Annons
Annons
Tropisk stillahavsö byts ut mot svensk skärgårdsidyll i tv-programmet Robinson. Foto: Linus Nilsson / TV4.

Tropisk stillahavsö byts ut mot svensk skärgårdsidyll i tv-programmet Robinson. Foto: Linus Nilsson / TV4.

Nyhet

Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård

Kokosnötter till frukost och powernaps i palmskuggan. Så är vi vana att se deltagarna i tv-programmet Robinson spendera sin tid. Tills pandemin slog till och tropisk stillahavsö fick bytas mot norrländsk skärgårdsidyll. Vi har pratat med Haparandas kommunalråd Sven Tornberg och hotellägaren Tobias Lindfors om en svensk destination på uppsving.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-04-07 Uppdaterad 2021-09-15

Just nu sänds programmet Robinson på TV4 och till skillnad från tidigare säsonger har årets förflyttats till Sverige, närmare bestämt ön Seskarö i Haparandas skärgård. Redan sommaren 2020 när det blev känt att programmet skulle få en svensk version ökade intresset för den norrbottniska skärgården.

– Vi fick både fler besökare och ett ökat intresse i sociala medier där många valde att tagga sig på ”Robinson-ön”, berättar Sven Tornberg, kommunalråd för Haparanda kommun.

Intresset för ett ”litet annorlunda Robinson” spred sig snabbt och Haparanda mottog flera förfrågningar från andra länder som också ville göra en Haparanda-version. Nya reserestriktioner satte till slut stopp för de flesta länderna, men Finland lyckades spela in sin säsong av programmet – Survivor som det heter i Finland – i Haparandas skärgård.

– Det har blivit en otroligt bra start på det svenska programmet med 842 000 tittare till premiären på TV4. Det är 160 000 fler tittare än vad det var förra året när programmet spelades in i tropikerna, säger Tobias Lindfors som är ägare av spahotellet Cape East som agerat bas för produktionen av både det svenska och finska programmet.

Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård
Norrländsk idyll för en utomsocknes. Foto: Gettyimages.

Satsar en miljon kronor på Haparanda skärgård

Till sommaren 2021 hoppas både kommunen och Cape East på ännu fler besökare. Haparanda har totalt satsat en miljon kronor på att öka tillgängligheten i skärgården.

– Vi satsar bland annat på att rusta upp och se till så att det finns utedass, bryggor och grillplatser. Flera lokala aktörer kommer ordna skärgårdsturer, och det finns planer på att erbjuda öluff mellan öarna med både båt och kajak, berättar Sven Tornberg.

På spahotellet Cape East har man redan sett ett ökat intresse inför sommaren. Förutom att man nu kan erbjuda hotellgästerna ett besök i ö-rådet som finns vid Sveriges östligaste punkt, så kan man även testa flera olika Robinsontävlingar på hotellområdet.

– Vi ser att bokningsläget är bättre än förra året och vi ser en ökad trend att hemestra i Sverige, säger Tobias Lindfors.

Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård
Som gäst hos Cape East kan du spana in platsen där ö-råden spelas in. Foto: Cape East.
Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård
Sveriges östligaste spa hos Cape East. Foto: Cape East.

En globetrotter ska ha varit i Haparanda

Haparanda är både en kommun och en stad, precis intill finska gränsen. Själva staden har vuxit ihop med den finska staden Torneo och idag är HaparandaTorneo två städer i en. 

– Vi brukar säga att i Haparanda kan du både se in i framtiden och blicka bakåt eftersom Finland ligger en timme före oss, säger Sven Tornberg.

Nyligen öppnade Haparandabanan för persontrafik vilket innebär att det går att ta tåget hela vägen från Ystad till Haparanda station. Planer finns på att man i framtiden ska kunna åka nattåg hela vägen till Haparanda. 

– Researrangören Thomas Cook sa för 150 år sedan att ska man vara en globetrotter ska man ha varit i Samarkand, Timbuktu och Haparanda, säger Sven Tornberg.

Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård
Torneälven som även agerar gränsen mellan Finland och Sverige. Foto: Gettyimages.
Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård
Fiskare i Kukkolaforsen. Foto: Ted Logart / Swedish Lapland.

4 restips till Haparanda


Haparanda Sandskär. En ö som är en del av Haparanda skärgårds nationalpark. Här finns stugor att hyra, promenadstråk att vandra och ett litet kapell.

Kukkolaforsen. En kulturby med hotell och campinganläggning där forsen och fisken är det centrala – Kukkolaforsen är ett av få ställen där man fiskar med håv i en fors. På väg att bli en del av Unesco immateriella kulturarv. Missa inte den rökta siken!

Vackra byggnader. I Haparanda finns fyra av Sveriges vackraste byggnader. Haparanda stadshotell, järnvägsstationen, vattentornet och den Sverigefinska folkhögskolan där du även kan bo på vandrarhem.

Spahotellet Cape East. Vill man uppleva Robinsonmiljön i en lyxig förpackning så är det till Cape East man ska bege sig. Förutom Sveriges östligaste spa, kan du även besöka ö-rådet och genomföra Robinsontävlingar direkt på inspelningsplatsen.

Årets Robinson ökar ressuget till Haparandas skärgård
Haparanda stadshotell – en riktig skönhet. Foto: Wikimedia Commons / Estormiz.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-04-07
NyhetSverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen