Annons
Annons
Wiens katolska domkyrka Stefansdomen. Foto: Istock.

Wiens katolska domkyrka Stefansdomen. Foto: Istock.

Österrike

10 ställen du inte får missa i Wien

Wien är kaféernas huvudstad i Europa. Men här finns också vinodlingar med gårdsserveringar, spännande museer, ett galet och skevt smurfhus och en enorm gatumarknad för gourmeter.

Text: Per J Andersson • 2016-02-07 Uppdaterad 2021-06-23

1 Alt Wien

Klassiskt sunkkafé

På halvsunkiga, cigarettrökiga och helt underbara Café Alt Wien sitter du i en klarröd sammetssoffa och beundrar de brokiga affischerna för olika kulturevenemang. Kaféet öppnades av makarna Hawelka 1936, två år före Anschluss, medan Wien ännu var kulturellt och politiskt fritt och stöveltrampet ännu inte hördes i gränden. Kom för frukostmacka, eftermiddagskaffe eller kvällsöl. 

Bäckerstrasse 9, t-bana Stubentor

10 ställen du inte får missa i Wien
Underbara Alt Wien.Rökigt, halvsunkigt, kulturellt och mänskligt. Foto: Johan Marklund.

2 Sigmund Freud Museum

Psykoanalysens fader

Museet som är inrymt i Freuds hem tar dig med till en tid då divanen blev synonymt med grävande i vårt innersta. Är du ett riktigt fan ska du gå den tre timmar långa guidade promenaden med Freudexperten
Eleonore Neubacher (se reportaget) genom Wiens undermedvetna, förmedlad av Wiens turistbyrå.

Berggasse 19, t-bana Rossauer Lände

3 Hundertwasser Haus

Skevt smurfhus

Inte ett plant golv, inte en vertikal vägg. Allt har organiska former och böljar, buktar och sluttar. Friedensreich Hundert-wasser är Wiens nyskapande konstnär och arkitekt och som ritade byggnader som känns som ett hus byggt av smurfar. I Hundertwasserhaus med 50 lägenheter, affärer, lekplatser och vinterträdgård är alla vinklar oräta. 

Kegelgasse 36–38 (tvärgata till Löwengasse), t-bana Landstrasse–Wien-Mitte

10 ställen du inte får missa i Wien
Psykadeliskt smurfhus. Foto: Bigstock.

4 Hotell Sacher

Klassiska bakverk

Pråligt lyxhotell med kaférum som känns som scendekor från en Strindberg- eller Ibsenpjäs. För ditt inre ser du krinoliner, käppar och rundkullade hattar. Beställ en kopp kaffe och en bit sachertårta, bakverket som härstammar just härifrån, och sätt tänderna i den massiva chokladsockerkakan som serveras med en klick fluffig vispgrädde bredvid.

Philharmoniker Strasse 4, sacher.com, t-bana Karlsplatz

10 ställen du inte får missa i Wien
Ät Sachertårta på hotellet där tårtan skapades. Foto: Hotel Sacher.

5. Wien Museum

Allt om stadens historia

Bjuder på en resa tillbaka till åren då Wien var pampig imperiehuvudstad för det jättelika centraleuropeiska habsburgska imperiet. HÙ?r får du veta allt om hur Ringstrasse byggdes i ruinerna av stads-muren och hur världsutställningen arrangerades 1873 och förändrade staden i grunden. Dessutom fin permanent utställning med Gustav Klimt, stadens berömda konstnär.

Karlsplatz 8, wienmuseum.at, t-bana Karlplatz

6 Café Hawelka

Fika bland författarna

1939 bestämde sig Leopold och Josefine Hawelka för att sälja Alt Wien och öppna ett nytt kafé hundra meter från Stefansdomen. Det rödgrårandiga tyget i sofforna är nött, väggarna bruna och trästolarna nedsuttna. Och många av gästerna är lika insuttna och egensinniga som sofforna. På femtiotalet blev Hawelka en samlingsplats för stadens författare och litteraturkritiker, bland andra skådespelaren Klaus Maria Brandauer, för-fattaren Elias Canetti och arkitekten- Friedensreich Hundert-wasser. 

Dorotheergasse 6, hawelka.at, t-bana Stephansplatz

10 ställen du inte får missa i Wien
Café Hawelka. Här har många författare och konstnärer hängt. Foto: Johan Marklund.

7 Café Bräunerhof

Där tiden stått stilla

Ljusbruna väggar, gröna soffor, nakna spretande rockhängare. Som om klockan stannat på 1955. Det vilar något djupt otidsenligt över Bräunerhof som var österrikiska författaren Thomas Bernards favorithak. Bordsservering med kärva kypare, stort utbud av tidningar och klassiskt wiensk kafémeny, bakelser och rejäla mackor på surdegsbröd. Sitt kvar efter lunchrusningen och dröm dig bort med en kopp salon einspänner och en prasslande dagstidning. Eller kom en lördag då en orkester spelar.

Stallburggasse 2, t-bana Stephansplatz

8 Naschmarkt

Anrik marknad

Strosa runt på matmarknaden som har anor tillbaka till 1500-talet, lukta och smaka på ostar, korvar, kryddor och blommor. Slå dig ner på ett av de många kaféerna och ät lunch i någon av de fina fisk- och skaldjurs-barerna. Här finns också sushi och kebab och förstås ställen som serverar lokala special-iteter som kaiserschmarren (kejsar-pannkakor) och palatschinken (centraleuropeiska crêpes). Kommer du lördag eller söndag har du att göra hela förmiddagen: då sväller Naschmarkt till en stor loppmarknad med vintagekläder, vinylskivor, husgeråd, gamla leksaker och antikviteter.

Wienzeile, t-bana Karlsplatz eller Kettenbrückengasse

10 ställen du inte får missa i Wien
Loppisfynd på Naschsmarkt.Foto: Johan Marklund.

9 Heuriger Wieninger

Vin i Wien

Wien är den stad i världen där det innanför stadsgränsen odlas mest vindruvor och görs mest vin. Gör därför som tusen-tals Wienbor: ta spårvagnen till en heuriger, alltså en vingård med egen servering, och dela på en karaff vitt vin. Grinzing är populäraste området, men testa hellre byn Stammers-dorf nordost om centrum. Där finns bland annat Heuriger Wieninger som har god buffé, utmärkt vin och mysig innergård.

Stammersdorfer Strasse 78, heuriger-wieninger.at, spårvagn från Praterstern
till Stammersdorf

10 ställen du inte får missa i Wien
Friskt vitt vin, fläskben och gemyt på Heuriger Wieninger. Foto: Johan Marklund.

10 Restaurang Griechenbeisl

Stans äldsta krog

Stans äldsta ännu öppna restaurang har anor tillbaka till 1400-talet. Sitt inne under medeltida valv eller ute på den lilla serveringen mellan de persikofärgade husfasaderna. Stadig meny med knödel, potatis-, rejäla köttbitar och fruktsnapsar. Wienerschnitzeln är kompetent och stor nog att föda två. Om du mot förmodan har plats kvar i magen, runda av med hemmagjord vaniljglass med äppel- och päronkräm.

Fleischmarkt 11, t-bana Schwedenplatz

Nytt Ikea-varuhus i Wien med takterrass och vandrarhem

6 sköna österrikiska skidorter


Text: Per J Andersson • 2016-02-07
ÖsterrikeRestipsListorWeekendresaWien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen