Annons
Annons
Foto: Barbro Janson

Foto: Barbro Janson

Montenegro

Äventyr i Montenegro

Montenegros forsar, klippor, sjöar och hav inbjuder till att klättra, dyka, paddla eller slänga sig nedför en snöig pist med slalomskidorna på. Vi listar pyttelandets stora äventyr.

Text: • 2009-06-09 Uppdaterad 2009-06-09

1) Forsränning

Från slutet av april och till oktober månads början drar Tarafloden till sig mängder av forsränningsentusiaster. Vattnet skiftar från isblått till ljusgrönt. Ibland kastar det sig skummande ned mellan stenar och klippor, däremellan flyter det lugnt och stillsamt fram. Några välrenommerade arrangörer av forsturer är:
Tara Tour http://www.tara-tour.com

2) Kajakpaddling

Varför inte upptäcka Kotorbukten med en kajakpaddel i händerna? I kajaken kommer du in i alla gömda små vikar och kan gå iland där det passar. Havskajaker för uthyrning finns ibland annat i Herceg Novi. http://www.kayakmontenegro.com

3) Dykning

För den som gärna spenderar tid under ytan finns både grottor och gamla vrak att utforska utanför Montenegros kust. Eftersom det har gått rätt våldsamt till i området ska man vara försiktig med att pilla på gamla minor eller annat som ser ut att kunna explodera. Kriget har också lämnat ett flertal sjunkna krigsfartyg efter sig, bland annat ett österrikiskt skepp från 1 världskriget i Bar, och ett patrullfartyg i Zanjik Valley. Många dyker vid Kotorbuktens öppning, här finns bland annat vraket Sent Istvan.
Vill du veta mer om dykning kontakta Diving Association of Montenegro, epost http://www.mdiving.cg.yu
Hör också av dig till Regional Center for Divers Training in Underwater Eod, i Herceg Novi. http://www.rcud.cg.yu/

4) Skidåkning

Vita vidder, spetsiga toppar. Montenegros största skidcenter heter Zabljak. Den största toppen, Savin Kuk (ordet kuk betyder berg och inget annat), har flera sittliftar och den längsta nedfarten är 3,5 km. Dessutom finns två toppar till: Stuoc och Javorovaca. För den som hellre åker längd finns skidspår på mellan 3 och 12 kilometer. http://www.durmitor.com
Man kan också åka skidor vid Kolasin som ligger vid foten av berget Bjelasica. Det är inte stort, men vackert och speciellt.
Skidsäsongen börjar i december och pågår till april.

5) Klättring

Många som klättrar gör det i Biogradska Gora nationalpark. Här finns klippväggar, grottor att utforska. Det finns även klättringsmöjligheter på andra håll i landet. Ta kontakt direkt med någon arrangör, till exempel:
The Mountaineering Association of Montenegro in Niksic, tel 083 214429
Montenegro Extreme: E-mail: montenegroextreme@cg.yu
The Mountaineering Sports Association Komovi in Podgorica, epost: komovi@cg.yu


Text: • 2009-06-09
MontenegroRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top