Annons
Annons
Annons

Att vandra i Norge bjuder på superlativ när det kommer till vyer, varierande landskap och läckra hytter. Foto: Trolltunga Active / Visit Norway

Norge

3 vackra vandringar du inte får missa i Norge

Norge vimlar av storslagna nationalparker med vackra vandringsleder och häftiga vyer. Här är tre höjdpunkter för vandring – med boende i eget tält eller hytte.

Text: Karin Wallén • 2024-05-25 Uppdaterad 2024-05-17
Annons

1. Hardangervidda

Fjällplatån för alla

Blott 25 mil väster om Oslo ligger norra Europas största högfjällsplatå, Hardangervidda (eller ”vidda”, kort och gott). Här finns ett stort nätverk av märkta leder som tar dig från hytte till hytte, om du vill ha möjligheten att krypa ner i en säng varje kväll. På Hardangervidda finns inte mindre än 26 DNT-stugor! Dessutom vida fjällvidder, häftiga vattenfall, och – förstås – en hel del människor som precis som du hellre går på tur än är sur. Nu råkar det även vara så att riksväg 7 går tvärs över vidda, vilket gör den här nationalparken tillgänglig för de allra flesta – oavsett om du vill gå kort eller långt. I västra änden av nationalparken har du dessutom en riktig publikmagnet – Trolltunga. 

Läs också: Norges vackraste tågresor – från fjället till fjorden

Annons
Två personer blickar ut över landskapet från Trolltunga i Norge.
Instagramkändisen Trolltunga ligger i den västra delen av Hardangervidda nationalpark. Foto: Trolltunga Active / Visit Norway

Turtipset: 4 dagar, 73 kilometer
Trondsbu–Sandhaug–Lågaros–Rauhelleren–Trondsbu. 

Fyra dagars lättgången vandring från hytte till hytte i fin fjällterräng, med start och mål på samma plats. Enkelt, eller hur? Turen är relativt flack, men ger också möjlighet till toppbestigningar längs vägen. Skulle du vilja banta ner den till en tredagars eller förlänga med några dagar så är det inga problem. Här finns oändliga variationer tillhands. Föredrar du att bära med dig eget boende kan du förstås göra det, och följa samma rutt.

Mer info: hardangervidda.com.

Vackert fjälllandskap i Norge.
Det finns gott om DNT-stugor att övernatta i i Hardangervidda. Foto: Getty Images

2. Jotunheimen

Höga toppar och vassa eggar

En skillnad mellan Sverige och Norge är att våra högsta toppar finns längst i norr, medan deras hittas i Jotunheimen – i höjd med Idre i Dalarna. I den här maffiga och välbesökta nationalparken finns alla norska toppar på över 2 300 meter över havet, varav den högsta – Galdhøpiggen (2 469 möh) – är den mest bestigna. 

Fjällturismen i Jotunheimen har en lång historia, och stugor och fjällstationer duggar tätt. Många har förstås Besseggen på önskelistan, att gå på den där skarpa kammen mellan två sjöar med olika färg. Men det finns mer. Här väntar en hel massa vandringsleder som tar dig till branta fjällsidor, forsande vattenfall, -smaragdgröna sjöar och magiska vyer. 

Läs också: Norges 15 läckraste boenden i naturen

Vy över bergskammen Besseggen med bergskammen och vatten på båda sidorna.
Bergskammen Besseggen hör till Norges mest kända naturfenomen. Foto: Sebastien Goldberg
Person med ryggsäck vandrar uppför en bergskam.
Besseggen kan nås på en dagstur från Gjendesheim – gärna under lågsäsong. Foto: Getty Images

Turtipset: 6 dagar, 95 kilometer
Gjendesheim–Glitterheim–Spiterstulen-–Leirvassbu–Gjendebu–Memurubu–-Gjendesheim.

I Gjendesheim finns både boende och parkeringsplats. Här väntar en hytte-till-hytte-runda som under sex dagar tar dig genom ett spektakulärt landskap, med kändisen Besseggen som grand finale. Kommer du hit under högsommaren får du vara beredd på att möta en hel del turister inom en dagsetapp från Gjendesheim, men längre ut på turen finns gott om plats att bre ut sig. 

Mer info: jotunheimen.com, ut.no.  

Stenar balanserar ovanpå varandra.

3. Hallingskarvet

Vandra i västerled, direkt från tåget

Öster om Bergen, mitt emellan orterna Finse och Geilo. Där finner du det distinkta platåfjället Hallingskarvet (1 800 möh) med tvärbranta sidor – och nationalparken med samma namn. Omkring fjällplatån breder fjällhedarna ut sig, tillsammans med mängder av snyggtoppar. 

I Finse har både George Lucas och Anne Holt hämtat inspiration från den omgivande naturen och inte minst glaciären. Den ena till inspelningsplats för isplaneten Hoth i Star Wars, den andra till romanen 1222. Järnvägsstationen i Finse ligger just 1 222 meter över havet, och är därmed den högst belägna stationen på Bergensbanan. Här kan du med andra ord börja vandra direkt från tåget! 

Person vandrar i fjällmiljö intill vattendrag.
I och kring nationalparken Hallingskarvet bjuds några av Norges allra vackraste vyer för vandrare. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visit Norway

Turtipset: 4 dagar, 86 kilometer
Finse–Raggsteindalen–Geiterygghytta–Hallingskeid–Finse. 

Efter starten i Finse följer du leden åt nordost och börjar med att gå igenom naturens egen portal, Kyrkjedøri (kyrkdörren). Snyggare öppning mot fjällvärlden får du leta efter. Har du lust att förlänga turen kanske du vill ta en extrasväng upp till serveringsstugan Klemsbuhytta (kom ihåg kontanter). Du kan sova i hytter varje natt om du önskar, och när turen är klar är det bara att hoppa på tåget igen.

Mer infogeilo.comut.no.  

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wallén • 2024-05-25
NorgeAktiv semesterListorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen