Annons
Annons

27 mil av storslagenhet! Foto: Marcus Westberg.

Restips

Guide: vandra Juliana Trail i Slovenien

Juliana Trail är en 27 mil lång vandringsled i Slovenien. Här får du våra tips på hur du bäst tar dig dit, runt, bor och äter!

Text: Marcus Westberg • 2022-08-14 Uppdaterad 2022-08-10

Snabbfakta: Slovenien

Huvudstad: Ljubljana.
Befolkning: 2,1 miljoner.
Språk: Slovenska.
Valuta: Euro.
Tidszon: Samma som Sverige.
Bästa tid att resa: För vandring är april–juni och september–oktober de bästa perioderna. Sommaren funkar, men det är ofta över 25 grader varmt.

Läs även vårt reportage om Juliana Trail i Slovenien!

Den 14:e dagsetappen, i bakgrunden syns bergstopparna Mangart och Jalovec. Foto: Marcus Westberg.
En trött vandrare tar en paus under vandringens 14:e dagsetapp. Foto: Marcus Westberg.

Saker att göra längs Juliana Trail

Längs Juliana Trail finns en hel del andra aktiviteter bortsett från vandring. Allt från museer och slott till kajakpaddling och forsränning. Att rekommendera
är ett besök på WWI-museet i Kobarid, forsränning i Bovec och en elcykeltur till Bled Castle, 130 meter ovanför sjön. Tolmin Gorges och Kozjaks vattenfall är båda värda minst några timmar, framför allt för den äventyrslystne besökaren som vill hoppa nedför vattenfallen i blå neoprendräkt och gul hjälm. Flera av hotellen erbjuder spabehandlingar och massage – inte helt fel efter en lång dags vandring. Under sommaren kan och bör man bada i både sjöar och floder. Vill man ha guide för någon del av vandringen kan även det bokas via julian-alps.com.

Kombinera med kajakpaddling och forsränning – bland annat! Foto: Marcus Westberg.

Restauranger

De flesta samhällena som rekommenderas som startpunkter för de olika vandringsetapperna är stora nog att erbjuda ett ordentligt utbud av restauranger, kaféer och matbutiker. Typiskt slovenska huvudrätter innehåller ofta en kombination av kött, ost och potatis. Just potatis är vad slovenska dumplingar görs av, och frika är lite som en potatisgratäng där de enda ingredienserna är potatis och ost. Bland välkända kötträtter finns bland annat Kranjska klobasa – en korv vars recept är skyddat som nationellt kulturarv – och Štefani pečenka, köttfärslimpa med inbakade, hårdkokta ägg. En cappuccino kostar mellan 10 och 25 kr.

Mums! Foto: Marcus Westberg.

Boende

Även här finns det gott om alternativ, lite beroende på vilka etapper man väljer att vandra. Priserna har dock stigit rejält det senaste decenniet, så var inte förvånad om även enklare rum kostar en hel del. Vanliga bokningssajter som hotels.com eller booking.com fungerar finfint i Slovenien. På julian-alps.com finns det även en bokningsservice, som var det vi använde oss av. Några av de trevligare hotellen vi bodde på var Bled Rose, Sunrose 7 i Bohinjska Bistrica och Soca Hotel i Bovec.

Leden är inte anpassad efter campare, men det finns campingplatser på utvalda platser längs leden, dock inte på varje etapp. Så det går att ta med sig eget tält, bara man kollar i förväg att det finns camping längs sträckan man tänkt gå. Det är förbjudet att campa utanför de officiella campingplatserna i Slovenien.

Kaféet vid min vandrings slut – en välkommen vila, även om de bara hade mediokra mackor att servera. Foto: Marcus Westberg.

Resa runt i Slovenien

Vandringsleden Juliana Trail är 270 km lång, uppdelad i 16 dagsetapper. Officiell startpunkt är skidcentret Kranjska Gora, men eftersom leden även slutar där kan man själv välja var man vill börja sin vandring. På områdets turismportal finns information om hur man kan ta sig mellan de olika etappernas startpunkter samt till och från huvudstaden Ljubljana och Jože Pučnik flygplats. Förutom taxi kan man använda sig av buss och tåg. Många hotell hyr ut elcyklar.

Resa till Slovenien

Det går inga direktflyg mellan Sverige och Slovenien, så man får resa via något annat europeiskt land med t ex Lufthansa, Air France eller Turkish Airlines
(2 700–4 000 kr t/r). Tåg är inte sällan billigare och tar inte så lång tid som man skulle kunna tro: ungefär 26 timmar från Stock- holm, med stopp i Hamburg och München.

Illustration: Kim Appelbom.

Lästips: reportage om Juliana Trail i Slovenien!


Text: Marcus Westberg • 2022-08-14
RestipsSlovenienAktiv semesterGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen