Annons
Annons
Kryssningsfartyg har varit i fokus för debatten om negativ massturism i Venedig. Foto: GattyImages

Kryssningsfartyg har varit i fokus för debatten om negativ massturism i Venedig. Foto: GattyImages

Italien

Venedigs turistskatt införs 2020 – böter om du inte betalar

Införandet av den omdiskuterade turistskatten i Venedig planeras att införas sommaren 2020. Frågan som återstår är hur man ska betala.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-12 Uppdaterad 2021-06-23

Vagabond har tidigare skrivit om planerna att införa skatt för turister som besöker den välkända och turisttäta staden Venedig. I somras rapporterade Vagabond att planerna på att införa skatten ännu en gång skjutits upp, men enligt nyhetsbyrån Associated Press (AP) planeras skatten alltså att införas sommaren 2020.

Många detaljer är fortfarande inte bekräftade eller bestämda men en kostnad på tre till tio euro, beroende på låg- och högsäsong, är det senaste som stadens befattningshavare föreslagit.

Italien har redan en turistskatt för besökare som övernattar och som hotellen tar ut. Men dagsturisterna har sluppit betala, alltså alla de hundratusentals människor som varje dag väller in i stan för att på kvällen ta bussen eller tåget tillbaka till fastlandet eller kliva ombord på sitt kryssningsfartyg och sova där. När den nya skatten införs är den alltså bara tänkt att tas ut av de som inte övernattar i Venedig eller Mestre. De som bor på hotell betalar redan en skatt, Tassa di soggiorno, på mellan två och fem euro per natt.

Betala online

Hur denna nya taxa kommer att betalas är fortfarande oklart, men brittiska dagstidningen The Telegraph skriver att turister kommer att kunna betala avgiften online eller med kort på betalautomater ”installerade på strategiska platser i Venedig”.

Det är oklart vad boten skulle vara om man inte betalat taxan. Dock har befattningshavare tidigare föreslagit en summa på 450 euro, enligt The Telegraph. 

Lyssna på radioinslag om massturismens effekt på Europas mest populära turiststäder – vad tycker du?

I slutet av juli var Vagabonds redaktör Per j Andersson med och pratade om hur turismen kan föröda populära platser. Lyssna på ”Massturismen förstör städerna vi alla drömmer om” i P1 Morgon i Sveriges Radio. Är det rätt av lokala myndigheter att försöka reglera och begränsa turismen? Lyssna och fundera på vad du själv tycker!

Nu blir det enklare att söka visum till Sankt Petersburg

Turistbussar förbjuds i centrala Paris

Topp 10 destinationer i Europa på vintern


Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-12
ItalienNyhetAnsvarsfull turismVenedig

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen