Urbana druvor. I ingen annan stad i världen odlas så mycket vin innanför stadsgränsen.

Urbana druvor. I ingen annan stad i världen odlas så mycket vin innanför stadsgränsen.

Österrike

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad

På en dag i Wien kan du uppleva flera hundra år av europeisk historia. Den gamla imperiestaden imponerar med ståtliga gräddbakelsehus, livliga marknader, enorma schnitzlar och bohemiska författarkaféer.

Text: Per J Andersson • 2015-06-22

8.00 Naschmarkt

Strosa runt på matmarknaden, lukta och smaka på ostar, korvar, kryddor och blommor – och slå dig ner på ett av de många kaféerna och ät sen frukost eller tidig lunch. Kanske testa någon av de fina fisk- och skaldjursbarerna. Kommer du en söndag har du att göra hela förmiddagen, för då sväller Naschmarkt till en stor loppmarknad med vintagekläder, vinylskivor, husgeråd, gamla leksaker och antikviteter.

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad
Färgglatt på Naschmarkt.

11.00 Hundertwassers hus

Det känns som att traska runt i smurfarnas hus. Inte ett plant golv, inte en vertikal vägg. Allt har organiska former och böljar, buktar och sluttar. Friedrich Hundertwasser är Wiens kosmopolitiska och nyskapande konstnär och arkitekt som ritade byggnader som känns som psykedeliska drömmar efter ett rejält LSD-rus. Hundertwasserhaus på Löwengasse trotsar allt rationellt och fyrkantigt. Huset består av 50 lägen-heter i olika storlek, affärer, lekplatser och en vinterträdgård. När du blivit yr av att traska på de ojämna golven mellan de oräta vinklarna: slå dig ner och ta en kaffe och en glass i turist-gallerian bredvid och utbringa en symbolisk skål för denna lekfulla anarkist som gick ur tiden år 2000.

12.00 Sigmund Freud Museum

Argentinska och brasilianska turister som kommer till Wien undrar varför inte stadens stora son, psykoanalysens fader, Sigmund Freud, står staty på ett torg. Kanske är Wienborna trötta på att ständigt få höra om den cigarrökande doktorn. Men det finns i alla fall ett litet museum på Berggasse 19 som tar dig med till en tid då divanen blev synonymt med grävande i vårt innersta. Är du en riktig fan ska du gå den tre timmar långa guidade promenaden genom Wiens undermedvetna, förmedlad av Wiens turistbyrå.

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad
Som en blandning av en scen ur smurfarna och ett LSD-rus. Hundertwassers hus utmanar din känsla för fantasins gränser.

13.00 Café Central

Öppnade redan 1876 och har haft de flesta av Europas intellektuella giganter som stammisar i den både slotts- och kyrkolika lokalen. Drick en salon einspänner (dubbel espresso med grädde) och tänk på alla kända författare och politiker som tidigare nött stolsitsen. Lyssna på pianistens förströdda toner, dröm om svunna tider och hugg in på en nusskuss, en av kaféets många läckra bakelser.

14.00 Wien Museum

På stadsmuseet gör du en spännande tillbakablick i Wiens historia. Staden var ju större och pampigare för hundra år sedan. Då var den ännu huvudstad i jättelika habsburgska imperiet. Här får du veta allt om hur Ringstrasse och Raut-haus byggdes och hur staden arrangerade världsutställningen 1873. Dessutom en fin permanent utställning med tavlor av stadens berömda konstnär, Gustav Klimt.

15.00 Café Bräunerhof

Det är som om klockan stannat på 1955. Ljusbruna väggar, gröna soffor, nakna spretande rockhängare. Det vilar något djupt otidsenligt över detta klassiska Wienkafé, som var den österrikiska författaren Thomas Bernards favorithak. Bordsservering med kypare i svarta byxor och vita skjortor, stort utbud av tidningar (både tysk- och engelskspråkiga) och klassiskt wiensk kafémeny med många kaffesorter, bakelser och rejäla mackor pÙ� surdegsbröd. 

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad
På Café Bräunerhof står tiden still. Foto: Johann Werfring / Creative Commons.

17.00 Praterparken

Ta tunnelbanan till Praterstern och promenera in under alléerna i den stora Praterparken. Här blir du omsprungen av joggare med hundar och går förbi strosande mammor med barnvagnar och pussande par på parkbänkar. Vänd om i Wiens ljuvliga motsvarighet till New Yorks Central Park, och gå in på tivolit (fri entré). Här tar du en tur i det jättelika pariserhjulet där man åker i små friggebodar snarare än i åkkorgar – och får magnifik utsikt över den forna världsstaden. 

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad
I Praterparken kan du ta en tur i pariserhjulet för en svårslagen utsikt av den pampiga staden.

19.00 Restaurang Griechenbeisl

Stans äldsta ännu öppna restaurang har anor tillbaka till 1400-talet. Härliga medeltidsvalv, fin liten uteservering mellan de persikofärgade husfasaderna som ramar in gränden. Stadig centraleuropeisk meny med knödel, potatis, rejäla köttbitar och fruktsnapsar, men också fina medelhavsviner och en schyst italiensk carpaccio. Här kan du beställa en wienerschnitzel, stor som ett elefantöra, och runda av med krogens hemmagjorda vaniljglass med äppel- och päronkräm.

20.00 Staatsoper

Till en föreställning på Wiens överdådiga statsopera kan du förstås köpa biljett och se någon av den europeiska kontinentens klassiska uppsättningar. Men du kan också nöja dig med att titta på föreställningen via storbildskärmen på operans östra fasad mot Kärntnerstrasse. Det är alldeles gratis.

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad
Wiens stadsopera från 1869 är bara en av stans alla pampiga skrytbyggnader.

21.00 Hotel Sacher

Åh, ett sådant härligt pråligt hotell. Kafé-rummen känns som scendekor från en Ibsenpjäs på Dramaten. Det är lätt att associera till kråsskjortor och krinoliner. Givetvis beställer du en bit sachertårta, bakverket som härstammar just härifrån, och sätter tänderna i den massiva chokladtårtan som serveras med en klick fluffig vispgrädde.

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad
Där allting började. Sachertårta äter du förstås på Hotel Sacher.

23.00 Kleines Café

Som namnet skvallrar, ett trångt och litet ställe, beläget bredvid ett gammalt franciskankloster i Wiens trängsta och äldsta kvarter. Axel mot axel står du där inne i den mysiga trängseln, där en scen till filmen Bara en natt spelades in, och sippar på en Aperol och förundras över den lättsamma stämningen. Klassisk stil under takvalven: bordskivor i marmor, lädersoffor – och rökning tillåten. Du blir kvar till efter midnatt. Vill aldrig gå hem.

Missa inte!

Att promenera på Ringstrasse, Wiens pampiga och cirkulära parad-gata som ringar in innerstan på samma plats där stadsmuren en gång låg. Här finns skrytbyggena Rauthaus och Staatsoper med flera.

Missa gärna!

Tjusiga gågatan Graben och Stephansplatz i stans mitt kommer du förr eller senare passera hur som helst. Men ät inte mat och fika inte här. För dyrt och för globaliserat utslätat.

Läs även:


Text: Per J Andersson • 2015-06-22
ÖsterrikeRestipsGuideListorWien

Scroll to Top