Annons
Annons
Daniel Rydéns och Maria Carlssons resa till Kilimanjaro blev inställd – bestämde sig för att springa upp för Mount Everest istället. I Östersund. Foto: Gettyimages & Maria Carlsson.

Daniel Rydéns och Maria Carlssons resa till Kilimanjaro blev inställd – bestämde sig för att springa upp för Mount Everest istället. I Östersund. Foto: Gettyimages & Maria Carlsson.

Sverige

De besteg Mount Everest – på Frösön i Östersund

Daniel Rydén och Maria Carlsson skulle ha rest till Tanzania för att bestiga Kilimanjaro. När resan ställdes in på grund av covid-19 bestämde sig paret för att bestiga världens högsta berg istället – på hemmaplan i Östersund.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-06-27 Uppdaterad 2021-09-15

Drömmen om nya äventyr är ständigt konstant i Daniel Rydéns och Maria Carlssons liv. Daniel som även driver resebloggen Flying Dryden berättar att han alltid haft en fascination för bergstoppar. Så när Maria kom hem från en föreläsning om vandringar upp på Kilimanjaro tog det inte lång tid innan de bokat en resa dit. Resan bokades precis innan pandemin slog till med avresa senare samma år.

– Tajmingen var sämsta tänkbara. Resten är väl så att säga historia, konstaterar Daniel.

Men varför ge upp drömmen om en bergsbestigning bara för att den inte kan ske i Tanzania? Daniel och Maria hörde talas om BräntEverest, en utmaning i Umeå som gick ut på att bestiga Mount Everest genom att gå tillräckligt många gånger upp och ned i stans högsta berg Bräntberget. De bestämde sig för att göra likadant – fast i skidbacken Ladängen på Frösön i Östersund. Dessutom genom att springa!

– Jag kollade upp fallhöjd och räknade på vändor och sedan satte vi igång. Berget är 400 meter högt med en fallhöjd på 78 meter. De första gångerna upp på toppen var brutala, säger Daniel.

De besteg Mount Everest – på Frösön i Östersund
Resan till Tanzania för att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro fick ersättas av… Foto: Gettyimages.
De besteg Mount Everest – på Frösön i Östersund
…114 löpvändor upp för skidbacken Ladängen i Östersund. Foto: Maria Carlsson.

Hur la ni upp själva bestigningen?

– Vi gav oss själva från första juni till sista september att hinna med de 114 vändor som krävs för att gå motsvarande höjden på Mount Everest. Det skulle innebära i snitt en vända upp per dag, varje dag, men vi höll oss till runt tio toppturer i veckan, berättar Maria.

Tips till den som vill göra samma sak?

– Gör det i din egen takt. Ett klassiskt tips men det är så det fungerar. Man måste så klart inte heller springa upp. Gör ditt eget Everest!

Hur firade ni när ni nådde ”toppen”?

– Sista vändan upp på toppen, en eftermiddag i sena september, sprang jag med en flaska alkoholfritt bubbel upp på toppen. En magisk kväll! Det var filmjölkstjock dimma över Frösön så från toppen såg vi inte ens botten på backen. Det var verkligen en känsla av att faktiskt stå på ett högt berg!

De besteg Mount Everest – på Frösön i Östersund
Firade ”bestigningen” av världens högsta berg med en flaska alkoholfritt bubbel på toppen av Ladängen. Foto: Maria Carlsson / Daniel Rydén.

Mersmak eller avsmak?

– Det roliga är att vi verkligen kände att vi blev starkare allt eftersom veckorna gick. Det höll gnistan vid liv och viljan att fortsätta, även när man hade 79 vändor kvar och mest ville kräkas, säger Daniel och fortsätter:

– Även om backen i sig är riktigt grisig och man undrar varför man i hela fridens namn håller på, så är toppen av Ladängen magnifik. När man står där och tittar ut över Frösön, Storsjön och fjällvärlden så känns det alltid värt besväret! Därför gör vi om det nu i sommar igen.

Blir det Kilimanjaro och Tanzania i höst?

– Vi har tyvärr valt att flytta resan till oktober 2022 för att världen ska få lugna ner sig. Men berget står ju kvar och nu får vi dessutom möjligheten att springa i Ladängen även nästa sommar.

Bestig ditt eget Mount Everest

Motionsidrottsförbundet Korpen har just nu en utmaning där du utmanas att bestiga Mount Everest på hemmaplan. De har räknat ut antalet gånger du behöver gå uppför din lokala backe för att ta dig från fot till topp på världens högsta berg. På deras sajt kan du registrera dig och hitta närmsta berg. Daniel och Maria har varit med och bidragit till LadängEverest. 

Du kan läsa mer om Daniels och Marias LadängEverest-projekt på deras bloggar Dryden och Marias mat.


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-06-27
SverigeIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen