Annons
Annons
Foto: MirageC/Getty Images

Foto: MirageC/Getty Images

Nyhet

Biobränsle till svenska flygplatser i jul

Under december månad tankar Swedavia biobränsle på flera flygplatser runt om i Sverige. Biobränslet reducerar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 80 procent.

Text: Linnéa Axelsson • 2018-12-21 Uppdaterad 2021-06-23

Från den 18 december och några dagar framåt tankas alla flygplan på Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport, Visby Airport och Luleå Airport med delvis förnybart flygbränsle, tillverkat av använd frityrolja. Det framgår i ett pressmeddelande från Swedavia. 

Biobränsle för flyg är en bristvara i dagsläget, men det är ett nödvändigt bränsle för att minska flygens klimatpåverkan. 

 – Flyget behöver vara en del av framtidens transporter och dessa måste vara hållbara. På kort sikt är biobränsle den lösning som kan göra mest nytta för klimatet och därför är satsningar på det helt nödvändiga. Med vår skog som råvara har vi dessutom goda möjligheter till en storskalig, inhemsk produktion av biobränsle. Här finns potential till en ny svensk, industriell paradgren, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, i pressmeddelandet. 

Biobränslefrågan är viktig för Swedavia. Bolaget har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt år 2025. Det är ett mål som ligger i linje med flygbranschens arbete för ett fossilfritt flyg – då branschens mål är att det svenska inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030 och att alla svenska flyg ska vara det 2045.

Kela med valpar på flygplatsen – här är det möjligt

Goda nyheter: Färre svenskar köper elfenben och souvenirer av hotade djur


Text: Linnéa Axelsson • 2018-12-21
NyhetSverigeFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top