Annons
Annons
"Don't break a leg" när du springer på issjön i Norge. Foto:

"Don't break a leg" när du springer på issjön i Norge. Foto:

Norge

Nya maratontrenden i Norge – spring på is

Älskar du utmaningar eller är du en maratonlöpare som letar efter nya platser att springa på? Då har Norge en grej just för dig – i norska Gol springer man nämligen på is. OBS! Inställt pga coronaviruset – man vill inte riskera att sprida det bland medverkande!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-11 Uppdaterad 2021-06-22

Icebug Frozen Lake Marathon arrangerades första gången 2019, och lockade då strax över 200 löpare. När loppet nu arrangeras för andra gången har närmare 500 personer anmält sig för att springa ett halvt eller helt maraton. Lite beroende på väder så springer man på blankis mest hela tiden, men om det snöar kommer det vara ett tunt lager med snö på isen

– Om vi har otur med vädret kan det vara ganska mycket snö, vi plogar inte isen under loppet. Men som vädret ser ut nu så kommer det vara strålande sol, ingen vind och ca -2 mitt på dagen. Alltså helt perfekt väder, säger Jonas Svengård, eventchef på Icebug.

Men hur ser skadeläget ut?

– Förra året hade vi inga speciella skador, isen är mjukare än asfalt och vi kräver att deltagarna springer i dubbade skor (eller broddar). Vi har med oss dabbade Icebug skor som man kan låna, men de flesta springer i egna skor, säger Jonas.

Maratonet äger rum på en frusen sjö vid det lilla samhället Gol i Norge. På sjön finns en plogad bana som till vardags används för bil- och däcktillverkare som vill hårdtesta sina produkter.

– En av de vanligaste frågorna vi får är om isen verkligen håller, och det är inget man behöver oroa sig för. Här kör alltså bilar till vardags, och isen är 80 centimeter tjock. Det innebär att alla deltagare kan springa avslappnat och till hundra procent njuta av sin upplevelse.

Nordiska upplevelsen

Den nordiska upplevelsen står också i fokus. Vid vätskekontrollerna serveras kanelbullar och geléhallon, och direkt efter mållinjen väntar en varm bastu på isen.

– Människor åker över hela världen för att vara med, så självklart vill vi erbjuda något mer än bara ett vanligt lopp. Vårt mål är att man ska åka hit för att träffa andra löpare och njuta av en upplevelse man aldrig kommer att glömma, säger Jonas Svengård.

Nya maratontrenden i Norge – spring på is

Natt-mara på issjö

För den som är sugen på att springa i mörker finns The Frozen Lake Nightrun ”Warm up Rasce”. Då gäller det att klä sig rätt.

– Just nu ser det ut att vara cirka minus  6 grader på fredagskvällen när vi arrangerar ”warm up” race som bara är cirka 6-7 kilometer och mest handlar om en kul upplevelse. Vi kommer tända upp massa eldkorgar och marchaller, så det blir nog en väldigt häftig upplevelse, säger Jonas.

Löpare från hela världen

De flesta deltagarna kommer från Sverige och Norge, men här återfinns även löpare från USA, Brasilien och Chile. På startlinjen finns även två rullstolsekipage: brittiska Ladybugs och danska Team Tvilling.

– Jag är så otroligt glad att de kommer till oss. Jag minns när Sportspegeln för första gången visade ett reportage om Team Tvilling, det var inte ett öga torrt framför tv-apparaterna. Både Ladybugs och Team Tvilling visar världen att allt är möjligt.

Registreringar har redan stängt men kolla in Icebugx:s hemsida för mer info! Utöver is-maran erbjuder de andra maraton och upplevelser.

Gilla Vagabond på Facebook för mer resenyheter, tips och inspiration i ditt flöde.

Se norrsken vid Lofotens hemliga syster – Senja

Nu släpper SJ biljetter för tågresor i Norge

10 heta tips till aktiva resor i Europa

 Lyssna på Vagabonds podd om att vandra!


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-11
NorgeAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen