Foto: Visit malta, Clive Vella, Peter Vanicsek

Foto: Visit malta, Clive Vella, Peter Vanicsek

Malta

24 timmar i Valletta

Maltas huvudstad Valletta bjuder på minnen om korsriddare, vackra byggnader, charmiga gränder och sköna medelhavsvindar.

Text: Kim Tigerstedt • 2013-08-01 Uppdaterad 2021-06-23

09.00 SJÄLVKLAR FRUKOST

Starta morgonen med en god frukost på Caffe Cordina som har funnits sedan 1837. Här kan du frossa i chokladcroissanter eller en rejäl engelsk frukost. Självklart finns det toast, juice och allt en frukost kräver. 244 Republic Street, caffecordina.com.

10.00 MARKNAD

Vallettas marknad är öppen varje dag från klockan 8.00 på Merchant Street. Här finner du en galen blandning av prylar – allt från kläder, filmer, armband, musik och leksaker, till delikatesser, hantverk och krimskrams. Är du i Valletta på en söndag kan du testa kuriosasamlingen på marknaden vid St James Ditch precis utanför Vallettas stadsmur.

24 timmar i Valletta
Valletta grundades av korsriddare på 1500-talet och trots massiva luftangrepp mot staden under andra världskriget finns många historiska byggnader kvar att beundra.

11.00 KRUKOR OCH KLÄDER

Det är bäst att fortsätta shoppandet direkt då många affärer stänger för siesta mellan 13.00 och 16.00. Modet på Malta är starkt influerat av Storbritannien och Italien, och just italienska skor kan vara prisvärda. Huvudgatan med flest affärer är Republic Street med närliggande smågator. Vill du hitta keramik och glas, fortsätt närmare vattnet och hamnen.

13.00 LUNCH

Lunchen avnjuts gärna ute i solen och på snackshops kan du komma billigt undan. Pastizzi, mördegspaket fyllda med ost eller ärtpuré, blir en enkel lunch för en dryg tjuga. Är hungern större än så och du vill ha mer att välja på kan du sitta på Kantina Caffe’s uteservering. St John Street.

24 timmar i Valletta
Mysig stämning på Kantiga Café. Foto: Kantiga Café / Facebook.

14.00 STORMÄSTARENS PALATS

Grand Master’s Palace är väl värd ett besök. Här håller Maltas regering till och har gjort sedan palatset byggdes 1571. Om parlamentet inte håller sammanträde kan du gå in för att spana på vapen, rustningar och självklart den vackra byggnaden i sig. I källaren finns en rustkammare fullmatad med, ja, just det – rustningar.

15.00 BÄSTA UTSIKTEN

Efter en stund inomhus är det skönt att låta vinden ruska om lite. Promenera ner mot vattnet och hamnen längs de sandfärgade små gatorna tills du kommer till Upper Barrakka Gardens. Trädgården ger dig den kanske bästa utsikten över hamnen och “the three cities” på andra sidan. Fortsätter du längs vattnet ut mot udden kommer du till Lower Barrakka Gardens där du får en bättre utsikt över hamninloppet.

17.00 INSIDAN SOM RÄKNAS

När du vandrat tillbaka in i centrala Valletta kan ett kyrkobesök vara på sin plats. Katedralen St John ser inte så märkvärdig ut på utsidan men är desto häftigare inuti. Vackra utsmyckningar och målningar, inte minst världens största signerade Caravaggiomålning.

19.00 MEDELHAVSMAT

Familjeägda Palazzo Preca är en relativt nyöppnad restaurang som snabbt har blivit populär bland malteserna själva, så det kan vara bra att boka bord i förväg. Restaurangen är belägen i ett gammalt palats från 1600-talet. Här hittar du ett fräscht medelhavskök och maltesiska rätter. Passa på att prova nationalrätten kaningryta. 54 Strait Street.

24 timmar i Valletta
Fina fisken på restaurang Palazzo Preca.

22.00 UTGÅNG TIDIGAST TIO

På kvällarna är det mest hålligång i området Paceville i St Julians. På sommaren är det fullt av yngre språkresestudenter och tillhör du det klientelet så är salsa-klubben Fuego, fuego.com, att rekommendera. (St George’s Bay). Är fulla ungdomar inte din melodi så höj blicken och bege dig till Twenty Two, 22.com.mt, som är en bar på 22:a våningen i Portomaso Business Tower. Tornet, som är den enda höga skyskrapan i St Julians/Portomaso, kan du se på långt håll och ligger bara några minuter från hetsen i Paceville. Här dricker du välskakade drinkar, pöser i de väldiga sofforna med utsikt över hela Malta. Nästan.

24 timmar i Valletta
På 22:a våningen ligger höjdarbaren Twenty Two.

Bildspel: Världens kallaste samhälle

Santa Cruz – bästa tipsen bortom turiststråken på Teneriffa

9 platser från filminspelningar du faktiskt kan besöka

I huvudet på en flygvärdinna – 10 betraktelser från livet uppe i luften


Text: Kim Tigerstedt • 2013-08-01
MaltaRestips
Scroll to Top