Annons
Annons
Finkorniga sandstränder och klippiga kuster. Sverige har många guldklimpar! Foto: GettyImages/Tourism in Skåne

Finkorniga sandstränder och klippiga kuster. Sverige har många guldklimpar! Foto: GettyImages/Tourism in Skåne

Restips

10 unika äventyr i Sommarsverige

Just nu är det kanske inte ultimat att resa utomlands. Passa istället på att drömma och planera inför faran-är-över-dagen. Varför inte upptäcka ditt eget land i år – och samtidigt stödja den coronakrisande svenska besöksnäringen? Fiska havskräftor, simma med sälar, skåda varg, åk vildmarkståg i Lappland och upptäck Sverige vackraste strand.

Text: Per J Andersson • 2020-04-02 Uppdaterad 2021-06-23

1. Kräftsafari i Hunnebostrand

Följ med yrkesfiskare för att fånga havskräftor, som till skillnad från hummerfisket sker under hela året. Dessutom utövas kräftfisket småskalig och hållbart med burar och tinor. Under båtturen får du veta allt om den marina kräftans liv. Turen, som utgår från bryggan i Hunnebostrand, avslutas med smakprov av nykokta havskräftor och senare på kvällen trerättersmiddag med fisk och skaldjur.

Efter fisket väntar promenad i Ramsvikslandet, ett naturreservat med typiska bohuslänska klippområden med vadarfåglar och en mångfald av lök- och fetbladsväxter.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Hoppa på en båt eller mellan klippor i Ramsvikslandet. Foto: Fredrik Schenho/vastsverige.com

2. Simma med sälar i Bottenviken

Vi beger oss till Piteå där Guide Natura sommartid ordnar safarier där du simmar med sälar i Bottenviken. Turerna utgår från Renöhamn, drygt en halvmil från centrum, med M/B Renön som tar dig ut till de yttersta öarna i skärgården. Har du tur kan du få syn på älg, ren, brunbjörn och havsörn och efter en stunds färd hör du sälarna grymta, sjunga och yla, nästan som vargar.

Klädd i torrdräkt och med cyklop och snorkel kliver du i vattnet och upptäcker att sälarna är nyfikna och inspekterar dig både från ovan och under vattnet, utan att komma allt för nära. Du måste låta sälarna ta initiativet. Kom ihåg att du är besökaren och allt sker på deras villkor.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Kom nära en säl. Foto: GettyImages

3. Midnattssolskidor i Riksgränsen

Tro inte att skidsäsongen är över bara för att sommarlovet har börjat. I Riksgränsen, som har direkt nattågsförbindelse från södra Sverige, avslutas den ordinarie vintersäsongen i slutet av maj, men 18 juni öppnar backarna igen (om det finns snö och om faran för coronasmitta hunnit blåsas av) för den fyra dagar långa midsommarskidsäsongen.

Maffigast är midsommarafton då skidliftarna stänger fem på eftermiddagen för att du ska hinna äta middag. Tio på kvällen kör liftarna igång igen för skidåkning i midnattssol fram till halv ett på natten.

  • Nattåg från södra Sverige ända fram till hotellentrén. Boka på SJ och riksgransen.se.
10 unika äventyr i Sommarsverige
Skidåkning mitt på sommaren. Foto: GettyImages

4. Lekfullt vid Höga kusten

Den egensinnige konstnären Anders Åberg gick bort häromåret, men hans livsverk lever vidare. Mannaminne på Höga kusten är en lekfull minivärld med konstverk, gamla fordon, maskiner, verktyg och andra museala föremål som han samlade på sig under sitt konstnärsliv. Hans mål var att skapa något på samma gång humoristiskt, upproriskt och fantasifullt.

Runtomkring kuperad natur, världsarvsklassad av Unesco, där du kan vandra och checka in på Högbonden, inrymt i en fyr högt upp på en kobbe ute i havet.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Upptäck Höga kustens natur och kulturliv. Foto: GettyImages

5. Segla i Tjust skärgård

En varm sommardag kan det vara skönt att få känna fläktande vindar ute på havet. Och vad är mäktigare än att stå längst bak i aktern på en skonare och betrakta de vindfyllda seglen. Familjen Bergström, som ägnat 20 år åt att renovera den tremastade skonaren Vega, tar dig med på en seglats i Tjust skärgård utanför Västervik. Skogbevuxna och nästan oexploaterade öar blandas med låga kala skär. Med lite tur kan både havsörn och säl spanas in från däck.

Men du får inte bara stå och spana efter djurlivet. Segelutflykterna inkluderar nämligen också praktiska göromål som att sätta segel och klättra i riggen, men också att lyssna på när någon av familjens skeppare berättar historier från förr, då Vega och systerbåten Linnéa gick i fraktfart längs svenska Östersjökusten.

Ingen fast rutt är planerad, vindarna får styra, men på- och avmönstring sker i Västervik.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Skepp ohoj! Följ med skeppet Vega ut i skärgården. Foto: skonarenvega.se

6. Vargsspaning i Bergslagen

Nu har du chansen att utmana dina förutfattade meningar om en av skogens mest omdebatterade invånare: vargen. Spänningen stiger garanterat när du tillsammans med en guide vandrar in i ett av de västmanländska reviren för att spåra, höra och, med lite tur, också se varg. Du övernattar i tält i varggömslet mitt i reviret.

Vargspaningen i skogarna utanför Skinnskatteberg kan du kombinera med vandring på Bruksleden. Vandra på egen hand och övernatta i Kolarbyn Eco-lodge för att uppleva ett idag utdött yrke i de svenska skogsbygderna.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Spana efter vargar mitt i reviret. Foto: Mikaela Larm

7. Vildmarkståget till Lappland

Ta vildmarkståget till Lappland 25–29 augusti. Resan, som är ett samarrangemang mellan Järnvägsmuseet i Gävle och Inlandsbanan, sker i gammeldags förstaklassvagnar med både restaurang och bar ombord. Färden går via Östersund och Västerbottens inland till Gällivare och bland annat ingår att smaka på lokalt odlad och fångad mat i Jokkmokk, spana in  ren och älg och björn längs rälsen och titta på midnattssolen från toppen av Dundret.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Hovmästaren ombord vildmarkståget. Foto: Järnvägsmuseet
10 unika äventyr i Sommarsverige
Res tillbaka i tiden med gammeldags förstaklassvagnar. Foto: Järnvägsmuseet

8. Som i Normandie på Österlen

Äppelodlingar, ljusa sandstränder, exotiskt storburriga lövträd och en salt havsbris. Beskrivningen stämmer in på nordfranska Normandie, men också på skånska Österlen. Mest normandisk är trakten runt Kivik med rhododendronträden i nationalparken Stenshuvud och stranden vid Knäbäckshusen med sin kombination av ljus sand och frodig grönska.

Äppelbegäret stillar du med ett besök på Kiviks musteri och sötebrödsbegäret med bull- och kakbuffén på Kaffestugan Annorlunda.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Vad sägs svensk playa i Skåne? Foto: Tourism in Skåne.

9. Vandra i en naturkatastrof

Döda fallet är en bit av Indalsälven som torrlades 1796 när en man som kallades Vildhusen byggde en ränna bredvid, allt för att timret som flottades nedströms inte skulle krossas. Det gick inget bra, utan resulterade i vad som brukar klassas som Sveriges största naturkatastrof. En sandås brast, vattnet tog sig en helt annan väg och Ragundasjön tömdes på fyra timmar.

Idag, drygt 200 år senare, kan du traska torrskodd i den torrlagda Storforsen och begrunda vad som kan hända när människan försöker styra och ställa i naturen.

10 unika äventyr i Sommarsverige
Vid Döda fallet hålls även evenemang och konserter, dessutom finns servering och guidade turer. Foto: Roger Strandberg

10. Plocka hjortron i vid polcirkeln

Blåbär och lingon är ju lättfunna. Värre med hjortronen. Hjälp på traven att hitta skogens guld får du om du bokar en hjortonplockningstur. I augusti varje år ordnas flera sådana av lokalt ägda Vuollerim Gästgiveri strax söder om polcirkeln. Efter att ha plockat bär, lär du dig att koka sylt och chutney och avslutar med en gourmetmiddag där givetvis hjortron förekommer i både en och två av rätterna. Kan kombineras med vandring och ridning.

  • Nattåg från södra Sverige till Murjek, därifrån 25 minuters bussresa. Boka på SJ och laplandvuollerim.se
10 unika äventyr i Sommarsverige
Underbara hjortron och vidder. Foto: GettyImages

Mer från Naturens bästa

Självklart finns det många fler bra och spännande utflykter att göra i sommar-Sverige, både på egen hand och i form av arrangemang med mat och boende. En bra portal för att hitta de bästa paketresorna med hållbarhetstänk och lokal förankring är att kolla in naturesbestsweden.com där man listat arrangemang märkta med Naturens Bästa, Naturturismföretagens (f d Svenska Ekoturismföreningens) kvalitetsmärkningen av schyst turism. Där hittar du även kanotpaddlingar, grottbesök, bergsklättringar, ridturer, matupplevelser och mycket annat.

Favoriter i Göteborg – 11 restauranger du inte får missa

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa

Quiz: Har du koll på Stockholm?


Text: Per J Andersson • 2020-04-02
RestipsSverigeTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen