Annons
Annons
SAS har drabbats hårt av coronavirusets effekter. Foto: GettyImages/NurPhoto

SAS har drabbats hårt av coronavirusets effekter. Foto: GettyImages/NurPhoto

Nyhet

10 000 anställda på SAS korttidspermitteras

Flygbolaget SAS permitterar 90 procent av arbetsstyrkan, vilket är 10 000 personer, och pausar en stor del av flygen.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-15 Uppdaterad 2021-06-23

Under söndagskvällen den 14 mars höll SAS ett pressmöte där flygbolagets koncernchef, Rickard Gustafson, presenterade bolagets åtgärder i och med coronavirusets effekter.

10 000 anställda permitteras 

– Vi behöver temporärt minska vår arbetsstyrka. 10 000 personer permitteras tillfälligt vilket är 90 procent av personalen, säger Rickard Gustafson, koncernchef och VD för flygbolaget SAS Group.

Under lördagen hade SAS beslutat att permittera ett 100-tal piloter och lika många kabinanställda i Norge med anledning av coronavirusets effekter.

Innebörden att permittera personal, som är möjligt i Danmark och Norge, innebär att flygbolaget slipper avskeda personal och betala ut lönen under permitteringen. Han efterfrågar en sådan möjlighet till korttidspermitteringar även i Sverige.

– I Sverige finns inte den möjlighet vilket betyder att vi antagligen kommer att lägga in ett omfattande varsel men hoppas att det inte går till uppsägningar, säger Rickard Gustafson.

Inställda avgångar

– Efterfrågan på biljetter för att flyga har i princip upphört. En majoritet av våra flygplan kommer inte att lyfta i morgon och senare i veckan, säger Rickard Gustafson.

Det är än så länge osäkert om passagerare som har köpt biljetter till inställda avgångar kommer att kunna få pengarna tillbaka.

– Vi får återkomma till hur vi ska hantera frågan med om resenärer ska få tillbaka sina pengar.

 

Svensk turistnäring slås hårt av coronaviruset

Så avbokar du Airbnb och får pengarna tillbaka


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-15
NyhetSverigeFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen