Annons
Annons
Nu är det tågskryt som driver oss, säger Elvira Boman en av grundarna av resekontot Resareko

Nu är det tågskryt som driver oss, säger Elvira Boman en av grundarna av resekontot Resareko

Sverige

De vill inspirera till ett reko resande

Vagabond träffade grundarna till Resareko som berättar om hållbart resande, tågskryt och ger fem drömmiga restips.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-24 Uppdaterad 2021-08-13

Tåget genomgår en slags renässans och vare sig man gett sig hän rälsen som inbiten tågentusiast eller för att man vill resa miljövänligt är en sak säker – fler vill skippa flyget. Två av dessa är Elvira Boman och Arnulfur Hakonarson.

– Vi visste mycket väl hur vårt resande påverkade miljön och bestämde oss för att sluta flyga, men då uppstod frågan om vart och hur man i så fall reser, säger Elvira.

Avsaknaden på hållbara restips och inspiration i främst sociala medier inspirerade dem att starta det resekonto som de själva saknade. I januari i år grundade de Instagramkontot och podden Resareko och har redan tiotusentals följare som ivrigt söker inspiration och tips.

– Vi vill visa oss själva och andra att det går att resa utan att flyga och inspirera folk att ta tåget, säger Arnulfur.

De vill inspirera till ett reko resande
Resareko vill inspirera till hållbart resande. Foto: Instagram Resareko
De vill inspirera till ett reko resande
På tåget ser man så mycket mer av landet och världen. Foto: Getty Images

Frågorna och feedbacken från svenska resenärer har inte låtit vänta på sig. Och de svarar gladeligen och har blivit tågexperter vi det här laget. Folk undrar om allt ifrån hur man reser med djur, tidtabeller, byten och hur man tar sig till USA utan att flyga – svaret är ”fraktbåt från Europa som går på nätta 8 dagar”.

Flygskam var en av orsakerna till att de slutade nöjesflyga och trots delade meningar om flygskam tycker Elvira och Arnulfur att det är en nödvändig känsla, som man inte ska vifta bort som enbart dålig.

– Det är inte farligt att känna lite skam, tvärtom kan den leda till något bra som hållbart resande. Men nu är det tågskryt som driver oss, säger Elvira.

Resareko har alla ingredienser som man hittar hos andra klassiska resekonton; förföriska bilder som inspirerar, destinationer som lockar och tips för hur man tar sig dit. Men för att fler ska välja tåget måste resealternativet normaliseras menar Elvira och Arnulfur.

– Det finns en inlärningskurva med tåg. Idag vet alla hur man ska boka en flygbiljett, hur man ska packa, vad man kan förvänta sig och hur man tar sig till flygplatsen. Så var det ju inte från början utan vi lärde oss det, nu gäller det att man får samma förståelse för tåget, säger Elvira.

En bit på vägen verkar vi ändå ha kommit. Arnulfur, som är uppväxt på Island, tycker att svenskar är unika när det kommer till hållbart resande.

– Bara att det finns ett ord som ”flygskam”. Det finns inte i andra länder. När jag säger till mina spanska kompisar att jag inte kommer flyga till Spanien utan ta tåget då reagerar de som om jag blivit galen, säger han.

De vill inspirera till ett reko resande
På tåget genom Europa. Foto: Getty Images

5 hållbara resmål

Slovenien

Den vackra huvudstaden Ljubljana lockar backpackers, foodies och weekendresenärer, men det är Bled som är Resarekos favorit med sitt magnifika bergslandskap och kristallklara glaciärsjö. Aktiviteter på plats lider det heller ingen brist på då man kan vandra, bada, besöka slottet Blejski grad och åka båt eller paddla kajak.

Ta sig hit: Tåg till Köpenhamn och fortsätt vidare till Hamburg. Från Hamburg går det snabba tåg till München, varifrån man sen kan ta nattåg hela vägen till Ljubljana.

 

De vill inspirera till ett reko resande
Vykortsvackra Bled i solnedgången. Foto: Getty Images

Norge

Världens kanske vackraste land. Åk till exempel till Narvik och utforska Lofoten och Tromsö. Visst, du kan vandra och upptäcka den överdådigt vackra naturen eller så kan du dra på dig torrdräkten och hoppa i havet för den unika chansen att simma med späckhuggare. I Norge har du aldrig tråkigt helt enkelt!

Ta sig hit: från Sverige går nattåg till Narvik dagligen, vilket man exemplevis kan hoppa på i Stockholm eller Boden. Har man siktet inställt längre söder ut finns direkttåg till Oslo och Trondheim också, varifrån man kan ta sig över hela landet med tåg och bussar.

 

De vill inspirera till ett reko resande
Norges är naturskönt och bara en tågresa bort. Foto: Getty Images

Italien

Det är fruktansvärt enkelt och kul att tågluffa genom Italien. Snabbtåget går riktigt snabbt och de lokala tågen tar dig överallt, men du får inte missa den vackra Amalfikusten. Det är en kustremsa som heter duga med förföriska vyer och klart vatten. Positano kan vara Amalfikustens mest pittoreska stad med gränder som letar sig upp för de branta bergsluttningarna som staden vilar på. En pizza i Neapel och resan är fullbordad.

Ta sig hit: Börja med att ta dig till Köpenhamn och fortsätt till München via Hamburg. Därifrån går tåg till bland annat Venedig och Verona.

 

De vill inspirera till ett reko resande
En tågluff i Italien bjuder på mycket vackert att se och gott att äta. Foto: Getty Images

Södra Bohuslän

Man behöver inte åka långt för att åka bort. Västkusten och Bohuslän är rena rama drömmen där du kan båtluffa, simma, äta gott och besöka den vackra ö-staden Marstrand. Havsbad och värmande klippor lockar såväl svenskar som utländska turister – så missa det inte.

 

De vill inspirera till ett reko resande
Dags att Svemestra i Bohuslän? Foto: Getty Images

Siljan – Dalarna

Dalarna är en andra Sverige-favorit för Resareko. Här är det konstnärshem, naturupplevelser och fäbodsmiljöer för hela slanten. Runt sjön Siljan finns det vandringsleder, i närheten finns Kägelbergets nationalpark och för den som gillar musik finns bland annat Peace and Love-festivalen och Dalhalla. 

 

De vill inspirera till ett reko resande
Siljan i fjärran. Foto: Getty Images

8 saker svenskarna gör för att resa hållbart – men är de effektiva?


Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-24
SverigeAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen