Annons
Annons
En kvinna som håller upp ett glas rött vin

Möt Sandra Armas, en av de kvinnliga vinmakarna på Kanarieöarna. Foto: Canary Islands Tourism

Restips

Kvinnorna som revolutionerat vinlandskapet på Kanarieöarna

Kanarieöarnas klimat och vulkaniska jordar gör ögruppen till en idealisk plats för vinodling. De senaste åren har de kvinnorna tagit en allt större plats på den inhemska vinarenan.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-07 Uppdaterad 2022-03-07

På sju av de största öarna i den kanariska skärgården har det odlats och skördats druvor, varav många inhemska och unika sorter, sedan de första européerna bosatte sig här på 1400-talet. Den äldsta vingården Aníbal grundades på ön Fuerteventura redan någon gång mellan 1402 och 1412.

Från 1400-talet och fram till slutet av 1900-talet dominerades den kanariska vinindustrin av män. Även om en kvinna ärvde en vingård fanns det en lag som innebar att bruket var tvunget att överlåtas till en man. Till exempel har La Isleta, den hundraåriga vingården på Teneriffa, varit i samma familjs ägo sedan 1868, då Tomás González Julián köpte egendomen av Lucía Hidalgo Álvarez som hade ärvt marken men som inte fick bruka den själv.

Ytterligare bevis för diskrimineringen av kvinnor inom branschen kan ses i det faktum att tills nyligen fanns tron om att kvinnor inte borde gå in på en vingård under menstruationen eftersom vinet skulle förstöras. Men med tiden kommer förändring och idag finns det ett antal framgångsrika vingårdar på Kanarieöarna som drivs av just kvinnor.

Två personer med vinglas i handen vid ett bord.
Vinprovning med Eufrosina Pérez – en av de kvinnor som kämpat mot fördomar om kvinnliga vinmakare. Foto: Canary Islands Tourism

Eufrosina Pérez driver vingården El Níspero på ön La Palma och är en av kvinnorna som kämpat mot de fördomar som för några decennier sedan höll kvinnor borta från vingårdarna. Eftersom hennes far inte hade några söner, fick Eufrosina Pérez möjligheten att ta över ansvaret för den lilla vingården, när lagen om arv slopades. Och idag är hon känd för att producera ett av de bästa vita kanariska endruvsvinerna på druvan albillo.

Förutom El Níspero, är vingården Bodega Bentayga på Gran Canaria ett bra bevis för kvinnornas frammarsch i den kanariska vinvärlden. Bodega Bentayga drivs av Sandra Armas, som tack vare sin far började arbeta med vin.

– Det var min far som uppmuntrade mig. Mitt intresse väcktes under beskärningssäsongen 2008 och när min far såg detta, bad han mig att ta över, säger Sandra Armas.

En kvinna skördar vindruvor
Tamara Cruz på vingården Mondaló. Foto: Canary Islands Tourism

På Gran Canaria ligger även vingården Mondalón som drivs av Tamara Cruz som tog över efter familjen. Efter studier inom hotell- och turism, har Tamara Cruz idé om att förvandla vingården till ett besöksmål där kunskapsdelning och vinprovningar, kunnat ta form.

– Jag började arbeta i familjeföretaget redan som tolvåring. För mig var vinbranschen en hobby som växte fram och som jag blev alltmer fäst vid. Varje lov åkte jag hem för att skörda druvor. Jag var alltid ivrig att lära mig och utveckla mina kunskaper inom hantverket, säger Tamara Cruz.

Idag driver Victoria Torres vingården Matías i Torres på La Palma. Vingården har drivits av familjen i generationer och deras prisbelönta vin Malvasía Naturalmente Dulce, som framställs av druvan Malvasía, finns att beställa på restaurangen El Celler de Can Roca, som i sin tur har tre Michelinstjärnor.

Trots stora framsteg menar Torres att det fortfarande finns en bit kvar till en jämställd bransch.

– När det gäller viktiga beslut, som att avgöra när det är dags för skörd, väger fortfarande en mans ord tyngre, berättar hon.

Det finns alltså fortfarande mycket att göra för att förbättra jämställdheten inom den kanariska vinindustrin. Men med fler kvinnor på maktpositioner, finns det hopp om att kvinnornas vinrevolution på Kanarieöarna bara börjat.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-07
RestipsSpanienKanarieöarnaMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top