Annons
Annons
Den nya boken Outdoor Stockholm tipsar om utomhusaktiviteter att göra i huvudstaden. Foto: Henrik Trygg.

Den nya boken Outdoor Stockholm tipsar om utomhusaktiviteter att göra i huvudstaden. Foto: Henrik Trygg.

Sverige

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst

Paddla runt öarna i centrala Stockholm, klättra vid Slussen eller fiska utanför Stadshuset! I Stockholm väntar äventyret runt hörnet – här är 5 tips på aktiviteter och platserna du kanske inte visste om!

Text: Karin Wimark • 2021-03-02 Uppdaterad 2021-06-22

Boken Stockholm Outdoor är lustfylld glädjekick för alla som vill lämna betongen och njuta av roliga utomhusaktiviteter i Stockholm. Med läckra bilder och välskrivna texter vill fotografen Henrik Trygg och skribenten Johan Tell inspirera folk till att tänka utanför boxen, kläcka idéer och upptäcka roliga aktiviteter i vad de själva beskriver som världens äventyrligaste stad.

Varför är Stockholm världens äventyrligaste stad?

– Det handlar ju om att Stockholm har så mkt öppna ytor och är uppbyggd på skärgårdsöar vilket ger mycket luft! Vi har Djurgården, Nackareservatet och allt vatten, dessutom är staden så kuperad. Ja, Stockholm har faktiskt det mesta, säger Henrik Trygg.

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
Många öppna ytor i världens äventyrligaste stad. Foto: Henrik Trygg.

5 aktiviteter att göra utomhus i Stockholm

(utdrag ur Stockholm Outdoor)

1. Klättring i Stockholm

Stockholm kan stoltsera med att kunna erbjuda de flesta sorters klättring trots att den högsta höjden bara är 102 meter och består av en gammal soptipp. Det går att bouldra, alltså att klättra på klippblock, där ingen annan utrustning behövs än ett par klätterskor, en påse med krita, en borste och crash pad (tjock madrass) att mildra eventuella fall med.

Det går att hitta platser för topprepsklättring, där klättraren är säkrad med ett rep från toppen. Det finns väggar för sportklättring, där det finns förplacerade säkringar att förlita sig på, och det finns leder för traditionell klättring där förstemannen klättrar medan andremannen står kvar på marken, säkrar repet, och väntar på sin tur. Att kunna klättra på snö och is går också om vintern är den rätta.

3 favoritplatser för utomhusklättring

1. På klippan bakom Münchenbryggeriet håller många nybörjare till vad gäller repklättring.

2. Örnberget i Tullinge är ett annat spektakulär ställe för klättring.

3. På Långholmens nordöstra del finns bra klippblock för den som vill bouldra (efter engelskans boulder som betyder ”flyttblock”, det vill säga klättring på lägre klippor utan rep).

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
I Stockholm kan du genomföra de flesta sorters klättring. Foto: Henrik Trygg.
5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
Foto: Henrik Trygg.

2. Fiske i Stockholm

Morgon. Makt och pengar och finkultur. Det är mycket tyngd och tradition när man står på Strömparterren på Helgeandsholmen och sveper med blicken: Operan, Grand Hôtel, Kungliga slottet, Riksdagshuset. En finare snurr är nog svårt att få till i Stockholm. Därför känns det nästan brottsligt att sänka ner sitt flöte från metdonet man just köpt för femton kronor i en lågprisbutik. Som om man inte lever upp till omgivningens aristokratiska elegans. Men det är det inte. Här behövs inget tillstånd för att få fiska. Det krävs inget fiskekort.

3 favoritplatser för fiske

1. Framför Café Opera – nystigen lax fångas av den som härifrån kastar mot Strömbron under sommar och tidig höst.

2. National. Så kallas sträckan från Grand Hôtel till Nationalmuseum. Tidiga morgnar är platsen bra för öringsfiske. Norsen går till i maj.

3. Strömparterren. Bästa stället för elegant flugfiske efter öring är i det grunda vattnet framför denna udde. Görs med fördel den tid på året då luckorna är stängda och strömmen därför inte är så stark.

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
Fiska utan fiskekort på många platser i Stockholms innerstad! Foto: Henrik Trygg.

3. Bad i Stockholm

Gryning. Sensommar. Solen höjer sin blanka hjässa likt en nybadad bebis och färgar undersidorna av molnen röda. Morgontidiga stockholmare börjar röra på sig till fots, på cykel, med kollektivtrafik, i bil. Till alla dessa vill man ropa: ”Ta en paus! Ta ett bad!” För det är en himmelskt vacker morgon i en av världens vackraste städer. Allt annat borde kunna vänta. Ta chansen, bryt vardagslunken för ett vardagsäventyr.

3 favoritplatser för bad

1. Djävulsklipporna. Djärva Brommakids favoritställe. Brant klippa med ett antal avsatser på olika höjd. Noll badstege för att komma upp igen. Plus för känslan av att vara en rebell. Transport: Nockebybanan till Höglandstorget.

2. Fredhällsklipporna. Mjukt rundade klippor där revirstarka lokalbor häckar. Plus för väderstrecket som uppmuntrar dopp i den nedgående solens mjuka färger. Transport: T-bana till Kristineberg.

3. Långholmens klippbad. Sandstrand och flytbrygga i kultur- och fängelsemiljö. Hipstertätt. Fik från 1647. Plus för närhet till after beach-drink på Långholmens wärdshus. Transport: T-bana till Hornstull

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
Ta en paus! Ta ett bad! Foto: Henrik Trygg.

4. Paddling i Stockholm

Gryningen är grå, himlen är grå, hägern på en sten är grå – allt är som en akvarell av Lars Lerin. De mjuka färgtonerna och den blanka vattenspegeln ger en perfekt paddling. Stockholm vaknar, börjar röra på sig, folk byter plats – broarna fylls av transporter: viktiga, livsviktiga, oviktiga – allt i en jämn ström som genererar ett lågfrekvent brus. Storstadens ljud. Drottningholmsbåten M/S Prins Carl Philip, vid kaj bredvid det hyfsat jämngamla Stadshuset, görs redo för dagens första turistkryssning ut på Mälaren.

Bara det att kliva ner i en kajak gör att allt förändras. Man får ett annat perspektiv på staden, på tempot, på livet. Underifrån, i långsamt mak med jämna paddeltag, känns det mesta man bevittnar på land somöverdrivet hetsigt och inrutat och liksom hårt. Man kliver från stad till natur, bara så där.

3 favoritplatser för paddling

1. Brunnsviken runt. Finare och längre än man kanske tror. Paddlar du hela varvet, inklusive de flesta vikarna, blir sträckan cirka 10 kilometer. Lämplig paus görs i Hagaparken.

2.Djurgården runt. Klassiker i alla dess bemärkelser. Svårt att tänka sig en annan 9 kilometer lång kajaktur där så många kända platser passeras. Paddlingen är lugn genom Djurgårdsbrunnskanalen men betydligt skvalpigare på östra sidan av ön där man får samsas med färjor i alla de storlekar, kryssningsfartyg och fritidsbåtar. Längs vägen finns hur många fikaställen som helst att välja mellan men Blockhusudden, Rosendals trädgård, Kruthuset och Skroten café och Skeppshandel kan rekommenderas

3. Långholmen runt. Cirka 5 kilometer, lite beroende på om du väljer att göra en ”åtta” genom att även runda Reimersholme.

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
Som en akvarell av Lars Lerin att glida ut i en kajak i Stockholms farvatten. Foto: Henrik Trygg.

5. Vandring i Stockholm

Stockholm erbjuder mängder med vandringsleder genom natur- och kulturlandskap. Börja inte med att köpa på dig utrustning du förmodligen inte behöver. Starta hellre med att leta upp din gamla Kånken, ett sittunderlag, din skoltermos och en matlåda – skogsfika är den bästa av fikor. Med en oöm jacka och ett par vanliga gympaskor väljer du förslagsvis en lagom lång slinga vid en friluftsgård. Känner du sedan att detta är din grej kan du se över dina prylar och börja planera för längre etapper – det är fullt möjligt att vandra i dagar och ändå hela tiden vara i närheten av en busstation om hemlängtan sätter in.

3 favoritplatser för vandring

1. Hellasgården i Nackareservatet. Det finns en uppsjö av markerade leder för olika ändamål. En inplastad karta säljs i receptionen. Här finns också kafeteria, bastu och övernattningsstugor.

2. Alvik-Nockeby. Cirka 6 kilometer omarkerad. Följ den strandnära promenadstigen förbi Äppelviken och Smedslätten till småbåtshamnen i Ålsten. Därefter genom villakvarteren i Höglandet till Nockeby. Är benen fortfarande starka kan du här välja bort att ta Nockebybanan tillbaka igen och istället dubbla din dagsetapp genom att fortsätta längs Mälarens strand förbi Blackeberg till Hässelby strands tunnelbanestation. 

3. Lida Friluftsgård i Tullinge. Det finns 35 kilometer markerade vandringsleder. Sörmlandsledens sträckning mellan Stockholm och Södertälje passerar här. Här finns också värdshus, bastu och olika möjligheter till övernattning.

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst
Vandringen som faktiskt blir av är den bästa vandringen – du behöver inte ha dyr utrustning för att komma igång. Foto: Henrik Trygg.

Boken Stockholm Outdoor

Boken Stockholm Outdoor (Max Ström) är skapad av Henrik Trygg och Johan Tell och finns att köpa hos såväl nätbokhandlare som fysiska bokhandlar.

5 aktiviteter i Stockholms natur – och var du gör dem bäst

Text: Karin Wimark • 2021-03-02
SverigeAktiv semesterStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen