Annons
Annons
Turkost hav och människor som badar.

Menorca är Ibizas slumrande grannö och en dröm för strandälskaren. Foto: Getty Images

Restips

5 anledningar varför du ska resa till Menorca

Menorca är Medelhavets orörda guldkorn med turkosa vikar, vandringsleder och pittoreska byar. Här är fem favoriter!

Text: Karin Wimark • 2023-05-31 Uppdaterad 2023-05-30

1. Ljuvliga badvikar & stränder

Menorca har ingen dålig strand och vart du än vänder dig kan du hitta vikar med turkost vatten och finkornig sand om ofta slår karibiska stränder på fingrarna. Somliga kräver en längre promenad medan du vid andra parkerar precis i närheten. I söder hittar man pittoreska vikar som Cala Mitjana och Cala Macarella  – den sistnämnda en av öns mest kända. Systerstranden Cala Macarelleta är ett bra alternativ om det är trängsel och du vill komma ifrån något. Ta då stigen som leder vidare från stranden för en 15-minuters promenad. I norr breder roströda vildare stränder ut sig intill mörkare vatten. Spana in den halv-kilometer långa stranden Cala Cavalleria samt de sanddyner som finns där. Missa inte närliggande Cala Pregonda.

2. Det orörda och vilda

Då Spanien var under ledning av den ökände Fransisco Franco, valde han spendera pengar på de större öarna Mallorca och Ibiza för att utveckla turismen. Lilla Menorca prioriterades bort. Kanske är det idag en välsignelse. Menorca är den mindre exploaterade kusinen och en höjdpunkt för den som söker det orörda, vilda och avlägsna. Ön är ungefär en femtedel av storleken av Mallorca men rymmer fler stränder än du kan hinna med att besöka, pittoreska byar, våtmarker, fyrar och en 18-mil lång vandringsled. Dessutom är större delen av ön skyddad av Unesco som ett biosfärreservat, vilket gör ön till en vild oas.

3. De vackra byarna

Menorcas kanske vackraste stad heter Ciutadella och har ett historiskt center ”Es Born” som består av snirkliga kullerstensgator, kaféer och vackra katedraler. Ciutadellas gator för tankarna till Cartagena i Colombia och var en gång i tiden öns administrativa centrum innan det flyttades till östkusten och Mahón – staden som idag är känd för sitt gindestilleri, fiskemarknad och den arkeologiska utgrävningen Trepucó. I närheten av Mahón ligger byn Binibeca – en sömnig kustby med vitkalkade hus och snirkliga gator.

Två personer på kullerstensgata intill vita hus.
Binibeca är en av flera pittoreska byar på Menorca.
Stad med segelbåtar i hamnen.
Strosa runt i Ciutadella, öns vackraste stad. Foto: Unsplash

4. Den storslagna vandringen

Vandra runt ön längs den 18 mil långa Camí de Cavalls, ”häststigen”, som går längs hela ön och passerar isolerade vikar och stränder. Den historiska vandringsleden är uppdelad i 20 sektioner – så det är bara att välja och vraka efter behag! Välj en sträcka som tar dig till favoritstranden på sydvästra sidan, till fyrarna, klippkusten och vilda Albufera des Grau Nature Park i norr eller genom raviner, tallskogar och sanddyner i söder.

5. Fyrarna och solnedgångarna

Det finns sju fyrar på Menorca som bjuder på storslagen utsikt och bästa plats för vackra solnedgångar. Menorcas äldsta fyr Cavalleria byggdes 1857 och ligger vid en vild kust där över 700 skepp kapsejsat. Den randiga fyren Favaritx ligger en halvtimmes resa från huvudorten Mahón medan fyren Cap d’ Artrutx ligger strax söder om Ciutadella. Ett tips: Boka bord på restaurangen som ligger i det före detta fyrvaktarhuset. Perfekt för solnedgång!

Händer håller i en kamera.
Bege dig till någon av öns fyrar för vackra solnedgångar. Foto: Unsplash


Text: Karin Wimark • 2023-05-31
RestipsSpanienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen