Annons
Annons

Vad sägs om att andas frisk havsluft på ett av dessa boenden i svenska skärgården? Foto: Gettyimages

Sverige

8 öar i Sverige att tillbringa en drömnatt på

De är avlägsna, naturnära och omringade av vatten. Vi tipsar om några av Sveriges bästa ö-boenden – från fyrvaktarbostäder till Ernst Kirchsteigers signerade skärgårdsrum.

Text: Karin Wimark & Sofia Zetterqvist • 2022-05-30 Uppdaterad 2022-05-30

1. Pater Noster, Bohuslän

Lyx i fruktat farvatten

Långt ute i havsbandet mellan Kattegatt och Skagerrak hittar du Pater Noster – fyren och dess fyrvaktarbostad som nyligen utsågs till världens bästa hotellkoncept av Ahead Awards. Fyrens namn är en anspelning på den kända Fader vår, en bön som många skeppare uttalat innan de närmat sig alla kobbar och småöar som utgör skärgården här. En fruktad plats, men desto mer spännande att besöka! Här sover du i något av de nio rummen som ryms i fyrvaktarfamiljernas hem. I priset ingår bland annat hemlagad frukost, skaldjursmiddag, guidad visning runt ön som avslutas med champagne, fyrbesök och bad i saltvattentunnor. En vistelse kantad av lyx – den som vill slå på stort bokar dessutom till helikoptertaxin!

  • Från 6 000 kr/person med helpension.
Pater Noster med en röd fyr och stugor på ön.
Pater Noster utsågs till världens bästa hotellkoncept – man kan fatta varför! Foto: Erik Nissen Johansen/Pater Noster

2. Malören Lodge, Norrbotten

Havsnära utanför Haparanda

Om du drar ett streck 30 kilometer rakt ut i havet från Kalix eller Haparanda hittar du ön Malören. Ett naturreservat med en fyr, gamla fiskelägen, sjömansgrav och en söt kyrka. Malören har länge varit otillgänglig för besökare, men sedan ett par år tillbaka är lotsstugan omgjord till ett hotell med sju dubbelrum och en havs-svit uppe i utkikstornet som utlovar 360-gradig utsikt året runt. Vill du slå på stort hyr du hela fyrvaktarbostaden själv. Mat får man som gäst ta med sig själv och tillaga på plats, men färsk fisk finns att köpa hos öborna. Till kvällen står den vedeldade bastun redo att eldas!

  • Från 600 kr/natt per person i fyrvaktarbostaden.
En säng på Malören Lodge
Malören är ett naturreservat längst ut i Bottenvikens skärgård. Här sover man gott om natten. Foto: Malören Lodge

3. Garpen, Småland

Kirchsteiger-somrigt

Ön Garpen ligger i Kalmarsund söder om Kalmar och nås genom en femton minuters båtresa från Bergkvara småbåtshamn. Ön är ett populärt besöksmål för dagsutflykter, här finns till exempel en restaurang med fullständiga rättigheter, glass, kafé och möjlighet att följa med på sälsafari. Men för den som vill tillbringa mer tid med havet och naturen så finns ett bed & breakfast i de gamla fyrvaktarbostäderna – havsutsikten är garanterad! Den som väljer “Andrummet” bor dessutom i ett rum inrett av Ernst Kirchsteiger i programmet Sommar med Ernst år 2009. Somrigare än så kan det knappast bli.

  • Dubbelrum från 1 095 kr/natt.
En ö i Sverige. Garpen.
Missa inte en utflykt till Garpen om du befinner dig vid Kalmar i sommar. Foto: Region Kalmar/Garpen

4. Stora Karlsö, Gotland

Gotländsk fyrby

Som en rest av ett urtida korallrev ligger kalkstensön Stora Karlsö intill sin gotländska moder. En ö som varit populär sedan 9 000 år tillbaka i tiden då ön besöktes av säljägare. Idag är det framför allt naturälskare som hittar hit och ön nås genom drygt en halvtimmes båtresa från Klintehamn på södra Gotland. Flera övernattningsmöjligheter finns, där det mest exotiska är på fyrplatån med vidunderlig utsikt över havet. Här bor du antingen i den vackra fyren från 1887, i fyrvaktarbostaden eller i fyrbiträdets bostad. Restaurangen Stora Karlsö finns på gångavstånd där frukost, lunch, middag och fika serveras med utsikt över havet – och vidunderlig solnedgång till kvällen.

  • Dubbelrum från 1 095 kr/natt.
Röd stuga på Stora Karlsö.
En udda naturupplevelse hittar du på Stora Karlsö en halvtimmes resa med båt från Klintehamn. Foto: Stora Karlsö

5. Högbonden Fyr & Vandrarhem, Ångermanland

Dramatiskt vid Höga kusten

Ön Högbonden ligger vid den dramatiska kustremsan Höga kusten i Ångermanland. Ett kargt naturreservat som toppas av en fyr med tillhörande klarröd bostad. Vyerna är storslagna och vill du vara helt själv passar du på att hyra hela ön. Annars bor du i en av 30 bäddar som finns fördelade på två hus. Vandrarhemsstandard råder, så se till att boka lakan och middag i god tid om du inte tar med dig det själv. I kaféet kan du köpa fika och på kvällen kan du värma dig i bastun.

  • Dubbelrum från 960 kr/natt.

6. Öja/Landsort, Nynäshamn

Natt i Lotstornet

För dig som attraheras av ensliga och vindpinade utposter borde detta vara ett givet ställe att sätta upp på önskelistan. Den långsmala ön heter egentligen Öja, men eftersom fyren och lotsstationen alltid hetat Landsort har det blivit den gängse benämningen. Landsort har varit ett stopp för fiskare och lotsar i urminnes tider och fyren är för övrigt Sveriges äldsta. Checka in i det udda boendet i det gamla lotstornet – sistnämnda nyrenoverat med sex dubbelrum, två på varje våning. Att somna med storslagen utsikt över den karga skärgården är en rogivande upplevelse.

  • Dubbelrum från 995 kr/natt per person.
Upptäck Stockholms skärgård och ensliga boenden. Foto: Gettyimages

7. Väderöarnas Värdshus, Bohuslän

Den sista utposten

Längst ut i det bohuslänska havsbandet ligger Väderöarna – en arkipelag av 356 kobbar och skär med böljande klippor, levande korallrev och spektakulära vyer. Väderöarnas Värdshus har öppet året om med 19 hotellrum och 44 bäddar. Res hit i december för julbord eller tidigare på hösten för hummer- eller kräftfiske. Njut av värmande badtunnor, vedeldad bastu och havspräglad mat. Utforska sedan den karga ön vars naturstig sträcker sig över öns historiska platser, som hällristningen Kompassrsosen och Lotsutkiken.

  • Från 2 095 kr/person med helpension.

8. Huvudskär, Stockholm

Bland kobbar och skär

Längst ut i havsbandet i den södra delen av Stockholms skärgård ligger Huvudskär. En ögrupp med runt 200 öar, kobbar och skär där det röda fyrtornet tornar upp sig som kronan på verket. Här har det bott människor i mer än 700 år – allt från fiskare och jägare till tullare och fyrvaktare. Idag finns det inga bofasta kvar på Huvudskär, men plats för övernattande gäster. Tullhusen har gjorts om till vandrarhem med totalt 27 sängplatser och lotshuset till två lägenheter som hyrs ut. Det är enkelt och avlägset, varken mat, sängkläder eller båtskjuts ingår. Men för den som ändå lyckas ta sig till den avlägsna ögruppen (taxibåt går t ex att ta från Dalarö) så väntar en svensk skärgårdsidyll!

Rum från 800 kr/natt. Uthyres vanligtvis 3 dagar i sträck.

Huvudskär, historisk utpost i Stockholms skärgård. Här bor du bekvämt på vandrarhemmet. Foto: Gertrud Söderber

Text: Karin Wimark & Sofia Zetterqvist • 2022-05-30
SverigeHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top