Annons
Annons
Varningskylt för isbjörnar vid Longyearbyen. Foto: Istock.

Varningskylt för isbjörnar vid Longyearbyen. Foto: Istock.

Grekland

Djuriska weekendtips – 5 resmål i Europa som tar dig nära naturen

Europa är boplats till ett stort antal magnifika djur, stora som små. Sätt lite spänning på din resa och ge dig ut i djurens naturliga hem bland berg, glaciärer och under ytan.

Text: Redaktionen • 2016-05-16 Uppdaterad 2021-07-21

1. Svalbard, Norge

Isbjörnarnas rike

På Svalbard finns nära 3 000 isbjörnar och den bästa platsen att se dem på är öns nordvästra sida. Över glaciärer och längs blåa berg och arktiskt hav kan du ta dig med skoter till Spetsbergens östra kust, på spaning efter ett av världens största landlevande rovdjur. Har du tur får du kanske se några av Svalbards övriga invånare, som valar, valrossar och sälar. Flera arrangörer anordnar dagsturer med skoter, de allra flesta utgår från Longyearbyen. 

Resa hit: Flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn via Oslo.

Djuriska weekendtips – 5 resmål i Europa som tar dig nära naturen
I Svalbard kan du jordens största landlevande rovdjur – isbjörnen. Foto: Istock.

2. Thessaloniki, Grekland

Vilda björnar

Berg och björnar är kanske inte det första du tänker på när du tänker Grekland, men i de norra delarna av bergsmassivet Pindos finns ett rikt djurliv. En femdagars resa, som utgår från Thessaloniki, tar dig upp i bergen på vandringar i vacker, orörd natur i brunbjörnens fotspår. Populationen av vilda björnar i Grekland beräknas till 400–450. Under vandringen får du lära dig att spåra björn och andra vilda djur. 

En femdagarstur kostar från cirka 5 500 kr, med allt utom flygresan inkluderat.

Boka: natural-greece.gr. Resa hit: Direktflyg från Stockholm Skavsta, med en mellanlandning från Göteborg och Köpenhamn.

3. Cornwall, England

På spaning efter havets jätte

Brugden är världens näst största hajart och kan bli upp till 12 meter lång, men trots sin storlek är den mindre känd än sin storebror valhajen. Precis som valhajen är brugden helt ofarlig och äter plankton som den silar genom sin enorma, korgformade mun. Varje sommar hittar man ett stort antal brugdhajar längs Cornwalls sydvästra kust, dit de kommer i jakt på plankton. Hajarna är lätta att se från land, men för dig som vill komma riktigt nära anordnas även havsturer med ribbåtar från hamnstaden Penzance. Utöver brugd kan du få syn på delfin, vikval, späckhuggare och säl.

Resa hit: Direktflyg till London, därefter 5 tim tågresa från Paddington station till Penzance. Läs även: Guide till lantliv & stränder i Cornwall

Djuriska weekendtips – 5 resmål i Europa som tar dig nära naturen
Cornwall. Brugden kan gapa stort, men äter bara smått. Foto: AOP-IBL

4. Coto Doñana, Spanien

Fågelspaning i Andalusien

Spanien fungerar som en hållplats för många av de flyttfåglar som varje år tar sig mellan Europa och Afrika. Den stora nationalparken Coto Doñana, ett av dessa stopp, är ett av Europas artrikaste och mest fågelrika naturområden. Våtmark, stäpper och skog är hem till över 300 olika fågelarter, många av dem är extremt sällsynta på andra ställen i Europa. Inne i parken finns många olika vandringsleder och ett flertal företag anordnar guidade fågelskådningsturer.

Resa hit: Direktflyg till Málaga från bl a Stockholm, Västerås, Göteborg och Köpenhamn. Flyg till Sevilla med en mellanlandning.

Djuriska weekendtips – 5 resmål i Europa som tar dig nära naturen
Fågelbonanza i spanska Coto Doñana. Foto: Istock.

5. Bialowieza, Polen

Visentsafari och vargspårning

Bialowiezaskogen på gränsen mellan Polen och Vitryssland är en av de största och sista delarna från den enorma urskog som en gång sträckte sig över Europa. Skogen finns med på Unescos världsarvslista och här finns bland annat 800 visenter. Under fyra dagar kan du med utbildade guiders hjälp bege dig ut i Bialowieza och leta efter både visenter och vargar. Resan startar och slutar i Warszawa. Fyra dagar, med tre övernattningar i skogen, kostar 5 800 kr.

Boka: wildpoland.com. Resa hit: Direktflyg till Warszawa från Stockholm och Köpenhamn, därefter 3,5 tim med bil.

Djuriska weekendtips – 5 resmål i Europa som tar dig nära naturen
Bialowieza. En europeisk urskog full av visenter. Foto: Thinkstock.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar om resor, inspiration och gratis reseguider i ditt flöde!

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

5 weekendstäder för dig med liten reskassa


Text: Redaktionen • 2016-05-16
GreklandNorgePolenSpanienStorbritannienDjur & naturListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen