Annons
Annons
Roque de la Bonanza, El Hierros mest kända landmärke. Foto: Istock

Roque de la Bonanza, El Hierros mest kända landmärke. Foto: Istock

Restips

5 måsten på El Hierro – ön vid världens ände

El Hierro är den näst minsta av Kanarieöarna, och även en av de minst besökta. Men trots sin blygsamma storlek – ungefär en femtedel så stor som Öland – rymmer El Hierro stora upplevelser. Här är fem du inte får missa.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-07 Uppdaterad 2021-07-21

Bortsett från pyttelilla La Graciosa norr om Lanzarote är El Hierro Kanarieöarnas minsta bebodda ö. Här byts stora hotellkomplex med Bamseklubbar och restauranger med deals på engelsk frukost ut mot orörd natur och dramatiska vandringsleder. Ön är inte bara ett Unesco-skyddat biosfärsreservat utan har även som mål att vara självförsörjande med hundra procent förnybar energi. 

Här är fem intressanta saker att göra och se på El Hierro  

1. Dyk vid La Restinga

På El Hierro finns ett drygt femtiotal dykplatser och vid marinparken La Restinga är de flesta dykfirmorna belägna. 2011 utplånade en undervattensvulkan mycket av det marina livet i området, men idag lever havet igen, många skulle till och med påstå att den marina floran och faunan är ännu rikare än innan utbrottet. Här kan man se barracudor, stora groupers och ibland till och med djävuljsrockor och valhaj. 

5 måsten på El Hierro – ön vid världens ände
Utanför La Restinga är chanserna till ett spännande dyk goda.

2. Få svindel från La Peña 

Restaurangen vid Mirador de la Peña ser nästan ut att balansera på kanten av världens ände. Vilket är ganska passande med tanke på att ön, som är den västligaste och sydligaste av Kanarieöarna, troddes vara just detta innan upptäckten av Amerika. Restaurangen som finns listad i Michelinguiden, serverar traditionella kanariska rätter. Många besöker dock platsen bara för utsikten. 

5 måsten på El Hierro – ön vid världens ände
Mirador de la Peña.

3. Bada i Charco Azul 

På El Hierro finns inte många stränder, men gott om naturliga stenpooler. En av de mest spektakulära är den blå poolen – Charco Azul – i dalen El Golfo. Andra populära badplatser inkluderar Tacorón och Charco Manso. 

5 måsten på El Hierro – ön vid världens ände
Charco Azul

4. Dagsvandra 

Antingen längs hedar och öppna landskap eller förbi branta stup i dramatiska berg. En populär rutt är den 8 kilometer långa Camino Jinama som går mellan huvudorten Velvedere och La Frontera med utsikt över dalen El Golfo, men det finns ett 20-tal fina utstakade leder i varierad svårhetsgrad. 

5 måsten på El Hierro – ön vid världens ände
Mirador de Isora.

5. Besök pittoreska byar 

Som Guinea, som var en av de tidigaste bosättningarna på ön och numera är ett ekomuseum. Kustbyn Tamaduste, som omges av svart lavasand och dit många av El Hierro-borna själva åker på semester eller Pozo de las Calcosa som lockar med naturpooler. Vid Guinea finns även ett reptilcenter som huserar den endimiska och utrotningshotade jätteödlan gallotia simony. 

5 måsten på El Hierro – ön vid världens ände
Tamaduste.

Ta sig hit:

Flyg från Teneriffa och Gran Canaria. Från Teneriffa går även färja. 

Grönaste Kanarieön La Gomera med småbarn


Text: Johanna Jackson • 2018-09-07
RestipsSpanienAktiv semesterListorVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top