Annons
Annons
Foto: Linda Gren.

Foto: Linda Gren.

Malta

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad

Valletta må vara litet men den historiska staden rymmer gott om upplevelser för en weekend. Här är våra 10 favoriter.

Text: Jonas Henningsson • 2016-06-03 Uppdaterad 2021-06-23

1. Bästa cocktailbaren 

Tiko Tiko

Lilla Tiko Tiko som gömmer sig på en liten sidogata inne i centrala Valletta har ett par år på nacken nu men känns fortfarande het och helt rätt. Modern och olik det mesta i den historiska staden. Perfekt för några välgjorda cocktails- när solen gått ner. Men har du tänkt roffa åt dig några av de åtråvärda slappt inbjudande platserna ute på gatan måste du komma mycket tidigare än så. Tiko Tiko fylls på tidigt. 

61 Strait Street, facebook.com/ticoticooriginal/

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Tiko Tiko. Lilla Valletta har ett stort uteliv.

2. Bästa hotellet

Casa Ellul

På allas läppar är Casa Ellul och det är inte konstigt. Casa Ellul är ett elegant och lättare inslag i Vallettas stadsbild som annars präglas av rokoko och barock. Här är dragen luftigare, lättare, men inte mindre eleganta. Läget på smala och smäckra Old Theatre Street är perfekt. Stadens lockelser ligger för fötterna, vill du pausa ska du inte missa takterassen med en av stans läckraste utsikter över takåsarna. Dubbelrum från 1 800 kronor, då ingår en svårslagen frukost. 

81 Old Theatre Street, casaellul.com

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Casa Ellul.

3. Bästa utsikten

Il Barrakka ta Fuq

Den fina trädgården Il Barrakka ta Fuq byggdes 1775 och är öppen för alla besökare- och det är ett perfekt första stopp när man kommer till Valletta. Här-ifrån har man suverän utsikt över Grand Harbour och får koll på läget helt enkelt. När man spanat klart över havet, hamnen och de båda små angränsande städerna Senglea och Vittoriosa kan man också studera en fin skulptur av Sir Winston Churchill. 

Upper Barrakka Gardens 

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Il Barrakka ta Fuq.

4. Bästa puben 

The Pub

Det brittiska inflytandet genom historien har förstås satt sina spår i Valletta. Dock är det inte helt enkelt att hitta en riktig engelsk pub. Men det finns en. The Pub. Den nye ägaren Nathan Brimmer är maltes men pratar perfekt brittisk engelska. Han jobbade runt hörnet på en webbyrå i sju år och vantrivdes. Varje dag gick han in på puben, en riktig stammis. Till slut skulle ägaren som han lärt känna väldigt väl sälja stället. Nathan jobbade gratis i två månader för att jobba av sin nota, sen var puben hans. Nu är hans dröm att utveckla den till
en bryggeripub. The Pub ja, vilket bra namn, men den har fler namn bland stammisarna, berättar han.

 – Skådisen Oliver Reed dog härinne när han filmade Gladiator. Nu kallar många den för Ollies Last Stand

Archbishop Street, facebook.com/thepubmalta/

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
The Pub.

5. Bästa kulturchocken

St John-katedralen

Du kommer aldrig att tro att den blygsamma, strikta stenfasaden kan rymma så mycket makalös prakt – så förbered dig på en överraskning när du träder in i St John-katedralens innanmäte. Överdådigt är bara förnamnet. Katedralen var en gång riddarordens kyrka, byggd mellan 1573 och 1577. Största behållningen är ändå Caravaggios målning i oratoriet, kön ringlar alltid ganska lång dit men det är det värt. Problemtyngde Caravaggio hängde på Malta dit han flydde och höll sig undan lagens långa arm i Italien. Men under tiden skapade han också konsthistoria, med Johannes Döparens halshuggning. 

St John Cathedral 1

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
St John-katedralen.

6. Bästa sightseeingturen

Båttur från hamnen

Valletta ska man se från vattnet. Så därför ska du gå ner till strandlinjen vid Lower Barrakka Gardens och boka en tur ute på vattnet. Sitt i skugga av solskyddet och spana in de olika småstäderna Senglea och Vittoriosa. Samtidigt som du glider fram under solen berättar din båtsman anekdoter om staden som:
”Där borta spelades Troja in, Brad Pitt och Angelina gillar verkligen Valletta, de återvänder ständigt hit!” Chansen att du återvänder till staden är också ganska stor. 

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Båttur från hamnen.

7. Bästa lunchläget

Scoglitti

Servicen på Scoglitti är inte alltid bra, ofta långsam och på gränsen till blasé. Men det vägs alltid upp av det soliga läget där man sitter med ansiktet mot solen över vattnet nere i hamnen i Marsamxett. Bra lunchstÙ�lle alltså – om du har tid. Rätter från hundralappen, bra krispiga viner som går galant till fisk- och- skaldjursrätterna. 

8 Boat Street, Marsamxett, 

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Scoglitti.

8. Bästa kaféet 

Café Cordina

Halim Wannous och Charles Parnis träffas varje dag på Café Cordina, de håller så självklart hov längs den långa disken. 

– Vi går hit och pratar politik, kvinnor och vänner. Skvallrar helt enkelt. Kaféet är en institution i Valletta och öppnade redan 1837. Eleganta Café Cordina är ständigt populärt, inte minst på grund av sin stora soliga terrass där man kan sitta och spana på förbipasserande samtidigt som man äter långlunch. Eller så kastar man sig över några av bakelserna, de är för goda för att avstå. Bra kaffe dessutom. 

244 Republic Street, caffecordina.com

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Café Cordina.

9. Bästa restaurangen

Chophouse

Steve Mamo basar över grytorna på Chophouse och det är mycket hans förtjänst att vi ständigt återvänder hit. Chop House är ett stilfullt ställe i Sliema som satsar ambitiöst. Och de gör det bra, utan att vara sådär stelt stöddiga som såna här ställen kan bli ibland. Kocken Steve med bakgrund på gourmet-krogar i London skapar vackra rätter i avslappnad- miljö. Chophouse har en service- som är förstklassig, inte för påflugen- men intresserad och kunnig om den långa vinlistan. Boka bord för att försäkra dig om den bästa utsikten över hamnen, solnedgången är  kanske allra bäst just här. 

House at Tigné Point, Sliema, chophouse.com.mt

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Chophouse.

10. Bästa vinbaren

Legligin

Legligin är en av flera bra vinbarer i Valletta. Vi börjar med att beställa in en stor tallrik med lokala specialiteter, oliver, skinka, korv, bröd – och väljer sedan fritt från den spännande vinlistan. Sen kollar vi tavlan för kvällens huvudrätter och gör oss hemmastadda – för vi vill inte lämna den här härliga lilla baren. Personalen är kunnig, intresserad och kul. Man trivs på Legligin helt enkelt. Avsmakningsmenyn för 180 kronor är särskilt prisvärd. Lysande viner, både lokala och nästan lokala (italienska). 

119 St Lucia Street, facebook.com/Legligin-Valletta

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad
Legligin.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider i ditt flöde!


Text: Jonas Henningsson • 2016-06-03
MaltaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen