Annons
Annons

När får jag tag på billigaste resan till Italien? Det är frågan. Vagabond reder ut förvirringen kring begreppet sista minuten. Foto: Getty Images

Restips

Så gör du bästa semesterklippet – då är resorna som billigast

Bokar du tidigt får du de billigaste tåg- och flygbiljetterna. Är du ute efter en paketresa kan du däremot göra klipp på att boka i sista minuten – men det gäller inte alla tider på året. Så frågan kvarstår: när ska jag boka min nästa resa för att få bästa pris?

Text: Per J Andersson • 2024-06-03 Uppdaterad 2024-06-05

När jag var barn på sjuttiotalet bokade mina föräldrar en semesterresa för familjen till Puerta de la Cruz på Teneriffa. På välkomstträffen med sangriabål satt de vuxna och jämförde vad de betalat för sina resor. Jag minns en farbror som blev lite extra röd i ansiktet av upprördhet när han insåg att han hade betalat dubbelt så mycket för sin resa som vi. Inte nog med det: han hade valt det billigaste hotellet i Fritidsresors katalog. Min familj, som bokat i sista minuten, hade hamnat på det lyxigaste, eftersom det bara var där det fanns rum kvar (få hade valt det, eftersom det var dyrast).

Som ung vuxen på åttiotalet fortsatte jag i samma stil. Min och vännen Ingelas Cypernvecka, bokad bara några dagar före avresa, kostade 500 kr med flyg, transfer och hotell med frukost, en femtedel av det ordinarie priset. Något år senare berättade kollegan Christian att han och hans polare brukade åka ut på vinst och förlust till Arlanda och – över disk – köpa sistaminutenresor till skidorter i Alperna för nästan ingenting alls. Ofta slutfördes dealen bara någon timme innan planet skulle lyfta.

Sista minuten – inte på alla resor

Frågan är om man fortfarande kan göra klipp på att boka sistaminuten. Svaret är ja. Men det beror på vilken typ av resa du bokar.

Först måste vi slå fast några principer:

1. Sista minuten-klipp existerar i princip inte på tåg och reguljärflyg. Då är det boka tidigt som gäller. Ju tidigare, desto billigare – helst samtidigt som biljetterna släpps (för tåg 2–6 månader före avresa, för flyg 1 år i förväg). Undantag: SJ har sista minuten-priser som släpps 24 timmar före avgång, men de kan bara bokas av dig som inte är äldre än 25 år eller är student eller pensionär. I exempelvis Italien har både Trenitalia och Italia Rail sistaminutenkiosker på de större stationerna där alla, oavsett ålder, kan göra kap timmen före avgång.

2. De flesta sista minuten-erbjudandena här hemma i Sverige finns hos arrangörerna som säljer paketresor/charresor (vilket oftast innebär flyg plus logi). Och nej, de är inte bara ett nostalgiskt minne från förr (se ovan), de finns fortfarande. Men att åka ut till flygplatsen (som Christian gjorde) funkar inte längre. Däremot kan du – med lite tur – knipa en billig resa på nätet på kvällen och åka nästa morgon.

3. Vill du resa när de flesta andra reser, alltså på skollov och när sommarregnet hemma i Sverige pågått i veckor, då finns det sällan eller aldrig några billiga sista minuten-kap att göra. Då är trycket stort på att boka en paketresa till solen – och priserna har stigit som en raket.

Läs mer: 6 oupptäckta städer i Europa för en lyckad weekend

Räkna inte med att hitta billiga sistaminutenbiljetter kort före avresa på stationen eller flygplatsen. Undantag: Italienska tågstationer. Foto: Getty Images

Flexibilitet krävs för att göra klippet

För att göra det bästa kapet på en paketresa måste du A, vara flexibel med val av destination och hotell och B, kunna resa när få andra gör det. Är du låst vid att du måste resa ett specifikt datum till en utvald strand på … säg Sardinien – och ingen annanstans – ja, då är chanserna små att du kommer billigt undan.

Som tur är behöver du inte söka på charterbolagens hemsidor, det finns spindelsajter som samlar de bästa erbjudandena från samtliga arrangörer. En av dem är Last Minute, men Sistaminuten är störst. Hos dem hittar du samtliga charterbolag, Airtours, Apollo, Detur, Solresor, Ving, TUI m fl.

Så när är sol- och badresan till utlandet billigast?

– Det korta svaret är från någonstans efter påsk, vilket oftast betyder mitten av april, till början av juni. Och från början av september till mitten av oktober. Alltså före och efter skolornas sommarlov. Sedan kommer höstlovet, då stiger priserna igen, säger Hans Christian Birkeland som är VD för sajten Sistaminuten.se som nu funnits i 24 år och samlar miljoner resor från praktiskt taget varenda existerande paketresearrangör med avresa från Norden.

En annan billig reseperiod är, enligt sajten Sistaminutens statistik, från starten på skolornas vårtermin (runt 10 januari) till strax före första sportlovsveckan (mitten av februari).

Inflationen och de höga boenderäntorna har gjort att Sistaminuten går bättre än någonsin. Trycket har varit jättestort senaste året, enligt VD:n. I år har man förmedlat 60 procent fler sistaminutenresor än året före.

Läs mer: Årets bästa resor 2024 – sol och bad

När är sistaminuten inte billigast?

Men är det bäst att vänta till dagen före tänkt avresa eller ska jag vara tidigt ute för att få billigaste sistaminutenresan? Det principiella svaret för en prissänkt sistaminuten-paketresa lyder: ju senare desto billigare. Men är det många som vill resa (skollov och kasst Sverigeväder) finns det garanterat inga billiga resor kvar sista veckan före avresan. Då är du hänvisad till de få och ofta svindyra resor som finns kvar.

Väljer du att boka tåg eller reguljärflyg dagen före eller samma dag som resan ska göras upptäckter du att biljettpriserna i de flesta fall är skyhöga. Det är ofta de resenärer som är sent ute med att boka som klagar på att det nuförtiden är så dyrt att ta tåget. Hade du bokat två månader eller ett halvår tidigare hade samma biljett kostat en tredjedel – eller mindre.

Interrail kostar lika mycket oavsett när du bokar. Lättar på ”har jag hittat billigaste resan”-ångesten. Dessutom helt gratis för barn som ännu inte fyllt 12 år. Foto: Getty Images

Interrail kostar alltid samma

Men som med alla regler finns undantag. Interrail är ett sådant. Priset för ett tågluffarkort – som finns för allt från fyra resdagar inom en månad upp till tre månader i följd – kostar exakt lika mycket oavsett när du köper det.

Med även här finns undantag, eftersom Interrail som i Sverige bl a säljs via Europarunt, ibland har kampanjer med 10–20 procents rabatt. Början på året och i samband med black friday på senhösten är två sådana återkommande reaperioder.

De platsreservationer som behövs på många tåg har dessutom ett statiskt pris. Reservationen kostar lika mycket tio minuter före tågets avgång som flera månader i förväg. Ofta är priset för platsreservationen mellan 40 och 120 kronor – dyrare på franska och spanska snabbtåg. Högre pris också för plats i ligg- och sovvagnskupéer på nattåg.

Läs mer: Tågluffa i Europa – så funkar det!

Res samma dag som skolavslutningen

Måste du resa när barnen har skollov finns ändå knep för att komma billigt undan. Paketresorna är nästan alltid som dyrast då. Det gäller även reguljärflyget och inrikestågen. Men tågen och hotellen ute i Europa blir inte dyrare bara för att svenska barn har lov. Undantag: gäller det jul- och påskloven så sammanfaller våra svenska lov med resten av världens – då då är det dyrt nästan överallt.

Men sommarloven utanför Norden börjar först runt 1 juli, tre veckor efter att våra barn sjunger Den blomstertid nu kommer. Så från skolavslutningen runt 10 juni till 1 juli är en gyllene period för svenska familjer att bege sig söderut i Europa. Vädret vid Medelhavet är lagom varmt, men inte för hett som i juli–augusti. Och priserna på tåg, hotell, restauranger, solstolar är ofta, åtminstone på Medelhavets stranddestinationer, minst 25 procent lägre, ibland mer, än under Europas semesterhögsäsong i mitten och slutet på sommaren.

Billigaste charterresorna:

  • Från skolstarten runt 10 januari till första sportlovsveckan i mitten av februari.
  • Från efter påsk i april till skolavslutningen i början av juni.
  • Från början av september till strax före höstlovet i slutet av oktober.
  • Från mitten av november till mitten av december.

Så slipper du prisångest:

  • Tågluffarkort och platsreservationer på tågen kostar lika mycket oavsett när du köper dem.

Guldtips till dig med skolbarn:

  • Kan du inte resa under terminen, satsa på de två första sommarlovsveckorna. Boka tidigt. För har det regnat och varit kallt i slutet av maj är de billiga paketresorna slutsålda om du är för sent ute.
  • Måste du resa under högsäsong blir det oftast billigast för familjen med att boka transport (tåg eller reguljärflyg) och boende separat. En lägenhet via Airbnb, Booking eller någon annan semesterbostadssajt blir nästan alltid billigare än hotellrum för familjen med fler än ett barn.

Text: Per J Andersson • 2024-06-03
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen