Redaktionen

Redaktionen

Portugal

Lissabons guldkorn

Staden på de sju kullarna har mycket att ge. Här finns storstadens puls och utbud, och stränderna är bara en kort resa bort.

Text: Redaktionen • 2008-09-05

1) Lissabons stränder

Algarves, Madeiras och Azorernas stränder har länge varit kända för charterturisterna, men längs Portugals västkust finns fler pärlor att upptäcka. Från Lissabon är det enklaste sättet att nå strandlivet att ta pendeltåget från Cais do Sodré och kliva av i Estoril eller Cascais (cirka 30 minuters resa). Båda är gemytliga småstäder med kullerstensgator, palmer och pittoreska hus. Stranden breder sällan ut sig över längre sträckor, utan ligger insprängd mellan kajer, småbåtshamnar och ståtliga villor.
På vintern när vågorna är som störst är stränderna ett populärt tillhåll för surfare, särskilt den långa stranden Guincho en mil väster om Cascais.
En annan populär badort, med långa sandstränder, är Costa da Caparica söder om stan. Ta tunnelbanan till Praça de Espanha och dÙ?refter buss.

2) Nattliv i Lissabon

Bairro Altos smala gränder, med spindelvävslika graffitimålningar på fasaderna, är Lissabons trevligaste barkvarter. Stämningen är vanligtvis livlig och hjärtlig. Här finns något för alla smaker – glammigt, ruffigt, jazzigt, fulsnyggt och krypinmysigt. Besökarnas sammansättning är därefter. Här trängs stojiga gymnasieungdomar med medelålders par.
Lika variationsrik är den lissabonska klubbscenen. Luanda (Avenida 24 de Julho 68) spelar svängig afrikansk dansmusik, men området klubben ligger i (Alcântara), är tyvärr inte det säkraste tillhållet i staden nattetid. Gå inte dit ensam. Raka motsatsen finner du på västra sidan om centrum i form av tjusiga, på gränsen till flådiga Lux (Avenida Infante Dom Henrique). Ett annat hett tips är houseklubben Kremlin (Escadinhas da Praia 5).

3) Portugals pousador

Pousadorna är slott, kloster och herresäten som har byggts om till lyxhotell. Ofta ligger de mycket naturskönt. Första pousadan restaurerades för 40 år sedan, nu finns det 48 stycken över hela landet, och de blir fler hela tiden. Fram till 2004 var de statsägda men då köptes rubbet av ett privat företag.
Kolla tillgänglighet och boka på http://www.pousadas.pt. Vill du inte bo över går det oftast bra att gå husesyn på pousadorna, eller äta en måltid i den tillhörande re-staurangen. På lagom utflyktsavstånd från Lissabon ligger till exempel den fantastiskt mäktiga Pousada de Palmela. Borgen har varit i händerna på såväl morer som munkar och riddare under sin tusenåriga historia.

4) Kalorier med finess

Portugal är ett eldorado för kakmonster. Landet har en genuin bakelsetradition, prova till exempel pastel de nata (varm vaniljbakelse), ovos moles (småkakor fyllda med söt äggkräm) eller -pao-de-ló (ser ut som en stor mjuk pannkaka).
Klassiska Lissabonkaféer: Confeitaria Nacional vid Rossio, Café Brasileira (på Largo do Chiado) och Antiga Confeitaria de Belém (Rua de Belém).


Text: Redaktionen • 2008-09-05
PortugalRestipsLissabon

Scroll to Top