Annons
Annons
Foto: Ruben Earth/Getty Images

Foto: Ruben Earth/Getty Images

Restips

48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar

Málaga var staden man åkte förbi. Men nu har hamnpromenaden rustats, trafiken bannlysts i gamla stan, torgen blivit lugnare och konstmuseerna fler. Per J Andersson besöker staden som har ett nästan oändligt antal tapasbarer.

Text: Per J Andersson • 2019-04-17 Uppdaterad 2022-02-09

Fredag

Jag älskar hotell med historia. Därför övervägde jag att boka Gran Hotel Miramar (Paseo de Reding 22–24) från 1926 som för tre år sedan öppnade på nytt efter renovering. Men 2 500 kr per natt känns lite saftigt, även för ett anrikt palats, så det blir en rymlig lägenhet med takterrass, hyrd via Airbnb, för en fjärdedel av priset.

Börjar med lunch med innovativa tapas på trånga mysiga El Tapeo de Cervantes (Calle Cárcer 8). Grillad tonfisk med blomkålspuré, lufttorkad skinka med pumpa- och ananasrelish och så några rejäla bitar manchego med rostade mandlar. Och förstås, ett glas mörkt rödvin.

Redo för första museet. Málaga var ju Pablo Picassos födelsestad, även om hans karriär tog fart efter flytten till Paris. Hemstaden har förärat honom med ett välfyllt museum, Museo Picasso (Calle San Agustín 8), inrymt i ett restaurerat 1500-talspalats.

Av bara farten fortsätter vi ner till den livliga hamnpromenaden Muelle med sina långa rader av kaféer och barer med havsutsikt och klämmer Centre Pompidou Málaga, en filial av modermuseet i Paris med både tillfälliga utställningar och en temporär samling modern konst, bland annat av Francis Bacon, Marc Chagall, Max Ernst, Alberto Giacometti, Frida Kahlo och Joan Miró. Imponerande.

Avslutar kvällen på livliga Bodega El Pimpi (Calle Granada 62), en Málagainstitutition med flera barer i flera rum med svartvita bilder på väggarna på berömda gäster från förr. Dricker ett par cañas, små glas öl, och beställer in några klassiska tapas med skinka och ost. Sådant folkligt vimmel och sådan livfull stämning med besökare av alla åldrar.

48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar
La Malagueta. Stranden mitt i staden. Foto: Getty Images
48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar
Kallskurna delikatesser. Tapasbarerna ligger tätt i gränderna. Foto: Getty Images

Lördag

Dags för Museo Carmen Thyssen (Calle Compañía 10) som har massor av klassisk spansk 1800-talskonst, framförallt andalusisk. Sedan vidare till det arabiska badet Hammam Al Ándalus (Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula 5), för en avkopplande spaupplevelse i marockansk anda. En två timmar lång upplevelse som vi bokat dagen före. Varma och kalla pooler, heta stenar, ångbastu, skön massage och ljus som strömmar in genom stjärnformade hål i kupolerna i taket.

Dags för lunch på ännu en livlig tapasbar med skön moriskinspirerat blåvitmålat kakel: Casa Lola (Calle Granada 46), en relativt ny krog i gammal stil och menyer utformade som en gammeldags dagstidning. Klassiska tapas, snyggt upplagda, ibland på tallrik, ibland på smörpapper, ibland på pinne.

På eftermiddagen vidare till den romerska amfiteatern från första århundradet före Kristus och klättringen uppför trapporna till den medeltida moriska borgen Acazaba med sina vackra arabiska valv och innergårdar med trädgårdar. Strålande utsikt över tjurfäktningsarenan Plaza de toros de la Magueta, hamnpromenaden Muelle och stranden Playa la Malagueta.

På kvällen tar vi en taxi två kilometer söderut längs kusten med långa rader av semesterlägenhetshus till en av stans bästa fiskrestauranger, La Mayor Marisquería (Avenida de Sor Teresa Prat 84), Äter fina ostron till förrätt och en mustig paella de marisco till huvudrätt och delar på en flaska iskallt spanskt vitt vin.

Lite lokalkultur får avsluta lördagskvällen. Vi går till charmigt bedagade El Jardín (Calle Cañón 1) och beställer ett glas vino fino (vit torr sherry) och ett fat oliver med istoppade anjovis och betraktar stammisarna som dansar flamenco. Lite senare kommer också tre professionella flamencodansare in och kör en uppvisning. Känns som om vi är de enda turisterna och resten av klientelet är andalusier som kan sina danssteg.

48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar
Historisk religiös konst på Ars Málaga.
48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar
Nästan som Marocko. Orientalisk stämning på Hamam Al Ándalus. Foto: Daniel Sánchez Alonso

Söndag

Vilodagen inleder vi med ett besök i den pampiga Catedral de la Encarnación (Calle Molina Lario 9) som man började bygga 1528 och som det tog över 200 år att färdigställa. Ändå är inte allt klart. Södra tornet påbörjades bara. En skylt förklarar att församlingen valde att istället skänka pengarna tänkta för bygget till kolonialisterna i Nordamerika som kämpade för självständighet från Storbritannien. Går vidare till intilliggande museet Ars Málaga inrymt i ett gult palats och fullt av tavlor med religiösa motiv och Kristusskulpturer.

Innan det är dags för att åka hem blir det lunch på El Meson de Cervantes (Calle Álamos 11). Har vant mig vid tapas och tycker det är ett så mycket mer sofistikerat ätande än att sätta i sig en bastant huvudrätt. Gambas rebozadas med honung, osttallrik med manchego, lufttorkad spansk skinka och patatas bravas. Och ett lite bättre ribera del duero-vin till det.

På vägen mot flygplatsen kommer jag på att jag  inte hann med att bada och äta grillade sardiner på stadsstranden. Men nästa gång …

48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar
Livliga fiskrestauranger finns det gott om i Málaga. Foto: Getty Images
48 timmar i Málaga – flamenco, sköna barer och läckra tapaskrogar
Foto: Johanna Frenkel

Per J Andersson, redaktör

Därför valde jag Málaga: För gränderna, hamnpromenaden, stadsstränderna, konstmuseerna, flamencon och alla sköna barer och läckra tapaskrogar.

Så tar du dig hit:

Tåg från Köpenhamn tar drygt 30 tim med byten i Hamburg, Paris, Perpignan och Madrid. Billigast med Interrailkort, interrail.se. SAS och Norwegian flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Från Göteborg är det Norwegian och Ryanair som gäller.

Missa inte: 

Jag hann inte. Men du får inte missa att kasta dig i vågorna på stadsstranden La Malagueta och därefter beställa in träkolsgrillade sardiner och ett glas vitt vin på Tropicana, El Cachalote eller någon av de andra strandkrogarna.

48 timmar i London – en av Europas megametropoler

48 timmar i Köpenhamn – gastronomi, design och spännande stadsdelar


Text: Per J Andersson • 2019-04-17
RestipsSpanienMálagaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen