Annons
Annons

Vagabonds chefredaktör listar sina favoriter i Mallorcas två charmigaste byar. Foto: Bikini hotel, instagram.com/analuiphotography, Getty images.

Restips

Bästa tipsen till Sóller och Port de Sóller på Mallorca

Sóller och Port de Sóller är en bra kombo för den som önskar en semester som rymmer både vandring & bad. Här är en miniguide till chefredaktören Fredrik Brändströms favoriter på nordvästra Mallorca!

Text: Fredrik Brändström • 2022-06-23 Uppdaterad 2022-06-21

6 restauranger att äta och dricka på

1. Patiki Beach

Trendigt & avspänt

Denna populära strandrestaurang i det bortersta hörnet av viken som omgärdar Port de Sóller fokuserar på råvaror av bästa kvalitet. Patiki jobbar bara med utvalda lokala leverantörer och presenterar sina rätter på ett väldigt smakfullt sätt. Farm to table, on the beach är ledordet. Missa inte! Boka bord via hemsidan.

2. Campo Sol

Familjärt & prisvärt

Lite undanskymt läge bakom strandpromenaden i Port de Soller men den som hittar till behöver inte gå hem besviken. I en stor lokal serveras rustik mallorcinsk mat utan krusiduller, priserna är dessutom klart under snittet i området. Familjevänligt och trevligt! Hittas på Camino del Campo de la Mar.

3. Kingfisher

Bäst på seafood

Strandpromenaden i Port de Sóller har sin beskärda del av mediokra turistfällor men Kingfisher är definitivt inte en av dessa. Vällagade klassiker som fisksoppa och fiskburgare och väldigt bra service. Stängt måndag och tisdagar. Populärt – boka bord är ett måste!

Färsk fisk i Port de Sóllers hamn. Foto: Getty images.

4. Fet a Sóller

Bästa glassen

Bästa glassen i trakten serveras av denna lokala leverantör, Fet a Sóller, som har glassbarer både i Sóller och Port de Sóller. Hemgjord kvalitetsglass med naturliga ingredienser och en uppsjö smaker. Ett givet stopp när glassuget sätter in!

5. Sullerica beer & bar

Hantverksöl

Vill man ha en paus från Estrella och San Miguel och testa öl med lite mer avancerade smaker så rekommenderas denna lilla ölbar på en bakgata nära kyrkan i Sóller. Här serveras hantverksöl från det lokala bryggeriet Sullerica, ackompanjerat av lokala smårätter.

6. Neni

Israeliska smaker

NENI är en familjeägd kedja som finns i flera europeiska städer. Mat med inspiration från Israel och Mellanöstern är det som gäller på denna restaurang som ligger på den lummiga terrassen på designhotellet Bikini, högt uppe bland kullarna ovanför Port de Sóller. Boka bord här för en romantisk middag med magisk utsikt.

5 vandringar & utflykter

1. Deia

Oslagbart läge

Deià anses vara en av öns vackraste byar, med ett oslagbart läge högt uppe bland bergen och vidsträckt utsikt över havet. Byn har en lite exklusiv touch och lockar många kändisar som kommer för att bo på lyxhotellet Belmond La Residencia (ägdes tidigare av Sir Richard Branson). Deià är pyttelitet men väldigt gulligt, här finns många trevliga kaféer och uteserveringar liksom en liten strand ett par kilometer från byn. Ett trevligt sätt att ta sig till Deià är att vandra från Port de Sóller, en dagstur på drygt en mil. Halvvägs kan man stanna vid en finca uppe i bergen och äta magiskt god citronkaka. Vill du inte gå tillbaka från Deià går det bra att ta buss, ca 30 min till Port de Sóller.

2. Fornalutx

Idyllisk by

Fridfulla Fornalutx tävlar med ovanstående Deià om titeln som Mallorcas finaste by. Många mysiga kullerstensgränder, gamla stenhus och prunkande trädgårdar att inspireras av. Det är även en populär bas för många landsvägscyklister, som lockas av de fina serpentinvägarna som omgärdar Fornalutx. Gå hit eller ta bussen från Port de Sóller eller Sóller och vandra tillbaka, en fin promenad genom pastorala landskap. Efter en knapp timme är du tillbaka i Sóller.

Fornalutx – en stark konkurrent till titeln öns vackraste by. Foto: Getty images.

3. Far es Cap Gros

Tjusig utsikt

Upp till fyren i Port de Sóller kan man vandra antingen via en naturskön slinga som startar i Port de Sóller eller gå en kort promenad längs den asfalterade serpentinvägen (det går även att köra bil hit upp). Från fyren har du en fin utsikt över havet. Här finns också ett vandrarhem, Refugi di Muleta, eftersom vandringsleden GR 221 passerar just här. På vandrarhemmet kan du äta en bit mat eller bara ta en öl i solnedgången.

Vandra upp till fyren i Port de Sóller. Foto: Getty images.

4. Sa Calobra/Cala Tuent

Båt & vandring

Från hamnen i Port de Sóller går många chartrade båtturer. Ett populärt stopp på många dagsturer är Sa Calobra, en liten vik där man kan bada och snorkla. På vägen dit stannar många båtar även till vid stranden Cala Tuent. Ett tips är att hoppa av där och vandra tillbaka, en fin dagstur på cirka 15 km.

En badtur till Sa Calobra. Foto: Getty Images.

5. Valldemossa

Kulturell atmosfär

Ligger mitt emellan Sóller och Palma och är ett enormt populärt utflyktsmål. Pittoresk by med slingrande kullerstensgator och vackra omgivningar som lämpar sig bra för vandring. I Valldemossas kloster från 1200-talet spenderade kompositören Frédéric Chopin en vinter tillsammans med författarinnan George Sand, den senare skrev sedan en bok om upplevelsen. Buss från Sóller tar ca 50 min.

…eller är det kanske Valldemossa som är Mallorcas vackraste? Foto: Getty images.

Aktiviteter

Sóller och Port de Sóller är inga partyställen, hit kommer man främst för att njuta av naturen, lugnet och havet. Vandring är mäkta populärt, förbi Port de Sóller passerar bland annat GR 221, en 14 mil lång vandringsled som går längs norra delen av Mallorca. Bergen lockar även många klättrare och cyklister, Mallorcas vägar är som gjorda för landsvägsscykling. I Port de Sóller finns butiker längs strandpromenaden som hyr ut cyklar, liksom även SUP-brädor och annan utrustning. 

Boende

I Port de Sóller finns det gott om hotell, de flesta ligger längs den långa strandpromenaden. Hotel Eden är ett familjevänligt hotell med pool, bara några meter från stranden. Trendiga Bikini Island & Mountain Hotel ligger lite mer avskilt på en höjd med utsikt över havet. Ett annat populärt hotell är Es Sport, som ligger i en ombyggd herrgård från 1600-talet. En klassiker i byn Sóller är Hotel El Guía, som ligger precis bredvid tågstationen. Har dessutom en trevlig restaurang.

En klassiker precis intill tågstationen, Hotel El Guia. Foto: Hotel El Guia.

Så tar du dig till Sóller & Port de Sóller

Tur och retur-biljetter till tåget från Palma till Sóller går att förboka hos Tren de Sóller. Ska du köpa en enkel biljett görs det enklast på stationen som ligger vid Plaça d’Espanya. Priset är 18 euro för en enkel resa. Ska du fortsätta med spårvagn till Port de Sóller tillkommer 7 euro.

Buss tar ca 35 minuter från Port de Sóller (buss nummer 204) via Sóller till huvudstaden Palma och går med jämna mellanrum. Priserna ligger på 2–4 euro för en enkel biljett. En taxi från Palma flygplats till Port de Sóller kostar 50–60 euro.


Text: Fredrik Brändström • 2022-06-23
RestipsSpanienGuideMallorca

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top