
Varför bo på hotell när man kan bo på husbåt mitt i stan? Foto: Jonas Henningsson
48 timmar i Amsterdam – guldkorn bortom turiststråken
Amsterdam är sönderälskad och det är lätt att förstå varför. Men det finns så mycket att utforska bortom de turisttäta sevärdheterna. Jonas Henningsson letade reda på guldkornen.
Fredag
Självklart ska man bo på vattnet i den här staden! På Botel (NDSM Pier 3), båthotellet, är största dragplåstret de fem enorma bokstäverna på taket som var och en innehåller en svit.
Promenerar iland, hoppar på hyrcykeln och trampar runt i en av Amsterdams mest spännande delar. Noord genomgår en snabb förvandling. Här återanvänds stora gamla magasinsbyggnader och blir till trendiga barer och restauranger och här arrangeras konserter.
Som avslutning droppar jag in på filmmuseet EYE (IJ promenade 1) som har en ståtlig siluett ner mot vattnet. Är du filmnörd har du hamnat i paradiset.

Med gratisfärjan når jag Centrum som är knökfullt med besökare och lokalbor nu på fredagsefter-middagen. Jag börjar med att hoja bort till Tropen-museum som är en underskattad oas, omistlig för den som är intresserad av andra kulturer. Härifrån tar jag en fin kanalprydd promenad med sikte på Jordaan, ett av mina favoritkvarter. Stannar såklart vid Brouwersgracht, den mest fotogeniska kanalen som med sina karakteristiska husbåtar på led inte gör någon besviken.
Så småningom hamnar jag på Café ‘t Smalle (Egelantiersgracht 12 ) vars läge inte kan vara bättre längs kanalen och här slår jag läger en stund för att spana på folk, för mycket folk inser jag snart och drar vidare.

Jordaan har en småstadskänsla och den sinnrika arkitekturen döljer hus med små fina bakgårdar där man kan hämta kraft från bruset utanför. När mörkret sänker sig över stan slinker jag in på Café ‘t Monumentje(Westerstraat 120) som är ett av alla små opretentiösa ölkaféer som den här staden är så bra på. Sand på golvet! Varför har inte alla kaféer sand på golvet? Och stammisar och en interiör som inte ändrats på hundra år. Själv tar jag plats vid bardisken och beställer korv och ostbricka och småsnackar med den udda samlingen gäster.
Lördag
Albert Cuypmarkt (Albert Cuypstraat) är en av Europas största gatumarknader och här hittar man allt från blommor, kläder och konst till ost och andra delikatesser. Bäst är att bara hänga runt och spana in vimlet. Ja, och så prova och köpa ostar och annat gott förstås.
Utforskar De Pijp, ett av mina favoritkvarter som inte alls är lika omedelbart charmigt och pittoreskt som andra delar av centrala Amsterdam. Här får man jobba lite mer för att hitta guldkornen, men belöningen är desto större. Främst lockas jag hit av matutbudet. Här finns mat från hela världen. På Tjins Toko smakar jag på Surinams matkultur, på Sari Citra (Ferdinand Bolstraat 52 bg) indonesiska smaksensationer.

Sedan sträcker jag ut i härliga Vondelpark, den mest populära av stadens över sjuttio parker. Dricker blommigt te på Blauwe Theehuis (Vondelpark) och fäster blicken på vattnet och ingenting.
Med förnyad energi kastar jag mig in på De 9 Straatjes, de nio gatorna, som är ett smart sätt att bunta ihop nio attraktiva smågators utbud i kanalområdet. Utforskar antikaffärer, klädboutiquer, osthandlare och boklådor.
Shoppingen har gjort mig törstig. Proeflokaal Arendnest (Herengracht 90), det vill säga Örnnästet, har femtio öl på fat och många är lokala hantverksbryggerier. Ostbrickan åker förstås fram igen.

På kvällen äter jag middag på Volkshotels tak-restaurang Canvas (Wibautstraat 150). Jag anländer så sent att jag inte är färdig med desserten förrän lokalen byter namn till Club Canvas. Musikspisande, cocktails och utsikt över takåsarna rundar av den långa dagen som blir till natt innan jag ger upp.
Söndag
Bättre start på söndagen än en långsittning hos Berry (Bilderdijkkade 27) i West är svår att tänka sig. Här får jag min perfekta dubbla espresso, tar fram en trave tidningar och häng-läser en stund. Området, West, förändras snabbt och varje gång jag kommer tillbaka hit har det poppat upp ett nytt kafé i ett hörn, en bar där, en restaurang där.
Efter West är jag redo för en museumrunda. Ikoniska Rijksmuseum (Museumstraat 1) är på i stort sett varenda besökares måste-lista. Därför är jag ganska nöjd med att ha bokat biljett online och slipper värsta hysteriska kön utanför.

I närheten ligger förstås också Van Gogh-museum men efter Rembrandt vill jag njuta av världsklasskonst mer ifred så jag släntrar snett över plan och går in på Stedelijkt Museum(Museumplein 10). I denna fina modernistiska byggnad får jag alltid en kulturkick. Förbluffande lite folk hittar hit trots läget. Samlingarna av 1900-talskonst är värt besöket alla dagar i veckan. Mondrian, Rothko, Matisse, Chagall och många många fler. Tänk Bauhaus, De Stijl, popkonst och abstrakt expressionism så vet du vad som väntar. Och du får faktiskt vara nästan ensam om upplevelsen i en stad som är så sönderälskad.

Jonas Henningsson, reporter
Därför valde jag Amsterdam: Få städer är så gemytligt trevliga som Amsterdam. En perfekt weekenddestination med fantastiska museum, bra kaféer, gallerier och barer och en fin stads-kärna som är enkel att upptäcka till fots
Missa inte:
Noord. Mycket av det mest spännande när det gäller kultur händer på andra sidan vattnet.
Bra att veta:
Amsterdams klassiska museum är enormt populära och därför ringlar köerna långa. Boka online och slipp den värsta kön!
Fakta:
Valuta: 1 euro = drygt 10 kr.
Så tar du dig dit: Tåg från Köpenhamn med byte i Hamburg tar ca 11 tim (boka på bahn.de eller nsinternational.nl). Annars direktflyg med SAS, Norwegian eller KLM från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Med KLM även från Linköping.
Noord: Amsterdams hetaste kvarter
3 udda hotell i Amsterdam
6 dagsutflykter från Amsterdam
Redaktionens favoriter: De Hallen – Amsterdams bästa matupplevelse
Text: Jonas Henningsson • 2018-04-16
Nederländerna • Restips • Amsterdam • Weekendresa