Annons
Annons
Piódão, vinnare i kategorin avlägsna byar. Foto: Getty Images.

Piódão, vinnare i kategorin avlägsna byar. Foto: Getty Images.

Portugal

De här vackra byarna har röstats fram till ”Portugals nya underverk”

Får du inte nog av pittoreska byar? Kolla in de här bosättningarna som nyss röstats fram till de mest spektakulära i Portugal.

Text: Johanna Jackson • 2017-09-18 Uppdaterad 2021-06-23

För 10 år sedan anordnade Portugals kulturdepartement en tävling för att ta fram landets sju underverk. Då fick medborgare ringa, maila och sms:a in röster på de monument och kulturskatter som de tyckte var de bästa som landet hade att erbjuda.

De sju kulturarven, där bland annat Belémtornet i Lissabon och Pena-palatset i Sintra är inkluderade, såg en stor ökning av turister och sedan dess har flera liknande tävlingar anordnas. Bland annat har Portugals ”7 gastronomiska underverk” och ”7 naturliga underverk” listats.

Nyligen avslutades årets version av tävlingen. Denna gång var det byar som stod i fokus. Totalt 49 kandidater fanns med i omröstningen som resulterade i sju vinnare (utan inbördes ordning) i följande kategorier:

1. Castelo Rodrigo, norra Portugal – i kategorin för autentiska byar 

De här vackra byarna har röstats fram till
Foto: 7 Maravilhas de Portugal

Den historiska staden Castelo Rodrigo och det gamla slottet som gett byn sitt namn grundades 500 år före Kristus. Byn som ligger söder om floden Duero har drygt 6 300 invånare och omges av vingårdar.

2. Dornes, centrala Portugal – i kategorin för byar som ligger vid en flod 

De här vackra byarna har röstats fram till
Foto: 7 Maravilhas de Portugal

Dornes ligger vackert belägen på en utskjutande halvö i sjön Castelo do Bode drygt 15 mil norr om Lissabon. Förutom vandring är fiske en populär aktivitet i området.  

3. Fajã dos Cubres, Azorerna – i kategorin by vid havet

De här vackra byarna har röstats fram till
Foto: 7 Maravilhas de Portugal

Fajã dos Cubres ligger beläget på ön São Jorge i den natursköna ögruppen Azorerna. Förutom de spektakulära omgivningarna är byn känd för ermitaget Nossa Senhora som har en brunn med vatten som sägs ha helande egenskaper.

4. Monsaraz, sydöstra Portugal – i kategorin för byar med monument 

De här vackra byarna har röstats fram till
Foto: 7 Maravilhas de Portugal

Den medeltida byn Monsaraz vid Alqueva-sjön ligger vid den spanska gränsen och hade knappt 700 invånare år 2011. Runt omkring byn finns en rad fornlämningar och megalitiska monument. En sorts ”portugisiska Stonehenges” kan man beskriva dem som.

5. Piódão, centrala Portugal – i kategorin avlägsna byar 

#amazing

A post shared by Francisco Enes (@franenes) on

Byn som klättrar uppför terasser vid bergskedjan Acor har färre än 200 invånare. Trots detta är det en populär turistdestination som lockar med vandring och bad i den sagolikt vackra naturpoolen Foz D’Égua. 

6. Rio de Onor – nordöstra Portugal – i kategorin för byar inom skyddade områden 

De här vackra byarna har röstats fram till

I Rio de Onor som gränsar till Spanien lever gamla sedvänjor kvar. Förutom att ha en unik dialekt av minoritetspråket mirandesiska finns även en lokal ”bydomstol” som ser till att invånarna drar sitt strå till stacken. Döms man för en företeelse kan man tvingas betala böter i form av vin eller olivolja. 

7. Sistelo, norra Portugal – i kategorin landsbygd 

De här vackra byarna har röstats fram till
Sistelo. Vackert så det förslår. Foto: 7 Maravilhas de Portugal

Sistelo ligger upphöjd på terasser och är känd som ”Portugals lilla Tibet”. Nedanför kullarna ringlar floden Vez fram och i området finns kilometerlånga vandringstigar som går förbi både slott och vattenfall.  

Svarta listan 2017 – här är resebranschens värstingar

7 måsten på Azorerna

25 galet pittoreska byar i Italien


Text: Johanna Jackson • 2017-09-18
PortugalAzorernaListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen