Annons
Annons

Innsbruck är den perfekta basen för dig som söker ett levande stadsliv samtidigt som du vill njuta av grym skidåkning på nära håll. Foto: Press

Österrike

6 skidområden i österrikiska Innsbruck

Kombinera stadslivet med skidåkning i österrikiska Innsbruck. Här är sex stadsnära skidområden du kan utforska från en och samma bas.

Text: Per J Andersson • 2024-03-06 Uppdaterad 2024-03-05

1. Nordkette

Det minsta men närmaste skidområdet är det du ser från torget i centrum. Du tar dig upp på berget med bergståget som avgår från en avantgardistiskt designad station, ritad av den irakiska arkitekten Zaha Hadid, i ena hörnet av Hofgarten. Två linbanor senare står du på toppen av berget Hafelekar på 2 250 meters höjd och blickar ut över Innsbrucksdalen. Mäktiga vyer! Brant. En blå och en svart men i övrigt röda pister.

Antal liftar: 4.

Avstånd från Innsbruck: 0 km.

Ta sig dit: Bergståg från centrum. 

Ta tåget från centrala Innsbruck till närmsta skidområdet, Nordkette. Foto: Per J Andersson
Cool design av irakisk stjärnarkitekt. Från Hungerburgbahns station i Hofgarten tar du dig upp på Nordkette. Foto: Press

2. Mutterer Alm

Ta spårvagnen från centrum till byn Mutters. Därifrån är det bara ett par hundra meters promenad upp till liftarna. Långa sköna utförslöpor omgivna av granskog. Inga avancerade backar. Perfekt för nybörjare och barnfamiljer. Mysigt och familjärt. Från toppen kan du åka ner i grannbyn Götzens och ta en buss därifrån tillbaka till Innsbruck.

Antal liftar: 6.

Avstånd från Innsbruck: 7 km.

Restid med spårvagn: 38 min.

Ta spårvagnen till Mutterer Alm med sina långa, sköna utförslöpor. Foto: Press

3. Patcherkofel

Populärt bland Innsbruckborna eftersom skidbussen hit bara tar 25 min. Ny dalstation och linbana som tar dig upp på berget med sin karakteristiska radiomast. Två huvudnedfarter, en svart och en röd plus några nybörjar/barnbackar längst ner i dalen. Inte lika familjärt och mysigt som Mutterer Alm, men okej för en dag i backen. Under vinter-OS i Innsbruck 1964 och 1976 hölls bobsleigh och störtlopp här.

Antal liftar: 7.

Avstånd från Innsbruck: 6 km.

Restid med skidbuss: 25 min.

Gör som lokalborna, ta en skiddag i Patcherkofel. Foto: Press

4. Axamer Lizum

Lite högre höjd, längre backar och fler liftar hittar du i Axamer Lizum som under Innsbrucks vinter-OS 1976 inhyste flera av de alpina grenarna. Långa backar ovanför trädgränsen. För snowboardåkare och freestyleåkare finns en 140 meter lång halfpipe och diverse hopp. Många snökanoner i kombination med relativt hög höjd gör backarna snösäkra.

Antal liftar: 11.

Avstånd från Innsbruck: 2 mil.

Restid med skidbuss: 50 min.

Missa inte att pausa på sköna backrestauranger. En höjdpunkt på skidkåkningen. Foto: Press
Långa sköna backar med olympiska anor i Axamer Lizum. Foto: Press

5. Kühtai

Läget i dalen på drygt 2 000 meters höjd gör Kütai till en av Österrikes högst belägna skidorter. Skön högalpin känsla. Nästan alltid mycket natursnö. Liftar och backar upp på toppar på båda sidor av dalen. Även bra längdåkningsspår som är gratis att nyttja. Öppet till mitten av april. Många lunchrestauranger att välja mellan. 

Antal liftar:12.

Avstånd från Innsbruck: 4 mil. 

Restid med skidbuss: 1 tim 30 min.

Kütai är en av Österrikes högst belägna skidorter. Foto: Press
Skön paus i solen – givet på solsemestern! Foto: Press

6. Stubai Gletcher

Längst bort, störst och vackrast: Min favorit bland skidorterna runt Innsbruck är helt klart Stubai, glaciären väster om Brennerpasset. Breda och varierade pister och en fallhöjd på 1 500 meter. Med liftarna tar du dig upp till 3 210 meters höjd och en fantastisk utsikt söderut mot Italien. Skidsäsongen börjar redan i oktober och pågår april ut. Snötäcke på två meter är inte ovanligt. Fina längdskidåkningsspår.

Antal liftar: 26.

Avstånd från Innsbruck: 4,5 mil.

Restid med buss:1 tim 15 min.

Stubai är redaktör Per J Anderssons favoritområde i närheten av Innsbruck. Foto: Per J Andersson
Vagabonds Per J Andersson & co på hög höjd på Stubaierglaciären. Foto: Per J Andersson
Inte en månbas, utan ett höghöjdskafé på Stubaierglaciären. Foto: Press

Allt på ett kort

Bästa liftkortet för en kombinerad city- och skidresa är Ski Plus City Card (ski-plus-city.com) som gäller i 13 skidområden runt Innsbruck med totalt 111 liftar. Det ger också fri entré till stadens alpina zoo, Swarovski Crystal Worlds, badhus med spa, museerna och de historiska sevärdheterna och all kollektiv­trafik inklusive skidbussarna mellan Innsbruck och skidområdena. Finns med mellan 2 och 21 dagars giltighet. Ett 6-dagarspass kostar 324 euro, dvs cirka 3 500 kr.

Läs också:

8 skidorter i Europa du (förmodligen) aldrig hört talas om

Europas 26 vackraste platser  – här är listan

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Per J Andersson • 2024-03-06
ÖsterrikeRestipscityresaskidåkningSkidor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen