Annons
Annons
Skak-koll, Chapeau 1987. Barägaren Matias Iriarte bygger alla sina drinkar från grunden. Foto: Pär Olsson

Skak-koll, Chapeau 1987. Barägaren Matias Iriarte bygger alla sina drinkar från grunden. Foto: Pär Olsson

Restips

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer

Lokalproducerad mat, inhemska druvor och skakade cocktails. Här är de hetaste restaurangerna och barerna du inte får missa i Palma med omnejd!

Text: Anna Norström • 2018-04-24 Uppdaterad 2021-06-23

1. Två hipsters och en krog

Kompisarna Eduardo Martinez och Gilberto Barros hade gjort kometkarriärer inom reklambranschen på Madrids hetaste byrå. Men ändå pratade de alltid bara om mat. Efter att ha startat mikrobryggeri ihop gav de upp allt för att i höstas öppna restaurangen Brut där de serverar en avsmakningsmeny kring en bar med tolv platser runt ett öppet kök. Deras matlagning inspireras mycket av Norden och Japan och de fermenterar och syrar så många råvaror som möjligt. På tapp finns en rad av deras olika ölsorter att matcha maten med. Brut betyder nedbruten på spanska och är en ordlek med ställets industriella rena look i en gammal fabrik i lilla byn Llubí.

• ‌Carrer la Carretera 37, Llubí

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Matlagare som kan reklam. Eduardo Martinez och Gilberto Barros lämnade karriären i Madrid för att öppna krog pÙ? Mallorca.

2. Drinkstället på allas läppar

Palmas hetaste cocktailnyhet är Clandestino, en halvhemlig bar snett mittemot familjekrogen Canela som den även försörjer med drinkar. Stället drivs av paret Marion och Sergio, båda med ett förflutet hos spanska stjärnkrögarbröderna Adria. Nämn två kompoenter du gillar och vips så står din nya favoritcocktail framför dig. Det finns även ett litet källarrum där speciellt utvalda – eller bara de som hittar dit – kan få gömma sig.

• ‌Carrer de Sant Jaume 12, Palma

3. Vinprovning med lokal smak

Familjeägda vingården Ribas är en av öns mest anrika. Den drivs av syskon-paret Araceli och hennes bror Javier som tagit över efter föräldrarna. Ribas vill jobba lokalt och värna om inhemska druvsorter snarare än de internationella. Gården ligger lustigt belägen mitt i byn Consell men kliv innan-för grinden och de angränsande odlingarna och fälten tar vid från vin-makeriets gårdsplan. I tillhörande vinbutiken kan man fortfarande köpa vin per liter på dunk. Dess-utom är man generös med gratis provningar och rundvandringar här, men det är värt att pynta 25 euro för att få deras egna tapas med lokala oliver, skinkor och ostar. 

• ‌Carrer de Muntanya, 2, Consell

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Vinmakerskan Araceli Ribas tar med sin familjs gamla gård in i framtiden – med hjälp av inhemska druvor många förbisett.

4. Matvandring som ger koll

Beställ kakor av nunnorna i klostret, drick vermut bland mallorkiner och villa bort dig mellan stånden på stans största saluhall. Mimos matvandringar lämnar ingen hungrig. Att skippa frukosten innan är ett hett tips. Företaget drogs igång i Spaniens matmecka San Sebastian och har sedan intagit Palma. Förutom den tre timmar långa matvandringen Eat Palma som är en perfekt grundkurs till stans bästa mat så ger de även matlagningskurser. 

• ‌mallorca.mimofood.com/en

5. En bra köttbit med spanläge

Det gäller att boka bord fyra, fem dagar i förväg om man vill ha bord till helgen på nya Ram Bar. Kom inte hit om du inte gillar att synas, matsalen ramas in av stora spanvänliga bås. Restaurangen har samma ägare som Palmas kända restaurang Tast och kocken kommer närmast från köttkrogen Patxi. Något som också märks på menyn. Beställ med fördel en bra köttbit. Otippat nog är en av de bästa desserterna Pavlova. 

 La Rambla 20, Palma

6. Rockig nymallorkinsk middag 

Rockstjärnekockarna Pau och Ariadna träffades i köket på en finkrog. Det sa klick. Efter jobb på världens bästa restaurang, El Celler Can Roca, flyttade de till Mallorca. Deras krog Clandesti Taller är lite som att kliva in i ett rymdskepp – en avlång bardisk som skiftar i färg är där det händer. Bakom den styr kockarna en fast meny där råvarorna är lokala och många rätter är en modern omtagning på gamla traditionella. Det märks att kockarna har jobbat på trestjärnig krog tidigare – alla rätter är en precis avvägning av smaker och texturer.

• ‌Carrer de Guillem Massot 45, Palma

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Matcha maten med musik. Clandesti Taller bjuder på middag för alla sinnen.

7. Italiensk ostkonst på spanska

Influgen burrata från Italien som hos storstädernas saluhallar? Glöm det. Här finns allt från buffelmozzarella, stracciatella, vanlig färskost och lite däremellan. Det fina med Mozz’Art är att man gör sin hantverksost på mjölk från Mallorca. Den lilla fabriken ligger i centrala Palma och frontas av ett kafé där mozzarellan har sin självklara plats på menyn. Bakom satsningen står självklart en inflyttad italienare och en kock. De berättar gärna hur man bäst förvarar sin mozzarella – och såras djupt in i hjärteroten av de som inte lyssnar och ändå har osten i kylen. Är du i närheten så missa inte för allt i världen att köpa med nygjord ost hem.

• ‌Carrer del Bisbe Campins 8, Palma

8. Hälsofika på bra adress

På ett litet undangömt hörn i svensktäta stadsdelen Santa Catalina ligger Mama Carmen’s. Här jobbar en av Spaniens mest kända baristor som gärna trugar sina gäster med en extra kopp. ”Trickset är att äta två bananer eller ta en öl, då blir man inte skakig”, säger Noelia Ripoli och skummar en latte. Maten och kakorna som serveras är rakt igenom veganska och man jobbar också enligt en närodlad modell.

• ‌Carrer de Cervantes 21, Palma

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Öns bästa kaffekopp finns hos Mama Carmen’s.

9. Ät olika – sitt tillsammans!

Det finns flera bra foodcourts i Palma numera. Idén att var och en kan handla sin mat och dryck ur olika kiosker för att sedan äta tillsammans vid samma bord verkar ha slagit väl ut i stan. Bäst är Mercado 1930 som ligger vid strandpromenaden på Avenida Gabriel Roca invid famösa nattklubben Tito’s. Bland annat finns här en ostronbar, miniburgare och ett riktigt bra skinkställe som även skvätter fina lokala viner. Samma upplägg fast i större format håller även Mercado San Juan med, som mallorkinerna kallar S’Escorxador – modernistbyggnadens riktiga namn. Ett 20-tal olika kiosker serverar all världens mat, mest i munsbitsform. Bonus: Ligger nära både bio och lekpark.

• ‌Mercado 1930: Avenida Gabriel Roca 33, Palma
• ‌Mercado San Juan: Carrer de l’Emperadriu Eugènia 6, Palma

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Mercado San Juan, något för alla smaker.

10. Mikroöl i belgisk tappning

Belgaren Michel Campioni föll för Mallorca och flyttade till ön. Men han saknade ölkulturen hemifrån. Sagt och gjort. Han startade bryggeriet Toutatis inuti en gammal kyrka i Cas Canar. Här serverar han minst sju sorters hantverksöl och låter gästerna ordna med egen mat på grillar som han tillhandahåller. Det kan bli ordentlig feststämning här till helgen.

• ‌Cami Son Boi, Cas Canar

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Ägaren på Toutatis saknade ölkulturen i hemlandet.

11. Choklad att må bra av

Konditorn Tino Wolters choklad är inte bara ljuvligt god, den är också hälsosam! I chokladbutiken Cachao i Santa Catalina skapar han en helt vegansk rawfood-produkt på ekologiska råvaror. Inga tillsatser, inget socker. Kakaobönorna kommer från träd på Bali. Smaksättarna som apelsin eller örter är mallorkinska. Chokladen är en favorit både hos yogis och på öns finare krogars menyer. 

• ‌Placa Navegació 14a, Palma

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer
Veganska godsaker på Cachao.

12. Hattbar med känsla för skak

En av Palmas mest kända cocktailbarer är Ginbo. Ägarna bakom succéstället har nu ynglat av sig i Chapeau 1987, en bar där alla drinkar skakas efter gästens palett. Deras grej är whisky och här finns så stort urval att inte ens den serviceproffsiga personalen kan svara på hur många sorter som finns. Hit kommer man med fördel halvtidigt på kvällen då det riskerar fyllas upp med gäster framåt småtimmarna på fredagar och lördagar.

• ‌Passeig de Mallorca 24, Palma

Läs även: 

Trendiga Mallorca – nytt paradis för matälskare


Text: Anna Norström • 2018-04-24
RestipsSpanienGuideListorMallorcaMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen