Foto: All Over Press

Foto: All Over Press

Restips

24 timmar i Málaga

Costa del Sols trista ytterdörr? Inget kunde vara mer fel. Málaga bjuder på puls, charm och minnen från ett gloriöst förflutet.

Text: Lina Myte • 2011-06-30

09.00 Arabisk skönhet

En gång var Málaga en självklar del av ett blomstrande emirat. Det arabiska palatset Alcazaba är det levande beviset. Beundra palatsets gröna terrasser och sprudlande vattendekor. Ta sedan en promenad uppför kullen till ruinen av slottet Gibralfaro. Utsikten över Medelhavet är väl värd strapatsen.

11.00 Bli lycklig av te

På La Téteria (Calle San Agustin 9) serveras en sorts te som sägs bota depression. Ät valfri pannkaka till teet och kasta ett öga på katedralen utanför. Katedralen har bara ett torn, eftersom byggherrens pengar inte räckte till fler.

12.00 Se var Picasso föddes

Huset där mamma Picasso tryckte ut den karismatiske målaren är stadens stolthet. Sanna söner och döttrar av Málaga hittar hit med förbundna ögon. I Picassos
fÙ?delsehus (Plaza de la Merced 15) finns flera av konstnärens målningar och personliga tillhörigheter. Ett flyktigt ögonkast på torget utanför huset avslöjar varför duvor var Picassos första motiv.

14.00 Bada med bläckfiskar

Vill du besöka en avslappnad sandstrand omgiven av mjuka berg och charmiga bodegor? Drömmen finns i stadsdelen Pedregalejo, tio minuter från centrala Malaga. Här brukar bläckfiskar simma nära land dagar då havet är lugnt. Ta buss nummer 11 från huvudgatan Paseo del Parque för att komma till stranden.

17.00 Klättra på klippor

En kort promenad från Pedregalejo ligger den vilda stranden El Palo. Detta är stadens rymligaste och mest naturnära strand. De majestätiska klipporna kom-mer att väcka klättraren som sover i dig. Bestig en klippa och meditera i den rosa solnedgången innan du tar bussen till stadskärnan igen.

20.00 Ät tapas med lokalborna

Charmiga tapaskrogen Las Garaffas (Calle Méndez Nuñez 5) älskas av lokalbefolkningen. Krogen är genuint andalusisk och svämmar inte över av turister. Här sitter man på robusta bänkar i trä. På väggarna hänger tunnor med sött vin från stadens egna vingårdar. Beställ två tapas och ett glas lokalproducerat vin. Priset blir en femtiolapp.

22.00 Besök Banderas restaurang

Hollywood-Zorro har inte klippt av alla band till sin barndomsstad. Antonio Banderas äger restaurangen La Posada de Antonio (Calle Granada 33) som serverar grillat kött. Servitörerna gillar att prata om hur filmduken alltid lyckas få den kortväxte Antonio att se längre ut. Det är viktigt att inte komma för tidigt till middagen. En äkta sydspanjor dinerar inte före klockan tio på kvällen.

00.00 Förfest på torget

Gör som Málagaborna och inled kvällen på gatan istället för i hemmet. Vid midnatt på fredagar och lördagar samlas hundratals festprissar på torget Plaza de la Merced för att umgås. Nattklubbarna står tomma fram till småtimmarna. Ett förbud mot att dricka alkohol på offentliga platser har dock minskat torgfestandet något.

01.00 Fiesta hela natten

Málaga är de festsugnas förlovade stad. Här finns någonting för alla. Vandra
omkring i stadskärnan och smit in på den nattklubb som bäst verkar passa din stil. R’n’B-klubben White (Calle Niño de Guevara) är populär bland unga skandinaver. Funkiga Warhol (Calle Niño de Guevara) lockar gaypubliken. Spirituella hippies drivs bäst på avslappnade Sala Tantra Buddha Bar (Calle Molino Lario 7).

06.00 Frukost i soluppgången

En tradition bland lokala kompisgäng är att avsluta vilda nätter med gemensam kaféfrukost. Givetvis är det den spanska delikatessen churros con chocolate som intas. Tjocka pinnar av söt deg doppas i varm chokladdryck. Avnjut morgonrätten på vilket kafé som helst med tidiga öppettider.

Missa inte!

Att promenera i gamla stans charmigt snåriga gränder. Milda kvällar kan den som har tur få se passionerad flamenco dansas till klangen av levande sydspansk musik.

Missa gärna!

Nattklubbarna White och Chill House. De är blågula svensknästen där ingen autentisk sydspansk kultur någonsin satt sin fot. Testa din lycka i de små tapasbarerna i gamla delen av staden istället. Om du inte vill ägna natten åt att diskutera skillnaderna mellan Borås och Linköping.


Text: Lina Myte • 2011-06-30
RestipsSpanienMálaga

Scroll to Top