Annons
Annons
Vagabonds redaktör Per J Andersson framför vy över franska sydkusten.

Hur reser man ner till Alicante, utan att behöva passera metropoler som Paris? Per J Andersson förklarar. Foto: Getty Images/Jonas Gratzer

Spanien

Resa till Spanien med tåg – hur gör jag?

Vi har en lägenhet i Santa Pola, strax söder om Alicante, alldeles vid havet. Nu vill vi försöka ta oss dit med tåg. Vilka rutter tycker ni är bäst och trevligast?

Text: Per J Andersson • 2023-12-19 Uppdaterad 2023-12-19

Experten svarar:

Ett alternativ är att ta börja med ta nattåg från Stockholm/Linköping/Lund/Malmö (var ni nu vill starta) till Hamburg. Både Snälltåget (under högsäsong) och SJ (de flesta av årets dagar) trafikerar sträckan med liggvagnar (SJ har även lite bekvämare sovvagnar). Från Hamburg tar ni Deutsche Bahns snabba ICE-tåg till schweiziska Basel och därifrån via Montpellier Saint-Roch till Barcelona.

Eller så byter ni i tyska Mannheim och därefter i franska Avignon, varifrån SNCF har direkttåg till Barcelona. Från Barcelona finns det, som jag antar att ni redan vet, direkttåg med spanska Renfe till Alicante.

Läs också: Cityguide till Alicante – 10 favoriter

Vy över staden Montpellier i Frankrike.
Gör ett stopp i exempelvis Montpellier i Frankrike för en skönare och roligare resa. Foto: Getty Images

Att göra hela resan utan hotellövernattning blir dock ansträngande. Avråder bestämt från det. Jag föreslår istället en eller två hotellnätter i Basel, Montpellier och/eller Avignon. För det är rent ut sagt dumt att inte passa på att se lite mer av Europa när det – så att säga – serveras mitt framför näsan på er.

Kanske göra en liten abrovink och ta tåget till vackra Luzern vid Vierwaldstättersjön i mitten av det lilla alplandet. Där kan man sommartid bada och året runt ta båten till Alpnachstad och därifrån ett av världens brantaste bergståg upp på berget Pilatus. Sommar vandrar ni där, vintertid skidar ni – och alla tider på året äter ni gott på anrika klassiska Pilatus-Kulm. Sedan tåget vidare till Genève och därifrån via Chambery och Lyon till Barcelona.

Läs också: Tågluffa i Spanien – här är rutten du inte får missa!

Vy över staden Luzern.
Gör en avstickare till vackra Luzern vid Vierwaldstättersjön. Foto: Unsplash

Både tyska Deutsche Bahn och schweiziska SBB har väldigt bra sajter för att söka tågtider, inte bara i de egna länderna, utan även i resten av Europa.

Ni frågade om brittiska tågresebyrån Rail Europe är pålitliga. Det är dem. Har själv bokat Europaresor där flera gånger. Dock kan det bli billigare om du köper biljetterna till de olika delsträckorna direkt från tågbolagen: svenska SJ eller Snälltåget, tyska Deutsche Bahn, franska SNCF respektive spanska Renfe.

Bon voyage! /Per J Andersson, redaktör 

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Per J Andersson • 2023-12-19
Spanienfrågareseexperterna

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen