Annons
Annons
Jakobsleden är lätt att vandra. Längs med vägen finns gott om skyltar som visar dig rätt. Foto: Istock.

Jakobsleden är lätt att vandra. Längs med vägen finns gott om skyltar som visar dig rätt. Foto: Istock.

Restips

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago

Ge dig ut på en vandring i historiens fotsteg. Att följa pilgrimsleden till Santiago de Compostela är ett äventyr med tusenåriga anor.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-26 Uppdaterad 2021-06-23

Camino de Santiago eller Jakobsleden på svenska, är en av världens äldsta leder och vandras av över 250 000 personer om året.

Om du vandrar den sista och mest populära sträckan – Camino Francés – som börjar i franska Saint Jean Pied de Pont, kommer du att ha gått förbi 350 städer och byar innan du är framme vid Santiago de Compostela. En sådan resa kräver ungefär 35 dagar. Här är några höjdpunkter längs med vägen. Buen Camino!

1. Saint Jean Pied de Port

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Istock.

Du har anlänt till Baskien i södra Frankrike och ska snart ge dig iväg på ditt storslagna äventyr. Men stressa inte iväg innan du hunnit spendera åtminstone några timmar i den här pittoreska bergsbyn. Passa på att prova den lokala fårosten fromage de brebis och kolla in en match av den baskiska sporten pelote. 

2. Pyrenéerna 

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Thinkstock.

Börja din resa ordentligt. För att ta sig till Roncesvalles som är nästa etapp på Camino Franca går det att välja två olika vägar – Valcarlos och Route Napoleon. Den sistnämnda är endast öppen mellan mars och november men tar dig högre upp i Pyrenéerna vilket innebär en vackrare och mer dramatisk utsikt. Resten av leden är relativt platt så passa på att njuta av den friska bergsluften! I Roncesvalles väntar sedan ett av ruttens bästa härbärgen.

3. Pamplona 

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Stortorget Castillo Pamplona. Foto: Istock.

Slå dig ned på bar Txoko vid Castillo Pamplona, beställ in en kanna sangria, vila fötterna och titta på folk. Skippa maten här, den är inte är särskilt god. När du blir hungrig promenerar du istället de få kvarteren bort till ständigt fullsatta Bar Guacho för tapas. För en bris av historiens alkoholindränkta vingslag beger du dig till Café Iruña där Hemingway brukade hänga en gång i tiden. 

5: På väg mot Puente la Reina

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Förlåtelsens berg och ett fält med solrosor. Foto: Jaume via Wikimedia/Istock.

Om du vandrar el Camino någon gång mellan augusti och september är chansen stor att den här etappen kantas av fält med gigantiska solrosor. Längs med vägen kommer du också att passera en pilgrimsskulptur på Förlåtelsens berg. Enligt en medeltida legend skapades självaste Vintergatan av stoft från vandrande pilgrimer och en inskription vid monumentet påminner om ledens religiösa betydelse och mystik: Donde se cruza el camino del viento con el de las estrellas – där vindens stig korsar stjärnorna. 

6. Eunate-kyrkan

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Foto: Thinkstock.

Du kommer att passera många kyrkor längs med vägen. Men Iglesia de Santa María de Eunate är en av de mest säregna. Den åttasidiga 1100-talskyrkan kräver en omväg på drygt tre kilometer men är väl värt det. 

7. Vinfontänen i Ayegui

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Vinodlingarna som tillhör Bodegas Irache strax utanför Estella har anor från 1100-talet. Foto: José Antonio Gil Martínez via Flickr/Creative Commons.

Vingården Bodegas Irache ligger drygt två kilometer utanför Estella. En av gårdens höjdpunkter är en fontän där du kan släcka törsten med antingen vatten eller rödvin. Behöver vi säga mer? Det kan dock tilläggas att fontänen är där för att påminna om den generositet som historiskt sett visats mot pilgrimer. Vill du ta med dig större volymer av vinet finns det dock flaskor till salu. 

8. Härberget i Grañón

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Kyrkan i Grañón. Foto: Henri Bergius via Creative Commons.

Det är något alldeles särskilt med atmosfären i härbärget som ligger på torget i Grañón. Det är svårt att beskriva vad exakt det är som gör det. Kanske är det värmen och vänligheten som delas vandrarna sinsemellan under den gemensamma middagen, kanske är det traditionen att sjunga och spela musik när måltiden förbereds. Eller det faktum att man sover på stenkyrkans golv men är minst lika lycklig för det. 

9. Katedralen i León

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Att se ljuset reflekteras i den nästan tusen år gamla katedralen är en upplevelse som man inte behöver vara religiös för att uppskatta. Foto: Istock.

Katedralen i Leon är en av de vackraste gotiska kyrkorna i Spanien. De höga väggarna är smyckade med medeltida fönsterglas i en uppsjö av olika färger och när solen strålar in genom fönstren bjuds man på ett spektakulärt ljusspel – något som har gett katedralen smeknamnet “ljusets hus.” Missa inte heller det närliggande konstmuseet MUSAC när du ändå är i krokarna. 

10. Molinaseca

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Istock.

Slå dig ned vid flodkanten av Rio Meruelo, vada fram nedanför stenbron som dateras så långt tillbaka som till romartiden och låt dig svalkas av det ljumma vattnet. Om du vandrar på sommaren kommer detta att bli en långt efterlängtad oas, sjöar och floder är det nämligen annars ganska ont om. 

11. Vinodlingarna i Bierzo

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Thinkstock.

Regionen Bierzo är tack vare sitt fördelaktiga klimat lite av en kändis i vinvärlden. Under den här delen av vandringen kommer du att gå bland solindränkta vinodlingar och chansen är stor att ditt härbärge för natten bjuder på det lokala röda vinet Mencia. Om du vill synda lite extra bokar du in en vinprovning på någon av gårdarna i området. Prada a Tope är en omväg på ungefär en och en halv timme från Cacabelos.

12. Galiziens eukalyptusträd

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
I norra Spanien finns tjocka skogar med eukalyptusträd. Foto: Istock.

När din vandring börjar komma in i den skogstäta regionen Galicien börjar luften dofta halstabletter. Förutom att vara en väldigt angenäm doft är den toppen för att maskera eventuell svettdoft från sura vandringskängor.

13. Bläckfisk i Melide 

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Pulpo a gallega är bläckfisk som tillagas på galiciskt vis vilket innebär att den kokas i en kopparkanna och sedan garneras med paprikapulver och olivolja. Foto: Istock.

Under din vandring kommer du även att göra en gastronomisk resa. Bläckfisk eller pulpo, är en lokal specialitet i den galiciska provinsen A Coruña. I byn Melide sägs det att den är något alldeles särskilt. På Pulperia Ezequiel mitt i staden är den utsökt. Komplettera måltiden med en flaska rött och du är hemma. 

14. Santiago de Compostela 

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Isotck.

Efter flera veckor på väg är du äntligen här. Stanna upp på torget framför katedralen och blicka upp mot dess respektingivande spiror som hundratusentals och åter tusentals vandrare har gjort före dig. Enligt legenden som gav upphov till pilgrimsleden är det på den här platsen som Jesus apostel Jakob än gång predikade och nu vilar. Oavsett om legenden är sann eller inte är den världsarvsklassade katedralen en mäktig uppenbarelse. 

15. Queimada – uråldrig initiationsrit 

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Traditionell queimada i Galicien. Obs. Quiemadas måste oftast bokas i förtid. Foto: Alain Crespo via Creative Commons.

Från det heliga till det vanhelgade. I skydd av nattens mörker ger du dig ut i staden på jakt av lite magi. Att dricka queimada är en galicisk tradition som omhuldas av mystik. Själva drycken består vanligtvis av kaffe, brännvin, söta frukter och örter och tillbereds i en stor kittel. Innan den dricks tänds drycken eld på vilket ger upphov till ett blått lysande sken. Sedan rörs drycken om under en uppläsning av en trollformel som börjar: Ugglor, tornugglor, paddor och häxor. Demoner, troll och djävlar, de dimmiga dalarnas andar… 

16. Cape Finisterre – världens ände 

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Vandringen till Finisterre är drygt 10 mil lång och tar cirka 3 dagar att vandra från Santiago de Compostela. Det går även bussar hit. Foto: Istock.

Varför stanna i Santiago de Compostela när du kan fortsätta några dagar till och komma hela vägen till världens ände? Namnet har udden fått från antikens romare som trodde att detta var världens slut och när du blickar ut över klipporna möts du av ett till synes oändligt hav. Att det finns vackra vita stränder i världsklass här skadar heller inte. Efter en sådan lång vandring förtjänar du trots allt några lata dagar på playan. 

Bonus: 3 läsartips 

 

1. Cruz de Ferro – järnkorset 

Mellan Foncebadón och Manjarín tronar en hög pelare av trä varpå ett järnkors är upprest. Vid dess bas lämnar många pilgrimer en sten som de har burit med sig under resans gång. Stenen symboliserar något tungt i livet som man nu lämnar bakom sig. 

– Hali Liddell.

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Foto: Istock.

2. Bästa utsikten i Portomarín 

När resan strax börjar komma mot sitt slut kommer du att passera byn Portomarín. Ta sikte mot restaurangen O Mirador – i den avslappnade restaurangen kan man gott sitta en hel eftermiddag eller kväll med ett gott vin och blicka ut över floden Miño. 

– Lars Löfstrand.

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Portomárin i Galicien ligger vid floden Miño. Foto: Istock.

3. El Puente Peregrino

Att få tag på vegetarisk mat på vandringen kan tyvärr vara lite av ett problem och många grönsakssoppor och andra tillsynes vegetariska rätter kan dölja på obehagliga överraskningar för de som avstÙ?r från kött. Därför är den vällagade vegetariska maten på vandrarhemmet och gastropubben El Puente Peregrino en uppskattad upplevelse för många vandrande vegisar. Du hittar den i Trabadelo mellan Villafranca del Bierzo och O Cebreiro.

– Elisabeth Gilén.

16 höjdpunkter längs Camino de Santiago
Caminos godaste vegetariska mat? Foto: El Puente Peregrino/Facebook.

Tyckte du om artikeln? Gilla oss gärna på Facebook för mer reseinspiration™?i ditt flöde!

Fakta: Camino Frances 

Den 78 mil långa Camino Frances är den populäraste delsträckan av Jakobsleden. Ska du vandra hela sträckan får du räkna med att det tar 35 dagar. Många väljer dock att göra kortare etapper, men om man vill ha pilgrimspasset – ett bevis på att man gått leden måste man minst vandra de sista 10 milen och samla minst två stämplar från härbärgen och kyrkor under resans gång.  

Bäst tid att vandra beror så klart på vilket väder du vill ha men de populäraste månaderna är mellan juni och september. Då kan det vara bra att komma tidigt till härbärget eller vandrarhemmet man vill bo på. Vilka som är öppna när du planerar att vandra kan du kolla upp på pilgrimscentret i Saint Jean Pied de Pont. Bor du på ett kyrkligt härbärge väljer man själv vad man vill betala, men minst 5 euro är att rekommendera. Priset för enklare vandrarhem varierar mellan 5 och 10 euro. De allra flesta av vandrarhemmen har dushar och en del har dessutom tvättmaskin.

Ta sig hit: Direktflyg till Biarritz från Köpenhamn eller Arlanda sedan tåg till Saint Jean Pied de Port. På hemvägen flyger du från Santiago de Compostela med en mellanlandning. 

7 kustnära vandringar

16 heliga platser du måste uppleva innan du dör

Hela listan: Årets 35 bästa resmål 2018


Text: Johanna Jackson • 2016-04-26
RestipsSpanienListorUnderbara SpanienVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top