Annons
Annons
Andreas Björkman

Andreas Björkman

Polen

24 timmar i Gdansk

Upptäck Gdansk, en spännande weekenddestination med arv från såväl hansatid som kommunism.

Text: Andreas Björkman • 2009-03-10 Uppdaterad 2021-06-23

08.00 Morgonkaffe
Börja morgonen med en promenad på den långa kajen Dlugie pobrzeze längs spegel-blanka Motlawafloden. Vid strandpromenaden finns en uppsjö mysiga uteserveringar där du kan inta ditt morgonkaffe med utsikt över de häftiga hansabyggnaderna på andra sidan floden.

09.00 Turista på torget
En promenad genom gröna porten in på Dlugi Targ är ett mecka för den som tycker att bärnstenen, det ”baltiska guldet”, är guds gåva till mänskligheten. För dig som inte är lika förtjust i den brungula stenen finns mycket annat att se. Som navet i den gamla staden erbjuder torget och den anslutande gatan Dluga, uteserveringar, museum, storslagna byggnader och allsköns andra turistmagneter.

10.00 Tegel-akustik
Upplev den fenomenala akustiken i världens största tegelstenskyrka, St Mariakyrkan. 25 000 besökare får plats här inne på samma gång och kyrkans sal får dig att fullständigt tappa andan. Kyrkans 85 meter höga torn går inte att missa varför vägvisning är helt överflödig.

11.00 Fynda i förorten
20–25 minuter utanför centrala Gdansk ligger Zielony Rynek i Przymorzedistriktet. Marknaden inbjuder dig att fynda bland kläder, fejkade parfymer, blommor och mat. Här är det lika mycket upplevelsen som själva shoppingen som du kommer ihåg. Försök att komma hit en onsdag eller en lördag. Då vankas det stormarknad.

24 timmar i Gdansk

13.00 Grön lunch
När magen börjar kurra kan du med fördel bege dig till frukt- och grönsaksmarknaden på Podwale Staromiejskie. Här kan du för en billig peng köpa med dig en vegetarisk mix som ger dig energi för resten av dagen. Slå dig gärna ner i parken några kvarter upp. Men kom ihåg:Det råder strikt alkoholförbud på allmän plats och vakterna tvekar inte en sekund att ge dig böter. Så skippa lunch-ölen!

14.00 Leninvarvet
15 minuters gångväg från den gamla staden ligger Leninvarvet. Det var här som elekt-rikern Lech Walesa startade fackföreningen Solidaritet 1980, en händelse som lade grunden till kommunismens fall i Polen. Den mäktiga statyn till minne av de stupade i de fackliga striderna är ett måste att besöka. På muren kring varvet kan man läsa ur varvsarbetarnas dagböcker, tryckta direkt på stenen.

16.00 Stutthof
Bara en timme med buss nummer 2 från Gdansk ligger det före detta förintelselägret Stutthof. Lägrets baracker och krematorium är väl bevarade och är en jobbig men viktig påminnelse om vad som hände här under andra världskriget, då delar av Polen var ockuperat av Nazityskland. All information är på polska, men Stutthof är i allra högsta grad värt ett besök, trots att du antagligen åker därifrån betydligt mer nedstämd.

19.00 Fläskgryta
Det polska köket är en gastronomisk lättviktare men det betyder inte att det inte finns undantag. Bistro Kos (Piwna 11/12) fläskgryta är definitivt värd den ringa penningen och även om restaurangen mer liknar ett lunchhak känns den opretentiösa stämningen lagom. Polen kan däremot inte skryta med sina viner. Drick istället öl av märket Lech.

22.00 Dans i Sopot
Trójmiasto kallas Gdansk, Sopot och Gdynia tillsammans. Städerna ligger nära varandra men är helt olika till karaktären. När klockan passerat 22.00 är det definitivt Sopot, en halvtimme med pendeltåg från Gdansk, som gäller. Med bar- och restauranggatan Monte Cassino som utgångspunkt finns något för alla smaker. Mandarynka (Ul. Bema 6) ligger på en sidogata och är en favorit. Prata på nedervåningen eller dansa på övervåningen långt in på småtimmarna.

Tips:
Åk kollektivt!
Använd lokaltrafiken så ofta du bara kan. Det går otroligt smidigt och kostar nästan ingenting. Pendeltågen mellan Gdansk och Sopot går var femtonde minut från Gdansk Glowny tågstation vid Podwale Grodzkie.

Missa gärna:
Dålig snabbmat
Om du av någon anledning skulle känna för grekisk mat under din vistelse i Gdansk bör du inte försöka hitta till snabbmatsstället Bar Bistro Renata Gyros (Grodzka 18). Otrevlig personal och en smakupplevelse som fortfarande ger olustkänslor och kalla kårar.


Text: Andreas Björkman • 2009-03-10
PolenRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen