Annons
Annons
Bild: Thinkstock

Bild: Thinkstock

Restips

Lista: 5 sköna sparesor i Europa

Är du i behov av att bara ta det lugnt, bli ompysslad och fyllas av energi? Unna dig en weekend i hälsans tecken på ett skönt spa i bortamiljö.

Text: • 2013-05-02 Uppdaterad 2021-09-27

Geta, Åland

Storslagen natur­upplevelse

Total avslappning för kropp och själ hittar du i tystnaden på Ålands norra spets, närmare bestämt på Havsvidden. Den strama anläggningen går i naturens färger och är ritad av svenska Thomas Sandell och här är det naturen, den rena luften, solnedgången över havet och det fria, rena och enkla som står i fokus. Här finns helt enkelt ingenting att bli stressad av.

Havsvidden har ingen spaavdelning i dess traditionella bemärkelse, men det behövs inte, för hela poängen med Havsvidden är ett sunt tänk och att utnyttja naturen och omgivningarna. Massage, rökbastu, badhus och yoga på klipporna är några av de avkopplande aktiviteter du kan ägna dig åt. Hit kommer du för att vara nära naturen, varva ner och göra en omstart.   

Lista: 5 sköna sparesor i Europa
Ren natur och behagligt lugn råder på åländska Havsvidden.

Bath, Storbritannien

Traditionell brittisk badlyx

Tillhör du skaran som plöjer romantiska romaner om den brittiska landsbygden? Och dessutom är sugen på lite skön avkoppling? Då kan du inte hitta ett bättre alternativ. Royal Cresent Hotel är ett lyxhotell med spröjsade punchverandor, afternoon tea, tunga brokadgardiner, välfriserade trädgårdsbuskar och ett fantastiskt badhus inrymt i ett gammalt stall. Om inte detta får dina Jane Austin-endorfiner att göra volter så är du tyvärr ingen äkta anglo­filromantiker.

Byggnaden daterar tillbaka 1775 och är Baths anrikaste hotell. Spa­avdelningens utbud av behandlingar är stort och varierat. Vad sägs till exempel om en helkropps­inpackning i fruktenzymer?

Lista: 5 sköna sparesor i Europa
Kunglig lyx på Royal Cresent Hotel, Bath.

Vals, Schweiz

Stilren vård av kropp och själ

Det ska erkännas direkt att det är lite trixigt att ta sig till 7132 Therme, men väl framme är detta en upplevelse för kropp och själ som är resan värd. Vill du ha ett spa omgivet av ängar och alptoppar så kräver det helt enkelt sin resa. För den arkitektoniskt intresserade är detta en byggnad som lär intressera dig.
Anläggningen öppnade 1996, men bara två år senare hade den klassats som historisk byggnad och kallats för ”en lektion i mod och estetik”.

Så till spaanläggningen. Här råder tystnad och möjlighet till fullkomlig avslappning, vilket förklaras tydligt på hemsidan med meningen ”detta är inte en lekbassäng där man kan ropa och skrika, hoppa, plaska och ta semesterfoton”. Här tar man spaandet på stort allvar. På onsdagar, torsdagar och söndagar finns det möjlighet till nattbad, men bara för vuxna.

Lista: 5 sköna sparesor i Europa
Ta ett dopp med alperna som kuliss.

Karlsbad, Tjeckien

Celebra hälsokällor

Är du på jakt efter en prisvärd spaupplevelse är detta absolut något för dig. Karlsbad är en anrik kurort i Tjeckien där ut­budet av spaanläggningar och hälsokällor är så stort att du omöjligt hinner testa alla. Det hälsosamma vattnet ska drickas enligt konstens alla regler ur en liten kanna med en pip. Kurorts­traditionerna i Tjeckien hör till de äldsta i Europa och har bland annat gästats av anrika celebriteter som den ryske tsaren Peter den store och den österrikiska kejsarinnan Maria Terezia.

Lista: 5 sköna sparesor i Europa
Upplev vackra spastaden Karlsbad i Tjeckien.

Ungern, Budapest

Allt du behöver på ett ställe

På den lilla Margaretaön mitt i Donau i centrala Budapest hittar du Danubius Health Spa Resort Margitsziget som har allt du kan önska dig inom spa, hälso- och kroppsvård – och lite därtill. Det lär finnas över 80 naturliga källor här och behandlingarna sträcker sig från enklare massage till kirurgiska ingrepp, tandvård och skönhetsoperationer. För att inte tala om alla termalpooler.

Prisläget på både boende och behandlingar är dessutom bra mycket lägre än hemma. Omgivningarna på Margaretaön är gröna, lummiga och verkligen en liten oas mitt i Budapest som passar utmärkt för promenader. Vill du ha lite citypuls är det inte heller några problem, antingen tar du bussen in till centrum eller så tar du en promenad.

Lista: 5 sköna sparesor i Europa
Bli som ny på Danubis Health Spa Margitsziget i Budapest.

Text: • 2013-05-02
RestipsSchweizStorbritannienTjeckienUngernWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen