Annons
Annons

Förra helgen var det antiturismdemionstrationer i Málaga. Nu i helgen blir det gatuprotester i Barcelona. På bilden Barcelonetakvarteren och Platja de Sant Miquel. Foto: Getty Images

Spanien

Varför protesterar spanjorerna mot turismen?

Protesterna mot massturism växer. I helgen samlades tusentals i Málaga för att demonstrera. Nu på lördag går Barcelonaborna ut på gatorna för att få ett stopp på turistanstormningen. Vill spanjorerna införa att turiststopp? Vagabond har tittat närmare på demonstranternas argument.

Text: Per J Andersson • 2024-07-01 Uppdaterad 2024-07-02

Inte nog med demonstrationerna i Málaga senaste helgen och de i Barcelona helgen som kommer, i april var det också stora demonstrationer mot överturism på Kanarieöarna och tidigare i sommar på Mallorca, Menorca och Ibiza och i Cadíz, Sevilla och Granada.

Spanien ligger tillsammans med Frankrike i topp när det gäller turistankomster. Förra året fick landet på den iberiska halvön som har cirka 45 miljoner invånare, besök av inte mindre än 100 miljoner turister.

Playa de la Malagueta i centrala Málaga, där många nu tycker att turismen måste regleras och kanske också minska. Foto: Getty Images

Turismen livsviktig för försörjning

De senaste 20 åren har turismens betydelse för landets ekonomi fördubblats. Idag räknar man med att 12 procent av Spaniens BNP kommer från turismen. På vissa hotspots, som Mallorca, Kanarieöarna och Costa del Sol, är turismen den största inkomstkällan och jobbskaparen.

Trots att turismen är största inkomstkällan anser nu allt fler att de lokala politikerna tappat kontrollen över utvecklingen. Det pratas om att turismen nått en tipping point. Klagomålen på turismen handlar om allt från ökad trängsel i kollektivtrafiken och turister som super och beter sig som svin till ökade levnadsomkostnader och svårigheterna för åretruntboende att få tag på en bostad till rimligt pris.

De senaste åren har allt fler lägenheter i bland annat Málagas och Barcelonas historiska stadskärnor köpts upp av företag som hyr ut dem till turister till skyhöga priser.

Fullsatt. La Rambla i Barcelona en sommardag. Foto: Getty Images

Inte råd att hyra bostad

På allt flera fasader i de här städerna kan man nu se klistermärken med innebörden ”En familj brukade bo här året runt”:

– De människor som arbetar inom turistnäringen har inte råd att betala hyran för en bostad i sin egen stad. Så länge bostäder ses som något man kan sälja och tjäna pengar på finns ingen lösning. Och det är ohållbart att basera Málagas ekonomi på en monokultur som turismen, säger Curro Machuca på Málagas hyresgästförbund till tidningen The Guardian.

Det betyder inte att demonstranterna är motståndare till turism per se. Men de vill att den ska kontrolleras, regleras och göras mer miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar.

– Turism är viktigt för staden. Det vi protesterar mot är överturismen som gör att vi bofasta inte har råd att bo kvar, säger Olalla Luque Colmenero från Albayzín Habitable i Granada, som driver en kampanj för bevarandet av de världsarvsklassade Albayzín-kvarteren.

Läs mer: Jag förstår dem som protesterar mot turismen.

Dyrt för lokalbefolkningen att att bo i de världsarvsklassade Albayzín-kvarteren i Granada. Foto: Getty Images

Kolla inslag i TV4: Vagabonds redaktör diskuterar coolcationing i programmet Efter fem (10 juni).

Barcelona förbjuder Airbnb

I Barcelona sa borgmästaren Jaume Collboni häromveckan att ingen av de licenser som krävs i staden för att hyra ut via Airbnb kommer att förnyas. Idag finns det 10 000 lagliga turistlägenheter. Efter 2028 kommer det inte att finnas en enda, enligt Collboni.

Martí Cusó är en av aktivisterna bakom den kommande helgens antiturismdemonstrationer i Barcelona under parollen ”Det är nog nu! Låt oss sätta gränser för turismen”. Han är kritisk till att staden spenderar miljoner på reklam för att locka ännu fler turister.

– Vi kan inte fortsätta att satsa 80 miljoner euro om året på att marknadsföra staden utomlands, säger han till The Guardian.

Lyssna: Vagabonds Per J Andersson och Kairos Futures Anna Paula Jonson diskuterar de spanska turistprotesterna i Sveriges Radios P1 Morgon (29 juni).

Läs också

Bortom turiststråken på Teneriffa

Adrenalinstinna äventyr på Kanarieöarna

El Hierro – den svarta och dramatiska kanarieön


Text: Per J Andersson • 2024-07-01
SpanienTouristgohomeTuristprotester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen