Annons
Annons
Bath är en populär turistdestination i grevskapet Somerset. Foto: Istock.

Bath är en populär turistdestination i grevskapet Somerset. Foto: Istock.

Nyhet

Engelska turistmagneten kan bli först i Storbritannien att införa turistskatt

Staden Bath i södra England har drabbats av budgetnedskärningar. Nu överväger lokala politiker att införa en turistskatt.

Text: Johanna Jackson • 2017-01-19 Uppdaterad 2021-06-23

Bath är kÙ�nt för ett antal saker: den historiska och pittoreska stadskärnan, georgiansk arkitektur, dyra hotellnätter och för de många badhusen som omger staden. Nu kan staden bli känd för ytterligare en sak: att bli den första staden i landet med turistskatt, skriver News.com.au och hänvisar till The Guardian.  

Engelska turistmagneten kan bli först i Storbritannien att införa turistskatt
De romerska badhusen är ett av stadens största dragplåster. Foto: Istock.

Bakgrunden till den föreslagna skatten, som skulle betalas av turister genom ett påslag på hotellnotan, är ekonomiska bekymmer och nu överväger man alltså att dryga ut stadskassan med lite hjälp från turisterna.

Förslaget har bemötts av kritik från flera håll. David James arbetar på stadens turistråd Visit Bath. Han säger att han inte är emot att frågan är uppe för diskussion, men att han helst inte ser att Bath blir den första staden i Storbritannien som inför skatten.

– Vi skulle bli kända som ”Storbritanniens skattestad”, säger David James till The Guardian.

Flera europeiska storstäder som Rom, Paris och Amsterdam beskattar redan turister, och på andra stora brittiska turistmål som London, Edinburgh och Cornwall har politiker övervägt att gå samma väg, men i dagsläget har alltså ingen valt att införa en sådan skatt. Nu återstår det att se om Bath blir den första, och innan dess måste dessutom lagändringar ske. 

Källa: Expressen.


Text: Johanna Jackson • 2017-01-19
NyhetStorbritannien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen