Annons
Annons
Foto Esther Navalón Wamba

Foto Esther Navalón Wamba

Restips

Madrids bästa barer – 10 favoriter

Madrid är känt för att ha ett av Europas bästa nattliv. På megaklubbar som GOA och Moon dansas det till påföljande eftermiddag. Tycker man att det är lite extremt finns en djungel av barer att välja på – från traditionella ölhak till flashiga cocktailbarer.

Text: Emma Larsson • 2013-07-29 Uppdaterad 2021-06-23

bubblande och bohemiska Malasaña trängs hipsters, eller modernos som de kallas här, med punkrävar och tatuerade rockers. Det är ett område där lite vad som helst kan ske – det hålls fest efter stängning i en frisörsalong, kring torgen Plaza dos del Mayo och San Idelfonso sitter folk på backen med sina burköl och på den lilla baren Adam & Van Eekelen sippar urbana och välklädda 30-någonting gin och tonic som om de vore hemma i någons vardagsrum. Buena onda, god stämning, helt enkelt.

– Det är i Malasaña det händer, säger Sergio Ochoa, ägare av Zombie Bar där hemmagjorda hamburgare serveras fram till midnatt när Madrids kreativa klientel droppar in för att dricka drinkar ur rustika syltburkar.

Sällan har jag känt mig så välkomnad på en bar som i Madrid. Det finns en nyfikenhet och öppenhet i en stad som blir alltmer kosmopolitisk utan att för den delen förlora sin spanska identitet i ett annars relativt splittrat land.

Atmosfären är opretentiös och avslappnad, på vissa håll lite charmigt skitig och hård, på andra mer fin i kanten. Madrid känns som en europeisk storstad av sin tid som trots rådande ekonomisk kris festar på i samma takt som vanligt. En välgjord mojito, caipirinha eller pisco sour skvallrar om stadens stora sydamerikanska befolkning, ett glas rött vin för blott två euro från vinproduktionen bakom hörnet. Eller varför inte göra som många andra madrileños och beställa una caña – öl i glas, inte flaska – av någon av de inhemska ljusa typiskt spanska ölsorterna?

Granne med Malasaña ligger Chueca, Madrids gaykvarter som också bjuder på en stor barscen med något som passar de flesta. Många av de mindre barerna här förvandlas till små informella diskotek vad natten lider.

I unga och lite billigare La Latina ligger barerna på rad kring gatorna upp mot Huertas och kulturcentrumet Colqe Duque. I Lavapies, som är Madrids svar på Barcelonas Raval – alltså ett område med stor arabisk befolkning, trängs restauranger från hela världen. Är du snarare sugen på exempelvis indiskt eller pakistanskt snarare än tapas kan du börja kvällen här.

Under sommarhalvåret är uteserveringarna på Calle Miguel Servel i Lavapies redan tidigt på eftermiddagen proppfulla av ölsugna Madridbor. Uteserveringar är nämligen lite av ett sällsynt fenomen i Madrid, i alla fall om man jämför med andra spanska städer som ofta har större avenyer och fler torg.      
      
 – Många gånger tar vi ett par öl på lördagseftermiddagen, ett par blir fler, man äter något för att sedan gå hem och vila för att orka med natten, säger Francisco Madrid som visar oss runt i Lavapies.

I Madrid kan man göra lite som man vill – men en tumregel är ju senare, desto bättre. På vanligt spanskt manér avslutas middagen vid midnattssnåret, barhänget fortsätter fram till tre och sen kan den som orkar dansa vidare i klubbnatten – men det är en annan historia.

Madrids 10 bästa barer

1. ZOMBIE BAR

Zombie Bar drivs av Zombie Kids, ett DJ-kollektiv som har kommit att spela en stor roll i Madrids uteliv. Förutom att driva en bar anordnar Zombie Kids klubbkvällar, producerar musik och skapar kläder. Baren är en knutpunkt för Madrids modernos och här trivs den som gillar bland annat elektronisk musik och mojitos gjord på färsk mynta och bär. Vill du äta middag här går det bra – börja exempelvis med ceviche till förrätt, fortsätt med en hemmagjord burgare och toppa med cheesecake – du blir garanterat mätt. Mat serveras fram till midnatt och sedan är det barhäng fram till tre som gäller.
• Pez 7, zombiestudio.es

Madrids bästa barer – 10 favoriter
Mojitos i syltburkar på Zombie Bar.
Trendigare än så här blir det inte i Madrid just nu.

2. TONI 2 PIANO BAR

Romantisk Las Vegas-känsla mitt i Madrid med några av stans bästa pianospelare på plats vid rodret. Baren öppnades för ett tjugotal år sedan men lever vidare trots bortgången av själva Toni i mitten av det senaste årtiondet. Fram­åt småtimmarna vaknar allsången bland besökarna som är en salig bland­ning av stam­misar, kompis­gäng, äldre par, turister med mera. Är öppet alla dagar i veckan till sent.
• Almirante 9, toni2.es

3. ADAM & VAN EEKELEN

En relativt ny bar som har specialiserat sig på drinkar gjorda på gin och vodka. Att kliva in på Adam & Van Eekelen är som att stiga in i någons vardagsrum, baren är cirka 20 kvadratmeter stor. Avskräcks dock inte av detta, då baren är ett ypperligt exempel på hur lätt det är att träffa människor i Madrid. Efter att ha vistats på Adam & Van Eekelen ett tag känns det som att vara hemma hos en god vän som överraskar med att vara extremt bra på att blanda gindrinkar.
• Pez 36

Madrids bästa barer – 10 favoriter
På Adam & Van Eekelen tar man gin och tonic på allvar.
Madrids bästa barer – 10 favoriter
Vardagsrumsstora Adam & Van Eekelen inger känslan av att vara hemma hos en kompis.

4. VIA LACTEA

Madridinstitution och klassisk rockbar i Malasaña med cirka 30 år på nacken och som i allra högsta grad fortfarande lever och verkar. Inredningen är densamma sedan många år tillbaka med exempelvis grungiga posters som tapetserar alla väggar. Det är lite smutsigt, lågt i tak men charmigt. Hit går du om du är sugen på att dricka öl, spela biljard eller kanske flörta med en härlig spanjor eller spanjorska. Via Lactea har en mycket blandad publik i alla åldrar och stilar.
• Velarde 18,lavialactea.net

Madrids bästa barer – 10 favoriter
På Via Lactea är mixen av människor stor.
Madrids bästa barer – 10 favoriter
Via Lactea med rötter
i det glada åttiotalets håller definitivt än idag.

5. SANTAMARIA

Hyllad cocktailbar som bara är något år gammal. Inredningen är trettiotalsinspirerad och stämningen flashig men ändå avslappnad. Här inne behöver du inte skrika för att göra dig hörd, i alla fall inte på grund av hög musik utan i så fall snarare av människosorl. Baren har blivit väldigt populär under sin korta levnadstid vilket inte är konstigt med tanke på de goda drinkarna samt läget mitt i Malasañas smet.
• Ballesta 6

6. VINOTECA BARBECHERA

För att vara en kedja är Vinoteca Barbechera riktigt bra på vin. Inte det billigaste alternativet i stan men prisvärt. Finns på flera ställen, bland annat i Chueca men också vid torget Santa Ana i det lite mer turistiga Las Huertas. Här kan du välja på flera hundra olika vinsorter till bra priser, många av dem givetvis spans-ka. Personalen hjälper gärna till att tipsa. Vinerna kan kombineras med tapas. Om det är någonstans i Madrid som du ska äta de så uttjatade patatas bravas är det här.
• Plaza Santa Ana (Las Huertas) och Gravina 6 (Chueca), vinoteca-barbechera.com

7. LE CABRERA

Min vän beskrev Le Cabrera som innebaren för lo mas pijo madrileño, det vill säga för den madrilenska snobben. Ligger i tjusiga Salamanca och är typiskt spanskt sofistikerad men inget man bör vara rädd för. Sätt på dig finskjortan eller de högklackade skorna och bege dig hit. Består av två skilda delar – ”Gastro bar” där du kan äta små delikata tapasrätter med fransk prägel, och ”Cóctel bar” som, ja, blandar drinkar och serverar olika sorters champagne. Le Cabrera inger en viss Pariskänsla utan att man glömmer i vilken huvudstad man befinner sig.
• Bárbara de Braganza 2,lecabrera.com

Madrids bästa barer – 10 favoriter
Lite fint i kanten men ändå inte snobbigt på Le Cabrera.

8. CONSENTIDO

Inget för den pryde. Consentido är kombinerad sexshop och sensuellt konst­galleri som på kvällarna förvandlas till en bar. Barens sexprofil är inte bara en pikant detalj utan man anordnar en hel del events som exempelvis porrdebatter, firande av nudismen, temakvällar med sex­leksaker. Consentido är lite kontroversiell men mest kul, stämningen är fri och publiken blandad. Ett uppfriskande inslag i barnatten.
• Barco 32, consentido.org

9. BELMONDO

Cocteles para todos! Ja du, det råder inte någon nöd för drinkälskaren här. Belmondo har trots sina blott två bartendrar cirka hundra cocktails på menyn. Francesco och Miguel som jobbar här är proffs och mixar på nolltid något på färsk frukt och en spritsort du förmodligen aldrig hört talas om. Ett relativt nytt tillskott på Madrids barhimmel som snabbt blivit populärt. Belmondo ligger i La Latina och har, något så ovanligt för en bar av den här typen, en lummig uteservering.
• Caños Viejos 3, belmondococktails.com

10. ANTIKARAOKE

Okej, det här är ingen bar utan ett koncept som har blivit stort i Barcelona och nu spridit sig till Madrids nattliv. Tyvärr bara en gång i månaden än så länge och första onsdagen varje månad på legendariska konsert- och klubblokalen Sala Sol. Som namnet antyder rör det här sig om  något slags karaoke men inte så anti som man kan tro – snarare en blandning av en rockkonsert, en Broadway­musikal och en galen klubbkväll med en högst medverkande publik. Det är svårt att inte tycka om det här vare sig du gillar att känna dig som en rockstjärna eller har scenskräck. Atmosfären är allt.
• Jardines 3, antikaraoke.com

Madrids bästa barer – 10 favoriter
En kväll utöver det vanliga utlovas för den som besöker Antikaraoke.

Text: Emma Larsson • 2013-07-29
RestipsSpanienMadridMat och dryckUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen