Annons
Annons

Piran på Sloveniens Riviera kan du tågsemestra till med familjen till rimlig kostnad. Foto: Getty Images

Europa

Så semestrar du vid Medelhavet utan att ruinera dig

Kan jag fynda en sistaminuten-resa till Medelhavet nu i juli? Och är det möjligt att ta flyget eller tåget med familjen till Sydeuropa till billigt pris? Vi har räknat på det – och har nu svaren.

Text: Per J Andersson • 2024-07-04 Uppdaterad 2024-07-03

1. Köpa paketresa i sista minuten

För inte så länge sedan kunde du åka ut till Arlanda, Landvetter eller Kastrup och några timmar före avresa köpa en svinbillig charterresa över disk. Det går inte längre. Men du kan gå in på Sistaminuten.se Sveriges största spindelsajt för billiga paketresor, och fynda dagarna före tänkt resa. Sajten samlar de billigaste prissänkta resorna från samtliga arrangörer. Det han handla om regelrätta charterresor med charterflyg, transfer, reseledare och hotell med TUI, Ving och Apollo, men också om paketresor som en resebyrå som Ticket eller Solfaktor satt ihop med reguljärflyg och hotell, men minus transfer och reseledare.

Allra billigast sistaminutenpriser finns de tre sista veckorna på barnens vårtermin, alltså under andra halvan av maj och första veckan i juni. Om sommarvädret varit varmt och soligt länge brukar det också finnas billiga medelhavsresor. Även veckorna mellan jullovet och sportloven brukar kunna bjuda på hyfsat låga priser, liksom veckorna mellan sportloven och påsklovet.

Har du bestämt dig för en exakt avresedag och en specifik ort är chanserna små att fynda. Är du flexibel med både avresedatum och destination – och kan resa när de flesta inte har semester och skollov – ja, då är fyndchanserna stora.

Men även mitt i sommarlovet finns fynd att göra. När jag kollade häromdagen fanns en vecka med flyg och hotell och avresa i mitten av juli till Riga, Gdansk-Gdynia, Malta, Albanien, Rimini och Benalmádena på Costa del Sol för runt 2 000 kr. Sugen på Grekland? Då fanns Korfu, Parga och Halkidiki för runt 3 000 kr.

Är du flexibel med resdag och destination kan dy fynda paketresa med flyg till lågt sistaminuten-pris. Foto: Getty Images

2. Billigaste reguljärbiljetterna

Det är nästan alltid billigast att resa måndagar och tisdagar. På onsdagarna ökar priset för att peaka torsdag och fredag. Dyraste hemresan är oftast söndag Inte så konstigt. Det är de dagarna flest vill resa.

I regel får du lägst pris på reguljärflyg, liksom på tåg, ju tidigare du bokar. Är du ute ett år i förväg på flyg och 3 till 6 månader i förväg på tåg är chanserna stora att du kan knipa de allra billigaste biljetterna.

En förklaring till att flygbiljetter är så billiga är att flygbränslet är helt skattebefriat. Foto: Getty Images

3. Det har ju blivit så dyrt att flyga

Priserna på utrikesflyg från Sverige har stigit med 12 procent jämfört med förra året. Och med 43 procent jämfört med 2022. Men på lång sikt har det ändå blivit billigare att flyga.

Sedan 1994 har de genomsnittliga priserna på utrikesflyg ökat mindre än övriga konsumentpriser. Från 2010 till 2019 sjönk till och med flygpriserna.

Resultat: Sedan 1990-talet har svenskarnas utrikesflygande trefaldigats, medan koldioxidutsläppen ökat med 50 procent.

Varför? I början av 90-talet avreglerades flygmarknaden i EU. Lågprisflyget kom. Så småningom tvingades de gamla nationella klassiska flygbolagen bilda dotterbolag i låglöneländer och anställa kabinpersonal med lägre löner för att kunna konkurrera med lågprisbolagen. Prisjakten har understötts av att flygbränslet sedan länge är obeskattat och utrikesbiljetterna momsfria.

Läs också: Tågluffa i Europa – så funkar det, stor guide

Själva tågresan kan bli en fin stund tillsammans med lek, spel och pyssel. Foto: Getty Images
På väg till Sloveniens Riviera kanske. Foto: Getty Images

4. Så får du en billig tågsemester vid Medelhavet

Tågen har svårt att konkurrera prismässigt med flyget på längre sträckor. Men man kan faktiskt ta med familjen på tåget till Medelhavet till rimligt pris. Här är ett exempel för en familj med två vuxna och två barn (10 respektive 14 år):

Vi har räknat på en resa till Slovenska Rivieran vid Adriatiska havet. Tåg Stockholm–Hamburg–Wien–Budapest–Koper och därifrån buss i en halvtimme till Piran – en medeltida stad med charmiga gränder och italiensk känsla på spetsig udde – och badorten Portoroz med sin strandpromenad. Det finns många vägar som leder ner dit från Skandinavien. Alternativt kan du resa via München, Badgastein och Ljubljana.

Piran är en av Adriatiska havets charmigaste kuststäder. Foto: Getty Images

Jag har räknat med två hotellnätter och två sovtågsnätter på nedresan och en semesterlägenhet i Portoroz i 7 nätter. Jag har lagt till kostnaden för Interrailkort till föräldrarna och 14-åringen (gratis tågluffarkort för 10-åringen) och sitt- och sovvagnsreservationer. Totalpris med resor och all logi för 14 dagars bortovaro (4 dygn för nedresan, 7 dygn på destination, 3 dygn för hemresan) för familjen landar på ca 35 000 kr. Vill man göra dagsutflykt från Piran till Venedig på andra sidan bukten (färjan tar 3 tim 30 min) får man lägga på några tusenlappar.

Allt detta kan bokas på Europa runt (interrailkorten), i appen Railplanner och/eller på SJ, Deutsche Bahn och ÖBB Nightjets sajter (platsreservationerna) samt Booking eller Hotels (login).

Lyssna: Så sparar du pengar under sommarens resor – Vagabonds Per j Andersson och SVT:s Alexander Norén tipsar (Ekonomiakuten i Sveriges Radio P1).

Alldeles intill Piran ligger badorten Portoroz. Foto: Getty Images

Läs också: Så gör du bästa semesterklippet – då är resorna som billigast


Text: Per J Andersson • 2024-07-04
EuropaSlovenienchartersistaminutenTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen