Annons
Annons
Frodiga berg och hus med gäster under tak.

Upptäck det bästa på Mallorca i denna matiga guide till Medelhavsön. Foto: Bodega Ribas, Jörgen Ulvsgärd

Spanien

18 höjdpunkter på Mallorca – bad, byar & restauranger

Mallorca har blivit ett andra hem för reseskribenten och fotografen Jörgen Ulvsgärd, som återvänder hit så ofta han kan. Här delar han med sig av sina favoriter från ön som har allt!

Text: Jörgen Ulvsgärd • 2023-09-26 Uppdaterad 2023-09-26

1. Banyalbufar  

Historisk pärla

Denna historiska by klänger på bergväggen ner mot havet och fiskehamnen Es Port Canonge. Byn rymmer också några fina stränder som Cala Banyalbufar med turkosblått kristallklart vatten, dock ingen perfekt strand för barn, men däremot för dem som vill simma och snorkla. Ett par andra strandpärlor i närheten är Platja sa Galera och Platja son Bunyola. Kom ihåg att de höga bergen intill gör att solen inte når stranden förrän vid 11-tiden på dagen! Byn är liten, så restaurangutbudet är inte så stort. Jag kan rekommendera Can Paco som jag tycker är den bästa. De kan sin paella, men är också duktiga på grillat kött. Boka gärna bord innan du beger dig till stranden, stället är populärt. Längs huvudgatan ligger också restaurang Café Bellavista som har den absolut bästa utsikten över Medelhavet. Vin från odlingar runt omkring av druvsorten blanc malvasia kan köpas på Sa Botiga de Banyalbufar och vill man övernatta så är Hotel Sa Coma ett lämpligt ställe.

Gula slitna hus i en gränd.
Banyalbufar ligger precis intill havet och fiskehamnen Es Port Canonge. Foto: Getty Images
Terrasser som vetter ner mot havet.
Byn Banyalbufar är en charmig utpost vid havet väster om Tramuntanabergen. Foto: Getty Images

2. Cala San Vicente 

Charmig utpost

På nordvästra sidan av ön ligger en charmig utpost i en skyddad vik med kristallklart vatten, små hotell och restauranger på sluttningen ner mot havet. Från stränderna har man vidsträckt utsikt över halvön Formentor och berget Cavall Bernat. På Cala Barques ligger lokala fiskares båtar och man ser ofta fiskare laga sina nät på stranden. En liten stig leder till stranden i Cala Clara, som är något mindre och ofta ganska full av folk. Den tredje stranden och den man först kommer till heter Cala Molins och är mycket populär på grund av dess mycket fina och ljusa sand. Största upplevelsen får man om man cyklar dit från Pollença (cirka 20 km) varifrån man också kan hyra cyklar. Bästa hotellet är Cala Sant Vicenç eller nyheten El Vicenç de la Mar med takrestaurang.

Vadvik med klippor och stränder.
Cala San Vicente på norra Mallorca är en mysig by och liten badort med kristallklart vatten och restauranger. Foto: Unsplash

3. Katedralen La Seu 

Takvandring i Palma

Det är mäktigt att stiga in i denna gotiska helgedom i Palma. Överallt sipprar ljuset in genom otaliga målade små och stora fönsterglas. Rosettfönstren består av mer än 1 000 färgade glasbitar. Baldakinen ovanför huvudaltaret är det som mest drar ögonen till sig. Den skapades 1912 av Antoni Gaudí och är en gigantisk törnekrona i smidesjärn försedd med ett krucifix. Den framgångsrike katalanske arkitekten Antoni Gaudí var den som under restaureringen av La Seu på 1900-talet öppnade upp en mängd igenmurade fönster så att mer ljus kunde komma in. Han flyttade också i samband med restaureringen högaltaret till dess nuvarande plats. När jag står inne i katedralens mittskepp och blickar upp mot kyrkans färgglada blyinfattade fönster tänker jag ofta på Joan Miró, Mallorcas store konstnär. Varje dag efter lunch gick han till katedralen och lyssnade på organisten. Det var här han hämtade inspiration till sin konst. För ett par år sedan öppnades möjligheten att som besökare få göra en takvandring på katedralen. Det är en smått hisnande och mäktig upplevelse att stå på taket av detta gigantiska byggnadsverk och studera Palma från ovan.

Läs också: Palmas bästa tapasbarer

Katedral och hamn i Palma.
De senaste tre åren har det blivit möjligt för besökare i Palma att klättra den branta smala trappan upp på taket av den mäktiga katedralen Seu. Foto: Getty Images

4. Cappuccino Grand Café San Miguel

Bästa kaffet i Palma

Det är ett av Palmas charmigaste och vackraste kaféer som ligger i en gammal ståtlig palatsbyggnad med underbar innegård på affärsgatan Carrer San Miguel. Här tar jag ofta min café cortado under vinrankorna och palmerna på den vackra innegården. Kaffekedjan Cappuccino har också fått ett senare tillskott uppe vid Plaça de Cort, även den har en vacker innegård perfekt för en stunds avkoppling från myllret utanför på torget. Många vill nämligen bli fotograferade vid Palmas äldsta olivträd, vars rötter letar sig ner till en gammal muslimsk begravningsplats. Andra vill fotograferas utanför det vackra stadshuset från 1600-talet. 

Kafé under stora valv.
Kaffekedjan Cappuccino väljer alltid historiskt vackra byggnader för sina kaféer. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Espresso i en kopp.
Ett av deras första kaféer var San Miguel, som fortfarande håller ställningarna. Foto: Unsplash

5. Es Jonquet

Smugglarnas näste

Det här charmiga området ligger en tvärgata upp från Carrer de Sant Magí i stadsdelen Santa Catalina. Es Jonquet har historiskt varit ett smugglarnäste. Un­der många år, ända fram till slutet av 1960-­­talet, var bubotes ett vanligt inslag i Es Jonquets nätter. Bubotes var namnet som lokalbefolkningen gav till smugglare som klädde ut sig som spöken, inte för att skrämmas, utan för att förvarna grannarna om att det var bäst att stanna hemma denna natt. För dem som bodde här var smuggling ingen olaglig verksamhet. Företeelsen sågs med blida ögon även från lagens sida. Nästan alla höll på med smuggling i någon form, fast ingen medgav det öppet. I vissa hus i kvarteret Santa Catalina finns det fortfarande kvar lönnväggar som användes för dessa ändamål, men framför allt är detta hörn av Catalina lite bortglömt och något som många missar att besöka.

Vit väderkvarn vid gata.
Ett stenkast från Carrer de Sant Magí i St. Catalina ligger Es Jonquet, ett lugnt hörn av Palma med smala gränder och väderkvarnar som blickar ut mot havet. Foto: Getty Images

6. Palma Sport & Tennis Club

Sportig oas

Detta är en liten oas i Palmas vimmel dit jag ofta kommer bara för att koppla av och ta en kaffe i trädgården. Mallorcas anrika tennisklubb i Palma har förvandlats till ett hälso- och sportcenter som blivit en efterlängtad mötesplats för stadsbor och turister som kommer hit för att sporta, luncha eller bara umgås. Här har bland andra tennisstjärnorna Nadal och Moya tränat som unga. För Carlos Moya är det dessutom hemmaplan eftersom han kommer från Palma. De som fick uppdraget att ta över arrendet och rusta upp klubben var svenska paret Johanna och Mikael Landström som också äger hotellen Portixol i Palma och Esplendido i Port de Sóller. Här kan man spela tennis på fem fina grusbanor, simma i en 25-meters simbassäng utomhus, träna på gym eller utöva yoga. För dem som åker hit för mat och dryck är restaurangen och kaféet själva hjärtpunkten i anläggningen. Läget är centralt och ligger i utkanten av Santa Catalina.

Tennisbana i grönskande miljö.
Palma Sport Club är en skön liten oas i centrala Palma. Foto: Palma Sport & Tennis Club

7. La ruta Martiana

Klassisk krogrunda

La Ruta Martiana är en institution i Palma och omfattar ett tjugotal barer. Varje tisdag kväll är barerna, kaféerna och restaurangerna i området Sa Gerreria runt Plaça Quartera samt Plaça Coll i gamla stan fulla av folk. Att hänga här en kväll är det bästa sättet att träffa de genuina Palmaborna speciellt i den yngre generationen. På barerna serveras smårätter som till exempel, tapas eller pintxos tillsammans med öl. Du kan besöka vilken bar som helst i de trånga gränderna. Ett av dessa populära ställen är tapasbaren Molta Barra som är en favorit i området. Cool och lite galen inredning men alltid hög och livfull stämning. En annan bar som du inte bör missa är Barfarina som serverar små minihamburgare till ölen. 

Fönster med människor som sitter i en restaurang.
La Ruta Martiana är ett barstråk i området Sa Gerreria i Palma och som lever upp en dag i veckan då locals och turister umgås över en öl och några tapasrätter. Foto: Jörgen Ulvsgärd

8. Es Molinar

Trendig strandpromenad

Under de senaste tjugofem åren har de gamla fiskebyarna Portixol och Molinar förvandlats från ett slitet och nedgånget område till en exklusiv och trendig del av Palma. Idag är denna strandpromenad ett av de mest uppskattade rekreationsområdena i staden. Portixol betyder den lilla hamnen och Molinar, som börjar vid torget Born del Molinar, fick sitt namn efter alla molinos, väderkvarnar, som förr låg tätt i Palmabukten. Bebyggelsen bestod då av små enkla hus och fiskarstugor som låg direkt vid vattnet. När staden i slutet av 1990-talet insåg den begynnande potentialen i området och byggde strandpromenaden som länkar ihop Palma stad med Portixol och Es Molinar ända bort till Arenal växte kaféer och restauranger som svampar ur jorden. Vill man inte åka till Illetas eller Es Trenç för att bada går det utmärkt att hoppa i plurret efter sin joggingrunda. Att i solnedgången ta en öl på någon av uteserveringarna i kvällssolen är heller inte dumt. 

Folk tittar ut mot havet från restaurang.
Es Molinar är Palmas stora uterum för alla typer av aktiviteter med härlig strandpromenad utmed vattnet, mysiga kaféer och restauranger. Foto: Jörgen Ulvsgärd

9. Caimari

Slow food i bergen

Byn Caimari klänger på den branta sluttningen under den spektakulära bergstoppen med klostret Sagrats Cors-Lluc högst upp. I utkanten av byn lämnar du huvudgatan och fortsätter uppför en trådsmal gränd och snubblar sedan in på den lilla restaurangen Ca na Toneta strax nedanför kyrkan. Här har systrarna Maria och Theresa Solivellas, pionjärer inom slowfoodrörelsen på Mallorca, sin enkla matverkstad där stordåd skapas bland grytor och kastruller. Allt de gör sker med stor kärlek till vad jorden och havet ger. De föredrar egna grönsaker som är odlade i deras egen trädgård. Resten, som till exempel fisk, kött och charkuterier, hämtar de från lokala producenter. Boka för säkerhets skull bord i förväg, det finns bara sex bord på terrassen och lika många inne. 

Läs också: Chefredaktörens tips: ta tåget från Palma till Sóller på Mallorca

Uteservering med människor.
Visst är Palma krogtätt med riktigt bra gourmet­restauranger, men den mallorkinska landsbygden ligger inte långt efter. Ca na Toneta i byn Caimari är ett sådant exempel. Foto: Jörgen Ulvsgärd

10. Bodega Ribas

Anrikt vinhus

Mallorca har de senaste tio åren gjort en framgångsrik resa när det gäller mat, men även på vinsidan har ön gått från klarhet till klarhet. Idag finns närmare 100 bodegor på ön. Den stora utmaningen för vinmakarna på Mallorca är det fuktiga klimatet, men det finns torra områden mitt på ön och där ligger de bästa vingårdarna runt byarna Binissalem, Llevant, Santa Eugenia och Consell för att nämna några. Bodegorna är inte stora, men de gör viner av hög kvalitet. En av mina favoritbodegor är Bodega Ribas, i byn Consell, som har anor från 1700-talet och därmed är en av öns äldsta bodegor. Vingården drivs av syskonen Araceli och Xavier som bland annat producerat prestigevinerna Gargollassa och Prensa. I september är det skördefest i Binissalem där vinet hedras med en stor fiesta.

Stenhus med människor vid bord omgiven av vinrankor.
Mallorca har de senaste 15 åren blivit en vinregion att räkna med i Spanien. Det finns gott om framgångsrika bodegas som producerar vin i yppersta världsklass. Foto: Bodegas Ribas

11. Vandring runt Port Sóller

Skönt strövtåg

Vandring har blivit mäkta populärt på Mallorca de senaste tio åren. Rutterna följer gamla handelsvägar och pilgrimsleder som har snyggats upp och numera är väl utmärkta. En av de finaste vandringarna startar vid fyren i Port Sóller och slingrar sig utmed havet med fantastisk utsikt söderut genom konstnärsbyn Deià. Den tar mellan 3 och 4 timmar beroende på hur fort man går. För naturälskare är detta det perfekta sättet att uppleva Mallorca, med pinjer, cypresser, stenekar, olivträd och en blomsterprakt som når sin kulmen under våren. Den bästa perioden för vandring är från mars till maj eller från september till i början av november. Men faktum är att det kan vara underbart att vandra i början av februari då mandelträden börjar slå ut i full blom och luften är klar och krispig. Ett vitrosa hav breder då ut sig över Mallorcas slätter och dalgångar. 

Läs också: Bästa tipsen till Sóller och Port de Sóller på Mallorca

By på grönskande berg.
Att vandra på Mallorca har blivit allt populärare med åren. Rutterna följer ofta gamla handelsvägar och pilgrimsleder på ön. Foto: Jörgen Ulvsgärd

12. Cala Deià och Cala Tuent

Bildsköna oaser

Byn Deià är ett av de mest hajpade utflykts­målen på Mallorca, men spara besöket till lågsäsongsmånaderna april–maj och september–oktober. Det är då byn bäst kommer till sin rätt. De flesta som besöker Deià tar den halvtimmeslånga promenaden ner till den lilla stenstranden där det ligger ett par rustika små restauranger, men vad inte många vet är att den vackraste stranden inte är Cala Deià, utan Cala Tuent ett par mil längre norrut. Den ligger bildskönt insprängd bland mäktiga klippformationer. På en av dessa klippavsatser ligger underbara restaurangen Es Vergeret. Vill man ta bilvägen dit på slingriga serpentinvägar viker man av en kilometer innan vägen når bukten Calobra.  Allra mysigast är att ta en båttur från Port Sóller med Bonnie Lass Charters, som med sina motorseglande skutor gör strandhugg här på sina turer längs Mallorcas västkust.

Läs också: Mallorcas bästa stränder – 8 favoriter

Vik med turkost vatten och klippor.
Hemliga och spännande vikar finns det gott om på Mallorca. Foto: Getty Images

13. Cabrera

Obebodd ö

Ungefär en timmes båtfärd från Cala Figuera på östra delen av Mallorca ligger ön Cabrera, som erbjuder vacker natur och bad med kristallklart vatten nära hamnen. Gillar du att dyka är öns undervattensliv rikt och orört. Cabrera är idag nationalpark med en imponerande växt- och fågelrike­dom. Cabrera har alltid varit obebodd, förutom en period då ön fungerade som fångläger vilket fästningen bevisar. Den byggdes för att skydda Mallorca från piratattacker och hit deporterades franska soldater under frihetskriget mellan Spanien och Frankrike 1804–1814. Utflykterna ute på själva ön är hårt reglerade. Det finns två stycken som man inte ska missa. Den ena utflykten leder upp till fästningen. Det är inte så ansträngande som det låter, öns högsta punkt är bara 172 meter. Ett måste är däremot att besöka Sa Cova Blava, den blå grottan, som ligger på öns nordvästra sida. Solens ljus reflekteras in i grottan på eftermiddagarna och vattnet blir då intensivt blått.

Turkost vatten i en vik.
Cabrera är en obebodd ö och nationalpark på östra sidan av ön nära Cala Figuera. Vacker natur och kristallklart vatten. Foto: Getty Images

14. Pollença

Genuin pärla

Staden Pollença är en spansk pärla med trånga gränder och hus med smidesbalkonger. Härifrån är det bara drygt en mil ner till havet och systerorten Port de Pollença, en av öns minsta badorter och en av de mysigaste. Några kilometer utanför Pollença ligger också en av mina favoritfincor på Mallorca, det vackra ombyggda och smakligt inredda 1300-talsklostret Son Brull. Hit kommer man för naturens och fridens skull och för den goda maten. På söndagsmarknaden i Pollença handlar lokalborna en stor del av sina varor. Här säljs allt från närproducerade oliver, skinka, korvar och ostar till kläder och leksaker. Som avslutning på marknadsbesöket kan jag rekommendera en lunch på klassiska Café Espanyol på stora torget. Här ligger också ett annat matställe med anor, Club Pollença, där det är full aktivitet från morgon till kväll. Bästa hotellet i stan är utan tvekan Can Aulí.

By på kvällen med restauranger och bord.
Staden Pollença med hamnen Port de Pollença är ett guldkorn på nordöstra Mallorca. Vindlande gränder, mysiga restauranger och med en av Mallorcas bättre stränder. Foto: Getty Images

15. Ca N’Ai

Hemma i Apelsindalen

I dalgången Vall de Tarongers runt staden Sóller ligger ett flertal fincor som under 1600–1700-talet var viktiga gårdar där det odlades oliver och apelsiner. Dalen har alltid varit Mallorcas apelsincentrum. Ägaren till fincan Ca N’ai, Domingo Morell, kan allt om apelsinträdens roll i Sóllers historia. Namnet Sollér kommer från morernas sulliar, som på arabiska betyder ”guld”, vilket syftar på att det var här de första apelsinträden på Mallorca planterades. Idag är gården renoverad och delvis ombyggd till ett spa och hotellanläggning med tillhörande restaurang helt i ekologisk anda. Ca N’ai är en perfekt plats för att tillbringa några avkopplande dagar i naturen bland apelsin- och citronträd. Poolområdet är mycket vackert med sin antika inramning omgärdad av dadelpalmer. Fem minuters promenad från gården kan du ta den smalspåriga järnvägen till Sóller eller Port de Sóller. Varje år under de tre första veckorna i juni månad firar man ”Jornades de la Taronja” i Sóller, som är en hyllning till apelsinen. Att ta sig dit kan man göra med bil eller med den smalspåriga järnvägen från Palma som byggdes 1912 för fruktfrakter ner till Palma. Tåget gick under namnet Röda Pilen, vilket idag kan te sig komiskt med tanke på den makliga framfarten.

Orange tåg intill katedraler i stad.
Till apelsindalarna och staden Sóller tar man lättast den smalspåriga järnvägen från Palma.Foto: Jörgen Ulvsgärd

16. Cala Murta och Platja de Formentor

Perfekt utflykt

Från kuststaden Port de Pollença är det cirka 20 kilometer ut till fyrtornet längst ut på udden. Vägarna är slingriga och backiga, men vackrare blir det knappast på Mallorca. När det är klart väder ser du ända till Menorca. Lättast att nå är stranden Platja de Formentor på södra delen av halvön. Den ligger i en skyddad vik och anses vara en av Mallorcas finaste stränder. En lugn och skön vik är också en av mina favoriter, Cala Murta med sin stenstrand och kristallklara vatten och med en vacker pinjeskog i ryggen. Stranden nås efter en kort vandring från parkeringsplatsen. Det är en perfekt strand för en heldagsutflykt med medhavd picknick som kan inhandlas i Port Pollença. Vill man äta en lunch på plats är det bara att knata upp till legendariska Hotel Barceló Formentor och sätta sig under vinrankornas tak på terrassen.

Badstrand med turkost vatten.
Den vackra bergiga halvön Formentor på nord­östra sidan av ön rymmer ett flertal ganska orörda stränder med kristallklart vatten. Foto: Getty Images

17. Sa Calobra

Slingrande vägar

Sa Calobra på nordvästra sidan av ön är berömt för sin naturskönhet. Men serpentinvägen som man färdas för att ta sig hit är också en upplevelse och en uppvisning i ingenjörskunskap. Ett alternativ till landvägen är att ta båten som under högsäsongen går regelbundet från Port Sóller. Färden tar cirka 50 min. Sa Calobra har två stränder. Den ena ligger precis framför den lilla byn i viken La Calobra. Den andra stranden ligger mellan klipporna där Torrent de Pareis når havet, bara några minuters promenad från Sa Calobra, men för att nå den måste du gå igenom den långa gången som är uthuggen i berget. Detta är Mallorcas egen Grand Canyon. 

Slingrande väg i klippiga berg.
Vill man utmana sin höjdrädsla kan man ta den hisnande serpentinvägen ner till havsviken Sa Calobra. Foto: Jörgen Ulvsgärd

18. Concepció

Hotellfavorit i Palma

Att hotellet är en stor del av nöjet med att resa kan jag skriva under på. Ibland är vi bara ute efter en säng att sova i och vill bara att det ska vara billigt, men oftast betalar vi lite extra för njutningen av en vacker byggnad, ett vackert läge eller extravagansen av att få bli omhändertagen till både kropp och själ. Ett sådant ställe är det nya svenskägda designhotellet Concepció by Nobis i Palma. Hotellet är en renoverad gammal 1500-talsbyggnad som tidigare var en marknadsplats för olivolja. Hotellet ligger centralt i en lugn gränd bara ett stenkast från Paseo del Borne, läckert inrett av Gert Wingårdh med grönmönstrade lokalproducerade stenplattor och takpool. Missa inte restaurang Xalest i entréplanet som serverar utsökta tapasrätter och pintxos.

Kvinna vid pool på hotell.
Palma har begåvats med ännu ett utsökt svenskhotell, Concepció by Nobis är en populär hotspot.Foto: Concepció

Läs också:

10 anledningar att älska Mallorca

5 anledningar varför du ska resa till Menorca


Text: Jörgen Ulvsgärd • 2023-09-26
RestipsSpanienAktiv semesterGuideHotellMat och dryckSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top