Annons
Annons

700947.jpg

Ecuador

6 trevliga tågresor

Att åka tåg är avkopplande, miljövänligt och ett suveränt sätt att uppleva ett nytt land. Här är några tågsträckor utöver det vanliga!

Text: Fredrik Brändström • 2008-11-18 Uppdaterad 2021-09-15

1) Glasgow–Mallaig, Skottland

Färden från Glasgow över de skotska högländerna till fiskeläget Mallaig är knappt 30 mil lång men bjuder på en hel del ögonfröjd. Från tågfönstret ser du hur glittrande sjöar, ödsliga hedar och pyttesmå byar efterhand ersätts av pampiga bergstoppar innan du slutligen känner doften av hav och tång. I Mallaig kan du fortsätta resan med båt till någon av öarna utanför, till exempel Skye.

2) Zermatt–St Moritz, Schweiz

Glaciärexpressen kallas rutten mellan Zermatt och St Moritz i Schweiz. Ett missvisande namn eftersom det inte direkt rör sig om något expresståg – den korta resan tar en hel arbetsdag. Det låga tempot är dock en välsignelse, då man hinner njuta av de hisnande vyerna i lugn och ro. Vintertid utnyttjas linjen flitigt av skidåkare för att ta sig mellan de olika liftsystemen.

3) Arbatax–Mandas, Sardinien

Ett utmärkt sätt att upptäcka Sardiniens bergiga inre är att hoppa på la trenino verde, det gröna tåget, som tuffar lite här och var på ön. När författaren D H Lawrence åkte tåget för snart hundra år sedan, under en reportageresa på ön, trängdes fåraherdar och bönder i de trånga vagnarna. Numera existerar den pyttelilla järnvägen i första hand för turisterna – dock utan att vara en fälla för dylika.

4) Luleå–Narvik, Sverige/Norge

Malmbanan byggdes för att frakta malm mellan gruvan i Kiruna och hamnarna i Luleå och norska Narvik. Den 50 mil långa sträckan är som vackrast när tåget lämnat Kiruna C och glider in i den svenska fjällvärlden. Du passerar Lapporten, Torne träsk, Björkliden, Abisko och Riksgränsen för att slutligen nå havet i Narvik. En mäktig naturupplevelse – såväl vinter som sommar.

5) Riobamba–Alausi, Ecuador

Färden längs Nariz del Diablo (Djävulens näsa) är inte för den nervsvage. Stigningen över Anderna är brutal innan man kommer upp på drygt 3 000 meter och det istället börjar gå snabbt utför. Räls är dragen på ställen där det borde vara omöjligt och
urspårning sker på daglig basis. För den ultimata upplevelsen sitter du såklart på det öppna taket istället för inne i kupén!

6) Gloggnitz–Semmering, Österrike

Den fyra mil långa Semmeringjärnvägen över de österrikiska alperna var höjden av ingenjörskonst då den invigdes 1854. Tunnlarna och viadukterna är så välkonstruerade att de 150 år senare fortfarande tål att användas. Sträckan har numera världsarvsstatus enligt Unesco och smälter in lika friktionsfritt som en modelljärnväg i det pampiga alplandskapet.


Text: Fredrik Brändström • 2008-11-18
EcuadorNorgeÖsterrikeSchweizSverigeGlasgowListorSkottland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen