Annons
Annons
Sagolika Olvera, en av Andalusiens många vita byar. Foto: Istock

Sagolika Olvera, en av Andalusiens många vita byar. Foto: Istock

Restips

12 favoriter i Andalusien

Stränder, kulturstäder och mysiga byar. Här är ställena som du inte får missa på bilresan genom södra Spanien.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-27 Uppdaterad 2021-12-22

1. Ronda

Den spektakulära klippstaden ligger strax ovanför spanska solkusten cirka en timme och tio minuter med bil norr om Marbella. Från stenbron som binder ihop den gamla stadsdelen med den nya kan man blicka ut över en 200 meter djup ravin.

12 favoriter i Andalusien

2. Frigiliana

Sockersöt vit by drygt 7 kilometer norr om Nerja. Den gamla staden är ett av de mest välbevarade exemplen på morisk arkitektur i hela Spanien och eftersom den ligger 300 meter över havsnivån får man en makalös utsikt över Medelhavet.

12 favoriter i Andalusien

3. Caminito del Rey

7,7 kilometer lång vandringsled som går genom ravinen El Charro och som tidigare var känd som Världens farligaste vandringsled. Leden är nu renoverad, betydligt säkrare men fortfarande ruskigt rolig. Se till att boka biljetter i förväg.

12 favoriter i Andalusien

4. Sevilla

Spaniens fjärde största stad bjuder på flamencoglamour, häftig historia och gastronomiska upplevelser. Staden ligger däremot inte vid kusten och kan bli olidligt svettig under de heta sommarmånaderna.

12 favoriter i Andalusien

5. Cádiz

Urgamla Cádiz lockar inte bara med museum, medeltida kyrkor, vackra slott och anrik hästbalett utan även med  stränder och vackra naturområden.

12 favoriter i Andalusien

6. Granada

Vacker stad med arabiska inslag omgiven av bergskedjan Sierra Nevada. Stadens röda moriska borg Alhambra är en syn värd att resa omvägar för. Världsarvet döljer vackra fontäner, lummiga trädgårdar och praktfulla utsmyckningar.

12 favoriter i Andalusien

7. Olvera

Historiska Olvera är ytterligare en av Andalusiens vita byar och ligger dramatiskt beläget vid foten av ett moriskt slott, cirka en och en halv timme nordväst om Malaga med bil. Byn ligger dessutom vid början av Vía Verde de la Sierra, en populär vandrings- och cyklingsled.

12 favoriter i Andalusien

8. Nerja

Vit semesterpärla med små badvikar gömda längs med den bergiga kustremsan. Främst populär bland barnfamiljer och pensionärer men har även ett helt funktionellt nattliv. I närheten finns berömda grottor och favoriten Playa Marco.

12 favoriter i Andalusien

9. El Palmar

Chict surftillhåll populär bland lokalbefolkningen som ligger vid en sju kilometer lång sandstrand. Det finns inte mycket till varken hotell eller en stadskärna här utan det är strandhäng för hela slanten som gäller. Strandbarer och surfskolor finns det däremot gott om.

12 favoriter i Andalusien

10. Tarifa

En muromringad stad på Spaniens allra sydligaste spets. I staden finns små trevliga torg och gränder men de flesta lockas hit av den fenomenala kite- och vindsurfingen som anses vara bland den bästa i världen.

12 favoriter i Andalusien

11. Marbella

Trendiga svenskfavoriten Marbella bjuder på Michelinkrogar, marinor med lyxbåtar och exklusiva poolklubbar. Kändisspana, boka in dig på en yogaklass eller ta med favoritboken för en heldag på stranden.

12 favoriter i Andalusien

12. Las Alpujarra

Är samlingsnamnet på en region tillika grupp charmiga bergsbyar omgivna av storslagen natur i närheten av Granada. Bästa sättet att uppleva byarna är till fots och mellan dem går fina vandringsleder.


Text: Johanna Jackson • 2018-09-27
RestipsSpanienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen