Annons
Annons
Gatuhäng. Warszawabon Martyna och hennes kompisar utanför 1500m2 do wynajęcia.

Gatuhäng. Warszawabon Martyna och hennes kompisar utanför 1500m2 do wynajęcia.

Polen

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad

Warszawas nattliv är i stÙ�ndig rörelse. Nytt möter gammalt på barer, klubbar, och kaféer. Vagabond har besökt staden som blivit det nya Berlin.

Text: Redaktionen • 2015-09-20 Uppdaterad 2021-07-21

Tjugoåriga Warszawabon Martyna brukade åka till Berlin för att gå på spelningar, men numera är det ingen idé.

– Alla artister kommer hit till Warszawa istället, säger hon. Det är nya spännande bokningar varje helg.

Martyna har skinnjacka och rutiga byxor. Hon sitter och pratar med sina vänner på en bänk framför en graffitimålad vägg på innergården till 1500m2 do wynajęcia – ett av Warszawas inneställen med alternativ touch, beläget nära floden Wisla i stadsdelen Powiśle. Dagtid används lokalen till diverse event och just nu är det matmässa. Lugn musik spelas  i bakgrunden och lukten av cigarettrök blandat med grillrök sprider sig i luften. ­Martyna och hennes vän Magda har lärt känna och funnit varandra i det gemensamma intresset för techno. De berättar ivrigt och engagerat om alla barer och klubbar i Warszawa som de brukar besöka. 

– Det vi saknar är mentaliteten som finns i Berlin. Där är det mer avslappnat. Men det blir verkligen bättre på den fronten här i Warszawa, säger Martyna.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Warszawa. Allt är i rörelse.

Jämförelsen mellan Berlin och Warszawa har gjorts av många och Polens livliga huvudstad har de senaste åren fått benämningen Nya Berlin. 1500m2 do wynaję?cia är ett typiskt exempel på ett ställe som lika gärna hade kunnat uppstå i Berlin: en rå postindustrilokal och före detta tryckeri har omvandlats till ett sprudlande kulturcenter och vild nattklubb. I den enorma byggnaden med mörka, mystiska rum avlöser det ena evenemanget det andra. På helgerna förvandlas lokalen till elektronisk klubb. Magda och Martyna är alltid där. 

– Att ha en bokning på 1500 är megaprestige, säger Magda.

Hon jobbar på kultur- och livsstilsmagasinet Hero. Martyna arbetar med tv vid sidan om juridikstudierna. Trots jämförelsen med Berlin lockar Warszawa visserligen – åtminstone än så länge – inte lika många unga människor från hela världen som är ute efter den konstnärligt avslappnade livsstilen och drömförverkligande. Men trots stor arbetslöshet realiserar allt fler polska ungdomar sina drömmar. Den polska ekonomin har de senaste åren varit en av de snabbast växande i Europa. Det händer mycket i Warszawa – inte bara på klubbscenen. Konst, mode och kultur. Staden andas innovation.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
När man vill avsluta kvällen med nattmat.

Men Warszawas verkliga förändring spänner över ett betydligt större tidsintervall. Polens huvudstad har utvecklats från grå och dyster kommuniststad till pulserande metropol med ett enormt utbud. Turismen ökar, inte minst på grund av de låga priserna.

Warszawa är dock ingen välplanerad stad och avstånden mellan omtyckta ställen är långa. Magda och Martyna trivs allra bäst här på Powiśle. De senaste åren har området fått ett rejält uppsving, men trots nya kaféer och barer har turistmassan ännu inte upptäckt Powiśle.

– Men annars hänger vi också mycket på Plac Zbawiciela, säger Martyna.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
I vimlet på bartäta innergården Pawilony vill man gärna vara.
Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Fullsatt, klottrat och hipstertätt på Plan B.

För bara några år sedan hade det lilla torget Plac Zbawiciela inte mycket att erbjuda. Numera är det ett forum för hippa Warszawabor. Tillräckligt centralt för att kunna promenera dit från Warszawas centralaste delar, men ändå tillräckligt avsides för att komma ifrån bullrande trafik och de allra största folkhoparna. Plac ­Zbawiciela och kvarteren runtomkring har på kort tid blivit ett av Warszawas mest populära områden.

Plac Zbawiciela är uppbyggt kring en liten rondell med ständigt passerande spårvagnar. Mitt i rondellen står en stor regnbåge: ett färggrant konstverk – en symbol för tolerans – som bränts ner flera gånger av högerextrema grupper. När vi kommer till Plac Zbawiciela på eftermiddagen sjuder torget av liv och uteserveringarna är fullsatta. 

Majoriteten av klientelet är unga och trendigt klädda. Många har stora glasögon – det är modernt med så kallade zerówki, nollor, glasögon utan glas.

Det har byggts nya cykelvägar i Warszawa och det är lättillgängligt att hyra cyklar. Och det märks att det är ett populärt sätt att ta sig fram på: vid Plac Zbawiciela kryllar det av cyklar.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Galeria Funky Studio är som ett andra hem för Max och Lusia och många andra studenter.

Plac Zbawiciela anses vara stadens främsta tillhåll för hipsters och har smeknamnet Hipstertorget. Sedan några år tillbaka pratas det mycket om hipsters i Polen och det har skrivits seriösa reportage om hipsterkulturen i polska tidningar. Den typiska polska hipstern, som inte är exakt synonym med den svenska, påstås jobba som frilansare i något fritt yrke – gärna konstnärligt – och tillbringar dagarna med en laptop på något av de hippa ställena runt torget.

På övervåningen på Galeria Funky Studio, färggrant inrett med stora fönster med utsikt ner mot torget, hörs mycket riktigt ljudet av fingrar som smattrar fram över tangenterna. Paret Lusia och Max sitter tätt hopkrupna i en soffa och tittar koncentrerat på skärmen på en laptop. De går i tvåan på gymnasiet och hänger på Galeria Funky Studio eller något av sina andra stammishak på torget så gott som varje dag efter skolan.

Plac Zbawiciela är deras fritidsgård och andra hem.

– Vi läser läxor, umgås med våra kompisar eller håller på med vårt klädföretag, berättar de. Lusia och Max driver företaget Infamous Oath och designar bland annat mössor, tröjor och blusar.

– Vi är själva unga och vet vad folk vill ha för kläder, säger Lusia. Vi är i gott sällskap – det är populärt att starta klädföretag och det ordnas nästan varje vecka yard sales med klädförsäljning i Warszawa.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad

Polen är det nya modelandet. Såväl Kraków som Warszawa har rankats högt som internationella modestäder. Många unga designers etablerar sig på modemarknaden. Men klädbranschen är knappast den enda businessen som unga entreprenörer ägnar sig åt. Fastän Lusias och Max kompisar ännu inte tagit studenten driver många egna företag.

– Många är dj:s eller ordnar klubbkvällar, säger Max.

I Lusia och Max kretsar är Plac Zbawiciela den själv­klara samlingsplatsen. De tycker dock att stämpeln hipster­torget är orättvis.

– Nej, jag tycker att man kan hitta hela samhällsspektrat här, säger Lusia.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Parking Bar gör rätt för sitt namn.

På Charlotte är det rustikt och högt i tak. Öppen plan­­­lösning med insyn till köket ger saluhallskänsla. Stämningen på Charlotte skiljer sig från de andra ställena på Plac Zbawiciela. Om de andra barerna på torget i det närmaste kan liknas vid Stockholmsstadsdelen Södermalms hippaste medelpunkt så är Charlotte en sorts lightversion av Stureplan. Charlotte andas snarare elegans än trend och sägs vara populärt för celebriteter. Champagnen flÙ?dar. Vid flera bord runtomkring står ishinkar med champagneflaskor, trots att det är vardag och klockan inte ens är sex. På höga stolar vid fönstret, med perfekt spaningsläge över torget, sitter 24-åriga studenterna Natalia och Julia och tar en kaffe. De brukar inte sällan träffas någonstans på Plac Zbawiciela men först och främst för att läget i Warszawa passar bra för dem båda. Och endast dagtid – kvällstid undviker de Plac Zbawiciela. 

– På dagen hänger alla möjliga sorters människor här, men på kvällen när det blir mer partystämning står alla hipsters och försöker imponera på varandra, säger Natalia. Jag gillar inte atmosfären.

– Vissa grupper vet att det är bra att visa upp sig här på Plac Zbawiciela i rätt sällskap, säger Julia. Många har mycket pengar eller låtsas åtminstone att de har det.  

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Natalia och Julia trivs med saluhallsatmosfären på Charlotte.

Mycket riktigt förändras stämningen ju längre kvällen framskrider – det är då man ska vara här om man vill känna Plac Zbawicielas sanna anda. Men det sociala umgänget kopplas inte bara till de olika barerna. Folk samlas i stora klungor på torget. Det är det som anses vara det främsta sättet att visa upp sig – och ju mer mingel, desto mer status. Allra flest människor flockas framför Plan B. En graffitimålad trappa leder upp till en ruffig lokal där det idag – liksom oftast – är fullsatt. Vi har stämt träff med 28-åriga Daria. Hon har stora glasögon, trendiga kläder och jobbar på en reklambyrå. Hon känner alla, är ute varje helg och är expert på Warszawas nattliv – men egentligen gillar hon inte alls Plan B.

– Det är populärt att börja sin utekväll här men det är alldeles för många hipsters, säger hon, samtidigt som hon ger oss beröm för att hon tycker att vi klätt oss helt rätt för ett hipsterställe.

Bland unga Warszawabor vi pratar med tycks det snarare vara regel än undantag att irritera sig på hipsters: att klaga på att det är för många hipsters är inte alls ovanligt och det tjatas ännu mer om hipsters än vad det gör i Sverige. Men hipstern är alltid någon annan – sällan den som uttalar sig eller vederbörandes kompisar.

Tillsammans med Daria går vi vidare mot centrum och Parking Bar. På bara några enstaka år har kvarteret kring gatan Parkingowa blivit Warszawas partykvarter nummer ett. Det största dragplåstret är just Parking Bar, beläget på nedervåningen i ett parkeringshus med en muralmålning. Utifrån ser det mer hotfullt än inbjudande ut men stämningen är öppen och avslappnad. På kvällens schema står en hiphopkonsert och folk rör sig avslappnat i takt med musiken.

– Polsk hiphop är stort och ett vanligt inslag på klubbscenerna, säger Daria innan våra vägar skiljs åt i folkvimlet.

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Daria gillar den ruffiga stämningen på Parking Bar.

Warszawas nattliv är i ständig rörelse. En bar som är på topp kan snabbt förvandlas till en flopp. När jag var i Warszawa för två år sedan var klubbarna i den gamla slitna stadsdelen Praga på andra sidan floden Wisla det allra mest hajpade. Men nu säger i stort sett alla vi möter att Praga är ute. 

Pragas storhetstid har alltså passerat fastän den nyligen börjat. De gamla arbetarkvarteren var länge ökända och ingen ville besöka Praga. Men så nådde gentrifieringen även hit och stadsdelen fick ett rejält uppsving och var plötsligt mångas förshandsalternativ en fredagskväll. 

Ute eller inte – vi bestämmer oss ändå för att ta pulsen på Pragas nattliv och åker över till andra sidan floden Wisla. Mycket riktigt gapar dansgolven tomma och vi tar en taxi tillbaka till stadens centrum.

– För bara två år sedan fick jag åka fram och tillbaka över ån hela tiden, alla ville till Praga, säger taxichauffören Arkadiusz. Men nu har allt liksom dött.

De ställen som är heta en säsong kan lika gärna vara helt ute nästa. Warszawaborna har också vant sig vid att deras favoritställen ofta tvingas stänga, samtidigt som det ständigt öppnas nya.

 

Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Stalinistisk fallos. Kulturpalatset är både ståtligt och omdiskuterat.
Warszawa – Europas nya hipsterhuvudstad
Då hett, nu kallt. Stadsdelen Praga är idag helt ute.

Kvällens sista stopp blir en bar som har hållit sig kvar länge, åtminstone över tio år. Café Kulturalna är beläget i koppling till den eleganta teatern Teatr Dramatyczny, längst ner i Kulturpalatset. Den 243 meter höga byggnaden är en kvarleva från kommunismen och var en gåva från Stalin, men det var polackerna själva som fick stå för kostnaden.

Många Warszawabor känner hatkärlek till ­Kulturpalatset, som utgör en central del i Warszawas stadssiluett. När vi ­kommer är festen i full gång. Den annars så eleganta teater­foajén har omvandlats till festlokal och minglet sträcker sig ända till teatergarderoben. Vid baren är det trångt, avslappnat och dansant på ett skönt och knäppt sätt. Äldre som yngre, hipsters som icke-hipsters, folk med alla möjliga stilar. Det som förenar dem är anspråkslösheten.

Någonstans här, mitt i folkhopen av galet dansande polacker i en modern klubb i anslutning till en elegant teaterfoajé i en gammal kommunistisk byggnad möter det gamla Warszawa det nya.

Här är höstens billigaste storstad

Att göra i Krakow

Stockholm – drömresemål för hipsters

Guide: 11 tips till hipster-Warszawa


Text: Redaktionen • 2015-09-20
PolenRestipsReportageWarszawaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen