Annons
Annons
En typiskt solig helgdag i Östra London. Man samlas och är tillsammans! Foto: Emma Mattsson.

En typiskt solig helgdag i Östra London. Man samlas och är tillsammans! Foto: Emma Mattsson.

Restips

15 måsten i östra London

Vi guidar till de hetaste restaurangerna, barerna, marknaderna och kaféerna i Östra London.

Text: Petra Dokken • 2016-04-03 Uppdaterad 2021-06-23

Området som idag kallas för östra London börjar med postkoden E1, E står för East, och ju högre siffra, desto längre ut på kartan.

1. Dalston Superstore

På Kingsland High Street, gatan som aldrig verkar ha ett slut, ligger oasen Dalston Superstore. Ett långsmalt hål i väggen, sunkigt och alldeles förtjusande. Ett av de första ställena att öppna hÙ?r för några år sedan. Barpersonal före sin tid, trendskapare med grönt hår och ambivalent könstillhörighet. Pub som blivit bar, med mat och klubbkvällar. Mutantpop och disco. 

117 Kingsland High Street, E8, facebook.com/dalstonsuperstore

15 måsten i östra London
Galna kvällar på Dalston Superstore.
15 måsten i östra London

2. E5 Bakehouse 

Många ställen har tagit vara på den gamla järnvägens arkader av rött tegel – de blir till barer och bagerier. E5 Bakehouse ligger vid stationen London Fields i Hackney. Det är ett oberoende företag som jobbar ekologiskt, efter säsong och lokalt. Bakar delikat bröd och kakor i den vedeldade ugnen på bakgården. Frukost, brunch, lunch. Håller även kurser.

Arch 395, Mentmore Terrace, E8, e5bakehouse.com

15 måsten i östra London
E5 Bakehouse.

3. Tina, We Salute You

Ett litet kafé med mat och konst. Östra Londons alla frilansade grafiska designers älskar att hänga här. Intressant att se människor från hela världen samlas på sådana här små hål i väggen i ett gammalt slitet fattigt område som östra London.

47 King Henry’s Walk, N1, tinawesaluteyou.com

4. Bistroteque

När restaurangen Bistroteque öppnades av ett gäng modeskapare för över tio år sedan var östra London inte ännu ett hippt begrepp, åtminstone inte Hackney. Vi som tog oss ut hit var hungriga storstadsäventyrare. En gammal textilfabrik i en gränd, som piffats upp med vit färg. Då gick jag på karaoke, nu är det live-piano till lördags- och söndagsbrunchen och man äter egg florentine. Menyn är snygg fransk husmanskost och man kan till och med få kallskuret från Hackney. Det är lika ljuvligt nu som då.

23–27 Wadeson Street, E2,  bistrotheque.com

15 måsten i östra London
Bistroteque. Klassiker i Hackney, still going strong.

5. Town Hall Hotel 

Det lokala rådhuset byggt 1910 har blivit hotell med mera. I ett grannskap med många nedslitna lägenhetskomplex sticker den stora byggnaden ut, inredningen desto mer. Art deco, välbevarad in i minsta detalj. Det är som att gå in i ett museum, det är också lika skrämmande efter mörkrets inbrott. Långa korridorer och gnisslande dörrar … En upplevelse! Väldigt unikt och personligt, omtyckt av kända musikband, också en plats där det hålls konstutställningar. I huset ligger en liten enklare bistro, Corner Room. Mysigt med bara trettio platser, mittemot en sal klädd i mörk träpanel som en gång i tiden fungerade som domstol. Typing Room är en lyxrestaurang i huset med menyer om fem till sju rätter. Town Hall blir som en destination i sig själv.

Patriot Square, E2, townhallhotel.com

6. Satan’s Whiskers 

En oupplyst gatas promenad bort från hotell Town Hall i Bethnal Green ligger cocktailbaren vars rykte nått långväga. Jag tror först att jag har gått fel. Stället ser ut som ett hak; jalusier för stora fönster, en lokal i en låg byggnad. Men bartendern ser ut som en mixolog med snurrad mustasch och gubbkeps, menyn avslöjar att detta är en bar för den nostalgiska cocktailfantasten. Just det, man spelar gärna old school hiphop här.

343 Cambridge Heath Road, E2, facebook.com/satanswhiskers/

 

15 måsten i östra London
The Richmond blev en succé och en av ägarna har redan hunnit öppna ett nytt ställe i området. Foto: Ed Reeve.
15 måsten i östra London
Skaldjur på The Richmond. Foto: Ed Reeve.

7. Columbia Road Flower Market

Detta är ett av svenska Sofia Hedmans (se reportaget) favoritställen att besöka på helgen. Även de som tycker att Brick Lane, den långa gatan som är både marknad och kantad av småbutiker, blivit för tillrättalagd och mer ämnad åt West Endturister, kan inte hålla sig borta från blomstermarknaden här i East End. Och de söta smågatorna där det nuförtiden ligger mängder av pyttesmå butiker med allt från japansk design till hantverk i trä.

Columbia Road, E2, columbiaroad.info

15 måsten i östra London
Columbia Road Flower Market. Londons mest väldoftande marknad?

8. Lyle’s  

Populär bland foodies. Vit-målad och avskalad, med brittisk fine dining på menyn. Traditionell mat som mästerkocken twistar till; här får du nässlor och inlagd fisk. Påminner en hel del om St John, restaurangen som öppnade redan 1994 vid Spitalfields och gick i bräschen för god mat i östra London.

Tea Building, 56 Shoreditch High Street, lyleslondon.com

9. Brawn

Traditionellt kök, ärligt och enkelt. En mycket omtyckt adress för söndagsmiddag på Columbia Road. Brawn är väldigt typisk för vad de “nyinflyttade” gillar, den där genomtänkta enkelheten.    

49 Columbia Road, E2, brawn.co

15 måsten i östra London
Brawn, hett tips för söndagsmiddagen.

10. Hash 

För den perfekta engelska frukosten är Hash rätt frukostrestaurang. Omeletter, hash browns, hel eller halv engelsk frukost – och självklart är de som driver stället stolta över att veta var deras råvaror kommer ifrån. Det blir till en konst i sig, ett kreativt arbete att vara hållbar ur alla vinklar och från alla möjliga perspektiv.

170 Dalston Lane, E8, hashe8.com

11. Violet 

Claire som driver kafébageriet är också bakboksförfattare och matstylist. Hon började att sälja sina godsaker på Broadway Market och bakade allt hemma.

Eftersom bagerier är östras största kännetecken, fika verkar mer populärt än att dricka öl, kunde hon snabbt expandera med en egen lokal. I ett vitt hus på en ful gata. Mormorsgott mitt i storstadsdjungeln.

47 Wilton Way, E8, violetcakes.com

15 måsten i östra London
Smakfulla kafébageriet Violet.

12. Broadway Market 

Ibland tänker jag att kocken Jamie Oliver var med och danade vägen för utvecklandet av och populariteten kring matmarknader och marknadsplatser med fin mat i östra London. Minns ni hur man fick följa med till hans hem, och ut på hans vespa till den lokala marknaden, på jakt efter råvaror som han var van vid från sin uppväxt på föräldarnas bypub. Broadway är en liten gatsnutt, det är underbara små butiker, stånd med ost, med bröd, med lite allt möjligt. Tipsar särskilt om Pavilion Bakery, ja, som sagt kaféer med bageri är älskat här, på nummer 18. Massiva träbord där vänner möts på helgen för att låta dagen glida över till kväll … Byliv.

Broadway Market, E8,  broadwaymarket.co.uk

15 måsten i östra London
Broadway Market – himmelriket för foodies.
15 måsten i östra London

13. Netil Market

Netilmarknaden ligger nära Broadway men har funnits längre och personifierar verk-ligen en klassisk liten lokal marknad; från mat till matnyttigheter. Upp från gatan mot högre höjder. Takbaren Netil 360° är så nära himmelriket som östra kan erbjuda, känslomässigt i alla fall. Öppet om somrarna och vid speciella tillfällen.

13–23 Westgate Street, E8

15 måsten i östra London
Netil market.
15 måsten i östra London
Mysigt och stimmigt på Netil market.

14. Jidori

Yakitori är temat och stället är litet, 40 platser. Som alltid med Brett Redman handlar det om produkter med själ, han samarbetar med specialiserade producenter som aldrig tummar på etik eller hållbarhetstänk. Nischat till tusen, något liknande finner du ingen annanstans. 

89, Kingsland High Street, E8, jidori.co.uk

15. Secret Cinema

Ett spännande koncept, som samlar en grupp cineaster varje månad … Men säg inget, det är en hemlighet.  

secretcinema.org

Gilla Vagabond på Facebook för fler guider, inspirerande tips och artiklar om resor i ditt flöde. 

Lyxiga London – 8 ställen du inte får missa i Mayfair

10 upplevelser barnfamiljer inte får missa i London

Världens 25 bästa äventyr


Text: Petra Dokken • 2016-04-03
RestipsStorbritannienLondonWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top