Annons
Annons
Annons
Ta dig an skånska Österlen med dessa favoriter. Foto: Peter Carlsson/GettyImages

Ta dig an skånska Österlen med dessa favoriter. Foto: Peter Carlsson/GettyImages

Restips

7 favoriter på sköna Österlen

Upptäck mer av Skåne. I boken [i]Österlen – Utflykter, upplevelser och nya upptäckter[/i] guidar frilansjournalisten Caroline Alesmark och fotografen Peter Carlsson läsaren till deras smultronställen. Här är sju favoriter!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-04-23 Uppdaterad 2021-07-21
Annons

1. Gårdlösaleden

Denna lokala rundvandringsled börjar och slutar vid Smedstorps station och tar dig runt i ett böljande landskap med omväxlande lövskog, betesmark och fält. Du passerar flera fornlämningar och kan botanisera i Smedstorps många retrobutiker när du är tillbaka i byn.

7 favoriter på sköna Österlen
Retro-shopping på Norrvalla i Smedstorp. Foto: Peter Carlsson

2. Sydostleden

Nationella cykelleden Sydostleden går genom Österlen där du tar dig hela vägen från Brösarp genom både backigt och platt landskap ner till Hammars backar vid Kåseberga. Vacker natur, mängder av sevärdheter att stanna cykeln vid, och ypperliga tillfällen att bo och äta gott på kvällarna.

Annons

3. Hagestad

Hagestaden är en av Nordens bäst bevarade radbyar, numera ligger här 13 gårdar på rad, fram till enskiftet 1821 var de 50. I en av dem hittar du trädgårds- och inredningsbutiken Karl Fredrik på Eklaholm vars ägare är på väg att få eget trädgårdsprogram på TV4. Gillar du korv står lokala producenten Korv-Olles vagn ofta utanför. 

7 favoriter på sköna Österlen
Kolla in Karl Fredrik på Eklaholm. Foto: Peter Carlsson

4. Svabesholms kungsgård

I Svinaberga ligger Svabesholms kungsgård som är ett charmigt besöksmål med gårdshotell, restaurang, visningsträdgård och en handfull roliga butiker – från orientaliska kläder till växter och antikviteter. Numera hittar du även lokalproducerad mat i Bondens skafferi. Dessutom är det bara några kilometer till Stenshuvuds nationalpark.

5. Dag Hammarskjölds gård

Backåkra gård ligger mitt i Backåkra naturreservat, en plats den tidigare FN-sekreteraren hjälpte till att skydda. Gården innehåller museum, kafé och konferenslokaler, Skåneleden går strax intill, och du kan sitta ned och njuta av lugnet vid meditationsplatsen. 

7 favoriter på sköna Österlen
Dag Hammarskjöld verkade som FN:s generalsekreterare fram till sin död när flygplanet han färdades i störtade i Nordrhodesia i september 1961. Foto: Peter Carlsson

6. Skillinge Teater 

Teatern startade i en gammal kringbyggd gård 1995 och har satt upp många omskrivna föreställningar. Sedan 2017 drivs det av nya ägare som utvidgat med kafé och restaurang. Förutom teater kan du uppleva till exempel seriefestival, konserter och olika marknader. Dessutom är det lätt att ta en promenad i det gamla fiskeläget efter besöket.

7. Konstrunda

Den traditionella konstrundan vid påsk blev inställd i år men det finns många andra platser och tillfällen att se konst på Österlen. Några tips är nystartade Rikstolvan i Järrestad, Fabriken i Bästekille, Kivik Art Center vid Lilla Stenshuvud, Rockhead Art i Simrishamn och konstnärskollektivet Gylleboverket i Östra Vemmerlöv.

7 favoriter på sköna Österlen
Fler tips i boken! Foto: Peter Carlsson
  • Österlen – Utflykter, upplevelser och nya upptäckter finns att köpa på Akademibokhandeln.

Lyssna!

Vagabondpoddens avsnitt om Svemester – Sverigesemester. Med reseexperten och författarn Niklas Kämpargård:

9 udda ställen i Skåne du inte visste fanns

101 tips för den som älskar att resa

9 pittoreska resmål i Skandinavien


Text: Helle Kikerpuu • 2020-04-23
RestipsSverigeInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen