Annons
Annons
Foto: Barbro Janson

Foto: Barbro Janson

Montenegro

Se mer av Montenegro!

Du kan förstås inte lämna landet om du bara sett kuststräckan. Här är av våra tre favoritupplevelser i Montenegros dramatiska inland.

Text: Barbro Janson • 2009-06-09 Uppdaterad 2009-06-09

1) Durmitors nationalpark

Durmitors nationalpark har magnifika berg, alpina sjöar och stora områden skog, skog och åter skog. Här finns sju bergstoppar som överstiger 2 200 meter och inte mindre än 18 glaciärsjöar. Björn och varg siktas inte varje dag, men finns. Gillar du vandring finns här mil av markerade vandringsleder. Skidåkarna får sitt på vintern.
Durmitor National Park Office and Centre, tel 087-26 13 46.
Ski Centar Durmitor, tel 087-26 1 1 44.

2) Tarafloden

Genom Durmitor nationalpark rinner Tarafloden. Den är inte bara en viktig källa till färskvatten för montenegrinerna, utan också populär bland både forsrännare och fiskare. Vattnet är iskallt, klart och skiftar från turkosgrönt till gråblått. De framforsande vattenmassorna har bildat Tara Canyon, en åtta mil lång ravin som på vissa håll är så djup som 1 300 meter och därmed världsunik. Reser du på dagstur upp i bergen med någon turarrangör får du säkert en skymt av ravinen. Ta med en bra kamera!
Forsränningsarrangör: Tara Tour, http://www.tara-tour.com.

3) Skadarsjön

Ett av Europas största fågelreservat är bedårande Skadarsjön, bara fyra mil från havet. Sjön gränsar till både Albanien och Montenegro och här kan du med lite tur se några av Europas sista pelikaner. Dessutom finns här örnar, sällsynta vadarfåglar, ugglor etc. Den montene-grinska delen av sjön förklarades som nationalpark 1983.
Turer på sjön kan bokas med Kings Lake Tours, http://www.kingsmn.com.


Text: Barbro Janson • 2009-06-09
MontenegroRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top