Annons
Annons

Bland Göteborgs vinbarer finns heta nykomlingar och stående favoriter. Foto: Folk/Wine Mechanics

Restips

Göteborgs 12 bästa vinbarer för en skön utekväll

Folkkära klassiker, nyöppnade snackisar och innergårdar med jazz och champagne. Här är 12 vinbarer värda att spana in i Göteborg.

Text: Karin Wimark • 2023-10-27 Uppdaterad 2023-10-27

Bar La Lune & Angeli, Vasa Kyrkogata

Grymt krypin

Det är inte svårt att förstå varför Bar la lune är en favorit hos många göteborgare. Den 24 kvadratmeter stora vinbaren på Vasa Kyrkogata är personlig, välkomnande och opretentiös. Här är det högt i tak och prestigelöst när det kommer till vin, mellanrätterna för tankarna till Frankrike och timmarna flyger förbi. Vägg i vägg ligger systervinbaren Angeli med ännu större dryckesfokus.

Kille framför en fasad i gula kulörer.
Bar La Lune och Angeli är två favoriter när det kommer till vin i Göteborg. Foto: Karin Wimark

Folk, Olof Palmes Plats

Kulturoas vid Järntorget

På Folkteatern vid Järntorget möts kultur, musik, mat & vin i härlig atmosfär. Folk är till stor del en vinbar med med målet att ha roliga flaskor till schysta priser! Testa något av det dussintals viner som finns på glas – ofta ofiltrerade viner och naturligt jästa. Den som är sugen på att testa flera sorter kan slå till på en ”vinsafari” där du väljer du tre små glas av de flaskor som är öppnade för 200 spänn. Kombinera med en teater och kvällen är fulländad.

• Missa inte deras schysta, billiga ostron samt återkommande event. I november väntar årets släpp av Beaujolais Nouveau, 9-årsdagen och eventet flirta med Folk.

Bord med vinglas, flaskor och tallrikar med mat.
Folk är till stor del en vinbar, men här finns också bra mat för den som är hungrig. Foto: Folk
Fönster in till en bar där det är fullt med folk.
Mingelvänlig kulturoas. närheten av Järntorget. Foto: Folk

Barsac, Viktoriagatan 8

Avslappnat hemma-hos-ställe

Snacka loss med gänget i baren och med lite tur sitter du plötsligt framför en spontan miniprovning. Till Barsac går du för ett bra vinsortiment med över 500 viner på flaska, mat med inspiration från den europeiska kontinenten mixat med svensk husmanskost. En klassisk kvarterskrog för vinälskare.

Olssons Vin, Tredje Långgatan 9

Cava på Långgatorna

Olssons Vin är bästa stället vid Långgatorna för dig som vill njuta av annat än öl! Missa inte deras vinprovningar på teman som ”bubbel och delikatesser”, ”rött och chark” eller ”vitt och ost”. Varje tisdag kör Olssons Vin dessutom Canvas & Cava – ett roligt koncept där du kan beställa in en flaska cava och få fri tillgång till färger och på onsdagar är det Lera & Cava som gäller. Du fattar grejen!

Bar med folk på nedervåningen och övervåningen.
Olssons Bar ligger på en av de tre Långgatorna och är en folklig och avslappnad vinbar. Foto: aveny.se/Göteborg & Co

Bar Bulot, Kungstorget

Stimmigt i saluhallen

Bar Bulot beskriver sig själva som en ”dynamisk vinbar i ständig rörelse” där smaker får styra och dagens humör lika så. Hit går du för en schyst vinlunch i stimmig saluhallsmiljö. Beställ något av barens naturviner från gamla världen och luta dig tillbaka. Här spelas rockmusik i högtalarna, på en röd pelare har man målat en grekisk gud till texten ”Vodka kaviar 150 kr” och mitt i allt lirar kockarna vid en öppen köksö.

Suggan Vinbar, Majorna

Snackis i Majorna

Senaste tillskottet i Majorna slår upp portarna vilken sekund som helst! Här kommer fokus ligga på små vingårdar utan tillsatser från producenter i Europa. Suggans egna vinfilosofi lyder så enkelt som ”Viner utan hokus pokus. Bättre förklarat, utan onödiga tillsatser och jästmanipulation. Bred och djup vinlista med favoriter från runtom i Europa. Varierande och levande glasvinslista. Kultigt och okultigt. Glasklart? Härligt!”.

• Innan öppningen kan du hålla utkik efter roliga event som Beaujolaissläpp i Hermanos tacokiosk och vinfrosseri på Wine Market på Lindholmen.

Björns Bar, Viktoriagatan 12

Klassiker hos krogfolket

Björns Bar är en rustik klassiker som funnits i över 15 år och som drivs av krögarparet Sofie och Björn Persson, som även driver stjärnkrogen Koka en våning upp liksom restaurang familjen. Gå ner i källarbaren och botanisera bland ett schyst vinutbud under riktigt generösa öppettider.

Kvinnor vid en bardisk som dricker vin.
Björns Bar är en favorit hos många i krogbranschen. Foto: Jean Paul Bastians
Fasad på en restaurang utifrån gatan.
En lördag kan du slinka ner i källaren ända fram till 03 på natten. Foto: Jean Paul Bastians

Mestiza, Skanstorget

Ett andra vardagsrum

Mellanrätter från all världens hörn, gemytlig stämning och stökiga naturviner med hög kvalitet! På Mestiza breder öppna vinhyllor ut sig längs väggarna, korglampor hänger i taket, träborden är rustika och tavlor får tankarna till Sydamerika. Sommartid kan du njuta på uteserveringen ute på Skanstorget.

Champagnebaren & Unity Jazz, Västra Hamngatan

Bubbel i glasen

På stans mysigaste innergård ligger ett litet kluster av barer värda ett besök. På Champagnebaren serveras bubbel i alla dess former, ostron och god mat medan det ofta spelas livemusik inne på Unity Jazz. Botanisera bland deras vinlista innan du går vidare till den tredje kompisen Bar Bruno som serverar stans bästa cocktails.

Wolfgang Vincafé, Grönsakstorget

Frankofil hela dagen

Vart går man i Göteborg om man vill ta ett glas vin mitt på dagen eller en kaffe på kvällen? Wolfgang Vincafé är en vacker oas i centrala Göteborg med träpaneler på väggarna, stora fönster ut mot gatan och framför allt: öppettider som sträcker sig från förmiddagen till sen kväll sju dagar i veckan. Här finns över 1 000 viner på listan (mycket franskt!) och en vinkällare du är mer än välkommen att botanisera i, liksom mat som drar åt det franska köket. Missa inte vinprovningar som hålls varje fredag med olika teman som vin & ost, quiz med dryck eller bordeaux.

Wine Mechanics, Lilla Waterloogatan 15

Urbant stadsvineri

Wine Mechanics är ett urbant vineri där vinet tillverkas på plats! Druvorna kommer visserligen, än så länge, från vingårdar söderut men fraktas till vineriet för själva vinmakandet. Här kan man nörda loss på vinprovningar eller få en tur i vineriet. Här finns också en restaurang och även vin från andra delar av världen än Göteborg.

• Missa inte: Lagom till jul (peppar peppar) slår de dessutom upp en vinbar i Stora Saluhallen i stan – hurra!

Ståltankar och vintunnor i ett stort rum.
Visste du att det tillverkas vin i Göteborg? Besök Wine Mechanics för att lära dig mer. Foto: Kalle Sanner
Man häller upp vin i ett glas.
Vad sägs om ett glas vin som tillverkats i Göteborg? Foto: Tina Stafrén

Juan Font, Teatergatan 36

Spanskt i glasen

Den som längtar iväg till Spanien kan bege sig till vinbaren Juan Font på Teatergatan. Här ligger fokus på spansk mat och dryck. På onsdagar kan du boka in dig på vinprovning på teman som Mallorca, Ribera del Duero och Vermouth!

Vinbaren, Södra Larmgatan

Med en schyst vinlista

Här kan du välja bland ett 50-tal viner på glas – ofta från Europa men också roliga viner från Japan, Libanon eller platser i Sydamerika. Läget för Vinbaren är perfekt för ett glas på vägen eller för den som vill avsluta på topp. Ligger intill systerrestaurangen Tavolo, väl värt ett besök för sin spektakulära interiör och enorma staty föreställandes en häst.

Läs också:

Krogguide: 11 restauranger i Göteborg

Stockholms 12 bästa vinbarer för en skön utekväll

Göteborgs högsta hotell har slagit upp portarna


Text: Karin Wimark • 2023-10-27
RestipsSverigeListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen