Annons
Annons

Upptäck med av Friesland i norra Nederländerna. Foto: GettyImages

Nederländerna

5 måsten i nederländska Friesland

I norra Nederländerna ligger provinsen Friesland. Här finns pittoreska byar, nationalpark med vandringsleder och massor med cykelleder.

Text: Ola Liljedahl & Lena Nyblad • 2022-05-26 Uppdaterad 2022-05-16

De Alde Feanen

Stor nationalpark (hela 25 kvadratkilometer) med många vandringsleder, båtturer, kanotuthyrning och cykelmöjligheter. Stora delar av parken är vatten i form av små sjöar där folk seglar med små segelbåtar och smala kanaler där många paddlar fram. I lilla byn Earnewâld finns ett stort besökscentrum. Många fågelskådare söker sig hit för att titta på örnar och, inte minst, den vita storken.

Fries Museum

Ett stadsmuseum kan vara trist, tråkigt och … alldeles underbart. Fries Museum i nya lokaler hör till de senare. När Leeuwarden var Europas kulturhuvudstad hamnade museet i centrum och är flera gånger prisbelönt. Gamla samlingar varvas, som överallt förstås, med tillfälliga utställningar. Det senare har Fries Museum lyckats fantastiskt med och museet har blivit en samlingsplats och ett måste för besökaren.

Harlingen

För snart tusen år sedan fick Harlingen stadsrättigheter. Idag bor cirka 15 000 invånare här och det är verkligen en småstad i ordets bästa bemärkelse. Små butiker, små fik, restauranger, vacker hamn med trevlig restaurang och en känsla av att alla känner alla.

Elfstedentocht

Frieslands eget Vasalopp. Fast på skridskor. Ett klassiskt lopp på frusna kanaler och över sjöar mellan elva städer (har bara gått att genomföra 15 gånger sedan 1902). Men alla pratar om det. Och på somrarna cyklar många, eller tar bilen, hela sträckan för att se sträckningen och städerna Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker och Dokkum

Vadehavet

De västfrisiska öarna ligger i Vadehavet (Wadden Sea) som är det största området med ebb och flod i världen där tidvattnet kommer och går. Det finns med på Unescos världsarvslista. Men även kusten är en del av Vadehavet och hela området präglas av detta naturfenomen.


Text: Ola Liljedahl & Lena Nyblad • 2022-05-26
NederländernaRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen