Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

6 saker att göra i konstnärliga Bilbao

Bilbao är Baskiens kulturhuvudstad, och en trevlig avstickare om man spenderar några dagar i Biarritz eller San Sebastian. Här är 6 tips på saker att göra, som lotsar dig förbi några av stadens bästa höjdpunkter.

Text: Johanna Jackson • 2017-11-21 Uppdaterad 2021-07-21

1. Besök Guggenheim-museet 

Metallschabraket som är en av Spaniens mest ikoniska byggnader är i sig själv nästan en anledning att besöka Bilbao. Den futuristiska byggnaden designad av Frank Gehry vilar vid floden Nerbioi och sägs ha varit en bidragande faktor till det ekonomiska upplyftet staden åtnjöt efter dess installation för 20 år sedan. En konsekvens som har gett upphov till termen ”Bilbao-effekt”. Guggenheim Bilbao rymmer en välkurerad samling av verk från såväl baskiska som internationella nutida konstnärer. Samlingarna varierar men här finns även permanenta verk från Jeff Koons och Andy Warhol samt en massiv installation från Richard Serra. 

6 saker att göra i konstnärliga Bilbao
Guggenheim och den 9 meter höga skulpturen Maman. Foto: Istock.

2. Ta en pintxosrunda på Plaza Nueva 

Och passa på att promenera runt i Bilbaos charmiga gamla stad – Casco Viejo. Pintxos är precis som tapas, alltså små rätter som oftas intas vid baren, fast på baskiskt vis, en mattradition som har gett regionen sitt välförtjänta rykte av att vara en av världens mest prominenta destinationer för gourmeter och matintresserade. Frossa i saltad torsk, getost och lufttorkad skinka. Skölj ner med ett glas lokalt cider eller med regionens torra, vita bubbelvin: txakoli. 

På det vackra 1800-talstorget finns en hel del att välja bland. Moderna och prisbelönta Gure Toki och mer traditionella Café Bar Bilbao är två exempel. Kom bara ihåg hur många tapas du ätit, det är nämligen kotym att gästen håller koll på detta själv när det sen är dags att betala notan. Runt torget finns även vad som kallas ”Las Siete Callas” – ett pittoreskt område av sju gränder som utgör hjärtat av den historiska stadskärnan. 

6 saker att göra i konstnärliga Bilbao
Snurra runt bland de smala gränderna i Casco Viejo. Foto: Istock.
6 saker att göra i konstnärliga Bilbao
Foto: Gure Toki.

3. Ät veganska bakverk 

Man behöver ju inte överäta sig på kött och fisk bara för att man befinner sig i Baskien, där det traditionella köket dominieras av animaliska proteiner. På bageriet Txarloska serveras söta cupcakes och överdådiga kakor som även kommer falla icke-veganer i smaken. Om man istället är sugen på något mer matigt har baren Twiggy veganska och vegetariska tapas. En lokal sötsak man borde passa på att äta (som dock inte vegansk) är marängbakelsen Carolina som toppas med smält choklad. 

6 saker att göra i konstnärliga Bilbao
Ljuvligt goda kakor på Txarloska. Foto: Txarloska

4. Ta en simtur och var kulturell på Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa är ett nyrenoverat kulturcenter som erbjuder alltifrån teater- och rockföreställningar, utställningar och workshops till restauranger, butiker och ett gym. På översta våningen finns även en simbassäng med glasbotten ner till våningen under och en rymlig takterass med solstolar på. Är man istället ute efter saltvatten kan man via en 25 minuters lång tunnelbaneresa ta sig ut till kuststaden Getxo och Ereaga-stranden. 

6 saker att göra i konstnärliga Bilbao
Foto: Azkuna Zentroa

5. Kolla på ännu mera konst på Museo de Bellas Artes 

Det är dags att bocka av ännu ett museum på ditt Bilbao-besök. På Museo de Bellas Artes visas verk från flera epoker som sträcker sig från gotiken vidare till romantiken och 1950-talets popkonst. Vissa temporära utställningar kostar att besöka, men de permanenta är det gratis inträde till. Fram till april 2018 visas målningar från den spanska konstnären Eduardo Arroyo.  

6. Se staden från ovan 

Ta bergbanan, eller ”el funicular”, till toppen av berget (kullen) Artxanda. Turen kostar inte ens euro och tar tre minuter. I området finns mysiga caféer och restauranger och man får även en vacker utsikt över Bilbao och de omgivande kullarna. 

6 saker att göra i konstnärliga Bilbao
Foto: Istock.

Ta sig hit: 

Direktflyg till Biarritz går från Arlanda och Köpenhamn med SAS under sommar och vår, därifrån kan man ta buss. Norwegian flyger direkt till Bilbao från Arlanda. 

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

Frankrike – strand och stad i Biarritz

Stad + strand = sant


Text: Johanna Jackson • 2017-11-21
RestipsSpanienGuideListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen