Annons
Annons

Fredrik Brändström hoppade på det antika trätåget för att bege sig ut bland Mallorcas citronträd och olivlundar. Foto: Getty images.

Restips

Chefredaktörens tips: ta tåget från Palma till Sóller på Mallorca

Vill man ta sig från huvudstaden Palma till Sóller på nordvästra Mallorca rekommenderas att ta det gamla tåget genom bergen. Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström hoppade på det antika trätåget för en resa genom storslagna vyer.

Text: Fredrik Brändström • 2022-06-15 Uppdaterad 2022-06-23

Det lilla tåget rullar förbi citrondodlingar och olivlundar. Det skakar och dunkar medan vi i sakta mak stiger uppåt, in bland de karga bergsmassiven. Jag drar ner mitt fönster och insuper dofterna av landsbygd. Det går så långsamt att det känns som att jag nästan skulle hinna sträcka ut handen och plocka några citroner.

Roligaste sättet att ta sig till byn Sóller är med den smalspåriga järnvägen som startar från Placa D’Espanya inne i centrala Palma. Det antika tåget ser ut nästan exakt som det gjorde för hundra år sedan, med tågvagnar i teak och enkla sittbänkar.

Sóller på nordvästra Mallorca var länge isolerat från resten av ön, på grund av sitt otillgängliga läge uppe bland Tramuntanabergen. När järnvägen mellan Palma och Sóller byggdes i början av 1900-talet var syftet främst att exportera apelsiner från Sóller till Palma. Frukterna som odlades i Sóllerdalen ansågs vara de bästa på hela ön. Idag är det främst turister som tar tåget. Visst kan man säga att det är en turistfälla, men en väldigt trevlig sådan! Kuriosa för cineaster är att tåget även medverkar i filmen Jönssonligan på Mallorca från 1989!

Strax innan vi påbörjar färden ner till byn Sóller som skymtar nere i en dal, stannar tåget och alla passagerare får kliva ut för att njuta av utsikten ett par minuter.

Vackra vyer när tåget rullar in mot Sóller, Mallorca. Foto: Getty images.
Tips är att åka till Sóller under våren eller hösten för att slippa turistmassorna. Foto: Getty images.

Väl framme i Sóller fortsätter jag resan i samma stil, med byte till den gamla spårvagnen som går mellan Port de Sóller och Sóller. De två byarna är tätt sammanknutna och att vistas här ett par dagar i kombination med en helg i Palma är ett perfekt upplägg på en Mallorca-semester. Dessutom är det en resa som man kan göra utan att behöva hyra egen bil.

Sóller, vackert beläget vid foten av Tramuntana-bergen är en perfekt bas om man är ute efter vandring och vacker natur. Härifrån tar man sig lätt till några av öns populäraste vandringsleder. Byn är ett populärt turistmål, och det mesta kretsar kring det lilla torget strax intill järnvägsstationen. Att bo i Port de Sóller rekommenderas för den som vill semestra nära havet. För till exempel barnfamiljer är det ett klockrent val. Men även i Port de Sóller finns många fina vandringsturer inom räckhåll. Vill man få ut det bästa av sin vistelse i Sóller och Port de Sóller rekommenderas att åka hit vår eller tidig höst, då vädret är vädret som behagligast och turisterna färre!

Så mycket kostar tåget mellan Palma och Sóller

Tur-och-returbiljetter till tåget från Palma till Sóller går att förboka hos Tren de Sóller. Ska du köpa en enkel biljett görs det enklast på stationen som ligger vid Placa D’Espanya. Priset är 18 euro för en enkel resa. Ska du fortsätta med spårvagn till Port de Soller tillkommer 7 euro.

Ett alternativ till att hyra bil på Mallorca: rulla fram i det antika trätåget i behaglig takt. Foto: Getty images.

Text: Fredrik Brändström • 2022-06-15
RestipsSpanienRedaktionens favoriterTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top