Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

10 bästa slotten i Storbritannien

Ta dig ut på landsbygden och besök något av alla anrika slott som Storbritannien bjuder på. På vissa kan du övernatta, andra erbjuder guidade turer.

Text: Redaktionen • 2014-05-22 Uppdaterad 2021-11-02

1. Buckinghamshire

Hartwell House

Bara en timmes bilfärd från London ligger Hartwell House. Till herrgårdens mest välkända ägare hör den franske kungen Louis XVIII, som bodde här tillsammans med sitt hov under sina fem år i exil. Egendomen har över 90 tunnland av vackra, anlagda trädgårdar och är ett perfekt lantligt alternativ för den som vill komma bort från storstadspulsen. Hartwell House erbjuder bland annat övernattning, restaurangverksamhet och spa. Dubbelrum från cirka 2 750 kr/natt.

hartwell-house.com

10 bästa slotten i Storbritannien
Hartwell House, Buckinghamshire.

2. Hampshire

Highclere Castle

Highclere Castle är mer känt som slottet i Downton Abbey och har minst sagt fått fin reklam tack vare den populÙ?ra tv-serien. Det är fullt möjligt att besöka slottet och få en guidad tur av huset och trädgården, men ring i förväg och boka.

Tesalong och presentshop behöver givetvis inte bokas. Här hittar du den nya boken Lady Almina and the real Downton Abbey, där den åttonde grevinnan av Carnavon har skrivit om sin föregångare Lady Almina, den femte grevinnan på Highclere och uppenbarligen överträffar sanningen dikten.

highclerecastle.co.uk

10 bästa slotten i Storbritannien
Hampshire, Highclere Castle

3. North Derbyshire

Chatsworth House

Slottet är familjeägt och hem till hertigen och hertiginnan av Devonshire, vars familj har bott här i 16 generationer. Tycker du att det känns bekant? Delar av filmen Stolthet och fördom (2005) spelades in här. Slottet har genomgått renoveringar under vintern och är nyöppnat nu i vår. Det är inte möjligt att övernatta på själva slottet, däremot närbelägna stugor och ombyggda stenlador.

chatsworth.org

10 bästa slotten i Storbritannien
North Derbyshire, Chatsworth House.

4. Berkshire

Cliveden House

Här sitter 300 år av kungligt party i väggarna. Det första huset byggdes 1666 av den andre hertigen av Buckingham som ville ha en jaktstuga och en plats där han kunde underhålla sina vänner och sin älskarinna. Huset har brunnit ner i två omgångar genom åren, och byggts upp ännu pampigare för varje gång. Cliveden köptes av USA:s rikaste man, William Waldorf Astor, som gav huset i present till sin son 1906. Byggnaden blev en hektisk festplats och har haft berömda gäster som Charlie Chap­lin, Winston Churchill, president Roosevelt och George Bernard Shaw. Idag är Cliveden hotell.

clivedenhouse.co.uk

10 bästa slotten i Storbritannien
Berkshire, Cliveden House.

5. Yorkshire

Harewood House

Harewood House är ritat av Charles Barry, samma arkitekt som designade Downton Abbey-slottet Highclere Castle. Även här är tjänarvåningen intakt och det finns möjlighet att gå på guidad tur i huset. Man kan även gå runt i huset på egen hand om man föredrar det. Slottets stolthet är dess stora konstsamling, se hemsidan för aktuella utställningar. Trädgården på 100 tunnland lockar också många besökare. Det är däremot inte möjligt att övernatta på slottet.

harewood.org

10 bästa slotten i Storbritannien
Yorkshire, Harewood House.

6. Cheshire

Lyme Park

Lyme Park var i privat ägo fram till 1946 då familjen Legh skänkte egendomen till National Trust, som arbetar för att bevara kulturminnesmärkta byggnader. Egendomen har funnits i familjen Legh sedan 1300-talet, och dagens byggnad uppfördes 1720 och är ett praktexempel på edwardiansk byggstil. Det finns tyvärr ingen möjlighet att övernatta på slottet, men huset och trädgårdarna är öppna för besökare. Slottet angränsar till nationalparken Peak District och omgivningarna är berömda för sina dovhjortar.

nationaltrust.org.uk/lyme-park

10 bästa slotten i Storbritannien
Cheshire, Lyme Park.

7. Buckinghamshire

Stoke Park

Stoke Parks historia går över 1 000 år tillbaka i tiden och har varit privatbostad fram till 1908 då slottet gjordes om till country club och lyxhotell. Många filmer har spelats in här, bland annat James Bonds Goldfinger och Tomorrow never dies. Stoke Park ligger bara 35 minuter från London och bara drygt 11 kilometer från Heathrow.

Stoke Park har 49 rum, en 27-håls golfbana designad av Harry Colt, 13 tennisbanor, inklusive inomhus, spa, uppvärmd inomhuspool, gym, 14 tunnland av trädgårdar och tre restauranger. Dubbelrum från cirka 2 900 kr/natten.

stokepark.com

10 bästa slotten i Storbritannien
Buckinghamshire, Stoke Park.

8. Derbyshire

Haddon Hall

Haddon Hall är förmodligen det bästa exemplet på en medel­tida herrgård i Storbritannien. Dagens huvudbyggnad är byggd och ombyggd mellan 1300-talet och början av 1700-talet, var­efter den låg övergiven i över 200 år, fram till 1920-talet, då den 9:e hertigen och hertig­innan av Rutland renoverade huset och trädgården, och än en gång gjorde det beboeligt. Det finns ingen hotellverk­samhet på Haddon Hall, men däremot går det fint att besöka slottet för en guidad tur. I sommar har de även öppet för kvällsturer för första gången.

haddonhall.co.uk

10 bästa slotten i Storbritannien
Derbyshire, Haddon Hall.

9. Oxfordshire

Blenheim Palace

Blenheim Palace är det enda slottet i England som har titeln “palace” utan att ha kunglig anknytning. Blenheim Palace är hem till den 11:e hertigen och hertiginnan av Marlborough, och har en lång släkthistoria. Bland andra är Winston Churchill född här. Blenheim Palace var en gåva från drottning Anne till John Churchill, den förste hertigen av Marlborough, efter hans seger i slaget vid Blenheim 1704.

Det är inte möjligt att övernatta på slottet, men det går fint att besöka det. Bland annat finns en Churchill-utställning som inkluderar det rum där premiärministern föddes 1874.

blenheimpalace.com

10 bästa slotten i Storbritannien
Oxfordshire, Blenheim Palace.

10. Devon

Bovey Castle

Bovey Castle byggdes 1907 åt William Henry Smith, andre vicomte av Hambleden, men var inte privatbostad särskilt länge. Redan 1930 gjordes slottet om till hotell och huserade många kända gäster, bland andra Ribbentrop, Hitlers ambassadör, som bokade en hel våning för sig själv och sin stab. Han lär ha haft för avsikt att köpa slottet efter att England besegrats, ett köp som av förklarliga skäl inte blev av. Under första världskriget blev slottet ett konvalescent­hem för officerare och ett militär­sjukhus när kriget bröt ut igen 1939. Idag är Bovey Castle hotell och ägs av Hilwood Resorts.

boveycastle.com

10 bästa slotten i Storbritannien
Devon, Bovey Castle.

13 kungliga platser att besöka för The Crown fans

4 utflykter med tåg från London

Quiz: Har du koll på Storbritannien?


Text: Redaktionen • 2014-05-22
RestipsStorbritannienBröllopsresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top